SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » HİRİDOTERAPİ (SÜLÜK TEDAVİSİ)

HİRİDOTERAPİ (SÜLÜK TEDAVİSİ)

Uz.Dr.Levent Demiralp

Uz.Dr.Levent Demiralp

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 04.03.2021 - 0:27

Geleneksel tıp uygulamalarından olan ve ülkemizde de uzun yıllardır kullanılan bir tedavi yöntemidir. Tarihçesi çok eski yıllara dayanmaktadır. özellikle mayıs ve haziran ayların da yapılan tedavinin kalp krizi ve felce karşı koruyucu etkisi olduğuna inanılır. Avrupada da uzun yıllardır kullanılmaktadır. Kliniklerde kullanılmaya başlaması çok eski değildir. 1970 yılından itibaren başta Almanya Fransa İngiltere olmak üzere Avrupa da ve Rusya da ,2000 li yıllardan itibaren de ABD de hastane ve kliniklerde kullanılmaya başlanmıştır. Amerika da FDA 2004 yılında tıbbi sülüğün tedavide kullanımı ve eczanede satışına izin vermiştir. Bilinen 650 çeşit sülük türü vardır. Fakat tıbbi amaçla en çok 2 tür kullanılır.

Sülükler yapısal olarak çok özel canlılardır. üç adet çeneleri vardır. Çenelerde bir sıra halinde dizilmiş 50-100 arasında değişen sayıda dişleri vardır. Türlere göre değişmekle birlikte besinlerin depo edildiği 1-14 arasında kör keselere sahiplerdir. Vucut ağırlıklarının 3-10 katı kadar kan emerler. Vücut ağırlığı arttıkça emdiği kan miktarı da artar ve 6 ay boyunca beslenmeksizin yaşamlarını sürdürebilirler.

 

 

Sülükler nasıl tedavi eder?

Sülükler vücuda çeşitli enzimler vererek ve sonrasında da kan emerek etki gösterir. Yaklaşık 100-110 çeşit enzim salgılamaktadırlar. Hastaya sülük uygulandığında,hastanın ihytiyacına göre 5-7 dakika arasında enzim salgılar,daha sonra vakumlama yapar.

Sülük salgılarının ne gibi etkileri vardır?

Kanın pıhtılaşmasını önler. Oluşmuş pıhtıyı eritir. Ağrı kesici etkisi vardır. Mikrop öldürücüdür.Tansiyonu dengeler. Kas gevşetici etkisi vardır. Antidepresan etkili. Ayrıca sinir hücrelerinin ve liflerin tamir edilme süresini hızlandırır.

 

Hangi durumlarda sülük uygulanmaz?

Hemofili gibi kanama pıhtılaşma bozukluğu olan hastalıklar. Ciddi kansızlıkta (hb 10 altında ise yapma). Aktif gastrit ve mide ülseri. Bağışıklık sisteminin bozulduğu hastalıklar. İmmun sistemi baskılanmış hastalar,organ nakli,diyaliz hastaları Ağır allerjik reaksiyonlar. Kumadin gibi pıhtılaşmayı önleyici ilaç kullananlar. Bayanlarda adet döneminde uygulanmaz. Emzirme ve hamilelik dönemlerinde uygulanmaz.

Tedavide kaç sülük kullanılır.

Her tedavide ortalama 7 sülük kullanılması iyi olur. Bayanlarda 11 erkeklerde 15 sülüğü geçmemeye dikkat edilmelidir. Kullanılan sülük sayısına göre 5 ile 8 seans arası tedavi planlanır. Seans araları 3-5 gün olabilir.

Sülüklerin en sık uygulandığı hastalıklar

o Yüksek tansiyon ve tansiyon dengesinin sağlanması

o Tüm romatizmal hastalıklar,gut

o Varis,damar hastalıkları ve kan dolaşım yetersizlikleri

o Kireçlenme kaynaklı boyun,sırt,bel ve diz ağrıları

o Migren,sinüzit ve baş ağrıları.

o Depresyon

o Glokoma kaynaklı görme kayıpları

o Hemoroid

o Kronik prostat ve pelvis hastalıkları(özellikle bayanlarda rahim kalınlaşması, erken menapoz gibi durumlarda)

o Diş eti hastalıkları

o Travma sonrası şişmeler ve ödem. Bazı ameliyatlardan sonra dokuların kaynaması için.

Ayrıca; Cilt kırışıklıklarının giderilmesi içinde kullanılabilir. Sülüğün gençleştirme etkisi insan derisindeki kan akışının hızlanması ile 4-6 hafta arasında gerçekleşir.

Geleneksel uygulamalar içinde en çok dikkat gerektiren tedavilerden biri olan sülük tedavisinin, mutlaka bu işi bilen doktorlar tarafından uygulanması gereklidir. Gerekli kurallara uyulmazsa ve yeterli hijen sağlanmazsa hastada çok ciddi enfeksiyonlara, kan kayıplarına neden olabilir.

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021