SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » Lidersiz Avrupa

Lidersiz Avrupa

Hami Ramazan Özdemir

Hami Ramazan Özdemir

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 12.02.2022 - 9:25

Kıta Avrupa’sı ciddi krizlerde bir türlü insiyatif alarak sorunları çözecek iradeyi gösteremiyor.

Bosna-Hersek’te yapılan soykırıma sessiz kalarak çözemeyen Avrupa, ABD’nin devreye girmesiyle Bosna savaşını ancak durdurabilmişti.

Aylardır Ukrayna bir savaş tehditi ile karşı karşıya Avrupa Birliği olsun veya NATO olsun çözüm üretemiyorlar ve çok kötü bir sınav veriyorlar.

Ukrayna krizinde Batı ülkeleri uyarı üstüne uyarı yaparak Rusya’yı ikaz ediyorlar.

Fakat bu uyarıların işe yaradığını söylemek mümkün değil, çünkü batıdan gelen uyarılar Ruslar tarafından ciddiye alınmıyor.

Rusya, Batılı ülkelerle yaşadığı gerginlikte Aralık ayında NATO ve ABD’den güvenlik garantileri talep etmiş, NATO’nun doğuya genişlemeyi durdurmasını askeri gerilimin azaltılmasında en önemli koşul olarak öne sürmüştü.

Batı ülkeleri Rusları ikna edemeyerek, Ukrayna’yı bir işgalle karşı karşıya bıraktılar.

Batılı ülkeler çözüm üretmek ve krizlere karşı ortak bir irade gösteremeyerek müttefiklerini yalnız bırakıyorlar.

Özellikle Ukrayna krizi göstermiş oldu ki batılı ülkelerde, kriz anlarında liderlik gösterecek bir lider sorunun olduğunu görüyoruz.

Batı her sorun ortaya çıktığında Atlantik ötesine müracaat ederek krizleri çözmeye çalışıyor, fakat bunun ekonomik bedeli ise çok pahalıya mal oluyor.

Almanya ile Rusya arasındaki Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru hattının geleceği belirsizliğini koruyarak ne olacağı belli değil.

Boru hattının Rusya’dan Almanya’ya doğalgaz arzını ikiye katlaması bekleniyordu ki; ancak proje, Avrupa ülkelerini böldü ve Avrupa bloku ile Washington arasındaki gerilimi artırarak güven sorunu ortaya çıkmış oldu.

Avrupa’nın çaresizliği ve içine düştüğü durum kıta Avrupa’sı adına acınacak bir durum.

Merkel bir şekilde krizleri sessiz diplomasi ile çözmeye çalışıyordu fakat Merkel’in bıraktığı boşluğu dolduracak potansiyel lider aday gözükmüyor.

Fransa cumhurbaşkanı Macron liderlik rolünü oynamaya çalışıyor fakat kapasitesi yeterli gelmiyor ve liderlik gösterecek iradesinden çok uzak.

AB ülkeleri siyasi istikrarsızlık ile boğuşurken, yine pandemiden kaynaklanan ekonomik kriz AB ülkelerini çok sarsıyor ve yol gösterecek, vizyon ortaya koyacak veya yol gösterebilecek liderlik sıkıntısı yaşıyorlar.

AB’nin Brüksel’deki ağır bürokratik yapının işleyişi, hantallığı ve tıkanıklığı AB için alarm çanlarının çalmaya başladığını göstergesidir.

Yine Almanya’nın son zamanlardaki diplomatik yetersizliği Ukrayna krizinde liderlik kapasitesini sorgulamaya yol açmıştır.

Velhasıl Avrupa’da Liderlik krizi kısa sürede giderilecek gibi değil, tekrar Atlantik ötesine başvurarak krizleri çözmeye çalışıyorlar.

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021