SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » GENEL SAĞLIK SİGORTASI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ SORULAR VE CEVAPLARI

GENEL SAĞLIK SİGORTASI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ SORULAR VE CEVAPLARI

Saffet Çalışkan

Saffet Çalışkan

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 10.11.2018 - 18:07

Sevgili okuyucularımız bu hafta da;geneli ilgilendirdiğini düşündüğümüz sorulara cevap vermeye çalışacağız..
1- Lise veya yüksek öğrenimden mezun oldum. Anne/babamın bakmakla yükümlüsü olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilir miyim?

Lise veya dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek şartıyla mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle bakmakla yükümlü olunan veya hak sahibi kişi sayılmak suretiyle sağlık hizmetinden faydalandırılmaktadır.

2- Sigortalı işe girdikten veya genel sağlık sigortalısı olduktan sonra ne zaman sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilirim?

Sağlık hizmeti sunucusuna başvurulan tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayınızın olması halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

3- 4/b (Bağkur), Ek-5, Ek-6 veya 60/g kapsamında genel sağlık sigortalısıyım. Ne kadar prim borcum olursa sağlık hizmetlerinden yararlanmam durdurulur?

Sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğunuz tarihte 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borcunuzun bulunmaması gerekmektedir.46- İsteğe bağlı sigortalıyım. Ne kadar prim borcum olursa sağlık hizmetlerinden yararlanmam durdurulur?

Sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğunuz tarihte hiç prim ve prime ilişkin borcunuzun bulunmaması gerekmektedir.

5- Sigortalı işten ayrıldım. Ne kadar süre daha sağlık hizmeti alabilirim?

4/a (SSK), 4/b (Bağkur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında zorunlu sigortalı olan kişiler, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa 10 güne ilave olarak 90 gün, toplamda 100 gün daha bakmakla yükümlü oldukları kişiler ile birlikte sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.

6- Devlet memuruyum. Ücretsiz izne ayrıldım sağlık hizmeti alabilir miyim?

01.10.2008 den önce devlet memuru olanlar ücretsiz izinli oldukları sürece, 01.10.2008 den sonra devlet memuru olanlar ise ücretsiz izne ayrıldıkları tarihten itibaren bir yıl süreyle kendi kapsamları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam ederler. Bir yıllık sürenin bitiminden itibaren ise eşleri üzerinden sağlık hizmeti alabilirler.

7- Kendim sigortalıyım. Eşim üzerinden sağlık hizmeti alabilir miyim?

Kendisi sigortalı olan veya aylık alan kişi, bir başkasının bakmakla yükümlüsü olamamaktadır. Sadece 1005 sayılı Kanun kapsamında aylık alanların eşleri kendileri sigortalı olsa dahi eşleri üzerinden sağlık hizmeti alabilirler.

8- Prim borcu olan 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı sağlıktan yararlanamadığı için, 4/a (ssk) sigortalısı eşinden dolayı sağlıktan yararlanabilir mi?

4/b kapsamında genel sağlık sigortalısı olan kişiler, prim borcu olsa dahi bir başkasının bakmakla yükümlüsü sayılamamaktadır. Bu durumda, borcunu yatırarak kendi hakkından ya da 4/b kaydını sildirerek eşinin üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilecektir.

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021