SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » Uzlaştırma Yasası

Uzlaştırma Yasası

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 06.10.2017 - 15:35

Degerli sayfa dostlarım bu makalemde sizlere uzlastırma yasasından bahsedeceğim.24 kasım 2016 tarihinde Cmk 253. Madde 6763 sayılı yasa ile değişikliğe uğramıstıe.
Bir suçun uzlastırma yasasına girip girmedigini anlayabilmemiz için öncelikle mağdura bakarız .Magdur gercek kisi yada özel hukuk tüzel kisisi olmalı .yani Dernek vakıf Sirket ile uzlastırma yasası uygulanabilir .Ama kamu tüzel kişileri ile Belediye Bakanlık ile Sgk ile uzlastırma yasası uygulanamaz..
Ayrıca biz Avukat olarak suçun sikayete tabi olup olmadıgına bakarız .suc sikayete tabi ise uzlastırma yasası uygulanabilir.Ancak buna tek istisna cinsel suçlar diyebilirim .cinsel suçlarda uzlastırma uygulanmaz kesinlikle.
Diyelimki siz 3 kisiye karsı suç islediniz bu durumda üc magdur ile de uzlasmak zorundasınız .Veya size karsı üc kisi suç isledi ise hangi sanık sizinle uzlasırsa o uzlastırmadan yararlanır .
Peki gelelim çocuk suçlulara sizin müvekkiliniz bir cocuk ise önce burada sunu belirteyim suçun sikayete tabi olup olmaması önemli degil siz Avukat olarak sucun cezasının üst sınirına bakın eger üst sınır üc yılı gecmiyorsa müvekkilinize evet sen uzlastırmadan yararlanıyorsun mujdesini verebilirsiniz . Veya çocuk müvekkiliniz adli para cezasını gerektiren bir suç islemisse yine bu mujdeyi verebilirsiniz . Ama tabiki cocuk muvekkilinizin magduru kamu tüzel kisisi ornegin belediye valilik sgk olmamalı .
Peki sorusturma yani savcılık aşamasında uzlastırma nasıl olacak ? Savcı yine her zamanki gibi delillerini toplayacak ve dosya eger uzlasmaya tabi bir suç ise dosyayı uzlastırma savcisına gönderecek ve uzlastirma savcısı tarafları anlastırabilirse kovuşturmaya yer olmadıgına karar verecek .Eger sanık edimini ileri bir tarihte yerine getirecegine dair taahhütte bulunursa kamu davasının açılmasının ertelenmesine savcı karar verecektir .
Peki kovusturma yani dava asamasında uzlasma nasıl olacak ?
Mahkeme hakimi dosyayı uzlastırma bürosuna gönderecek .uzlastırma burosu tarafları anlastırabilirse hakim de ceza davanızın düşmesine karar verecek .Peki diyelimki sanık edimini belli ileriki bir tarihte yerine getirecegini söyledi .Bu durumda hakiminiz size Hagb kararı verecek yani hükmünüzü açıklamayacak taki sizi edim tarihine kadar bekleyecek ve baktıkı siz hala ediniminizi yerine getirmiyorsunuz o zaman hükmünü açıklayacak ve ceza alacaksınız maalesef .
Peki hangi suçlar uzlastırmadan yararlanacak sizlere açıklayayım .
Basit kasten adam yaralama , taksirle adam yaralama , tehdit , konut dokunulmazlıgını ihlal is ve calısma hürriyetini bozma , kisilerin huzur ve sükununu bozma , hakaret ama cumhurbaskanına hakaret degil , kisilerin hatırasına hakaret sucu , haberlesmenin gizliligini ihlal sucu , özel hayatın gizliligini ihlal sucu kisiler arasındaki konusmaları dinleme sucu basit hırsızlık sucu basit dolandırıcılık suçu kullanma hırsızlıgı sucu mala zarar verme sucu güveni kötüye kullanma hileli iflas taksirli iflas kaybolan esya üzerinde tasarruf sucu bedelsiz senet kullanma sucu ibadethanelere mezarlıklara zarar verme sucları sirket ve kooperatifler hakkında yanlıs bilgi verme sucu bilgi vermeme sucu açıga atılan imzanın kötütw kullanılması aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerin ihlali müsteri sırrı ticari sırrı açıklama sucu cocugun kaçırılması alıkonulması bu suçlar kesinlikle Uzlastırna yasasından yararlanır diyebilirim .
Peki hükümlüler hakkında uzlastırma yasası nasıl uygulanacak ?
Burada konuya girmeden önce su önemli hususu arzedeyim eğer hakiminiz dava sürecinde size uzlastırma teklif etti ve siz kabul etmediyseniz yeniden uzlasmaya dosyanız kanunen kesinlikle gitmez buna hazırlıklı olun derim .
Peki hükümlümüz uzlastırmadan yararlanıyor ise o zaman mahkenin tüm ilamat evrakları mahkemeye infaz bürosu tarafından iade edilecek biz buna hukukta bila infaz deriz .ve hükümlümüz tahliye edilir .
Ve dosyası uzlastırma bürosuna gönderilir uzlastirma görevlisi tarafları uzlastırmaya çalısır uzlastırabilirse KAMU DAVASI DÜSER .
Uzlastıramaz ise o durumda HÜKMÜN AYNEN INFAZINA KARAR VERILIR .Maalesef .Hükümlünün cezasının infaz edilmis yada edilmemis olması hiç farketmez dosya her ihtimalde uzlastırma bürosuna gönderilir .uzlastırma burosu tarafkarı anlastırirsa kamu davası düser sabıkaya islenmez anlasmazlarsa hükmün infazına karar verilir .
Eğer dosyanız istinafta yada yargıtayda ise ve size daha önce uzlastırma teklifi yapıldı ve siz kabuk etmediyseniz yeniden uzlasma olmaz kesinlikle .
Diyelimki siz hükümlüsünüz ve cezanız infaz edildi bu sizin en dogal hakkınız lehe olan yasanın sizin hakkınızda uygulanmasını istemek ve siz uzlastırma kapsamında bir suc islediyseniz herkes yararlanırken sizin yararlanmamız haksızlıktir ve siz dilekce ile uzlastırmadan yararlanmak isteginizi mahkemeye sunabilirsiniz .uzlastırma burosu sizi anlastırırsa dosyanız düser sabıkanıza işlemez . Siciliniz de silinir .

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021