SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » GASP (YAĞMA) SUÇU

GASP (YAĞMA) SUÇU

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 02.12.2018 - 12:53

Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli okurlarıma yağma diğer adı ile gasp suçu hakkında hukuki bilgilendirme yapacağım.
Yağma yani, gasp suçunda bir kişinin zilyetliğinde olan bir menkul malı bu suçun faili cebir tehdit kullanarak alır.
Bu suçta fail o malın zilyedinin yani sahibinin rızası dışında o malı cebirle tehditle kullanır ve mağdur olan şahsı bu malı kendisine teslim etmeye razı eder. Ya da alınmasına karşı koyma direncini cebir tehdit ile kırar. Gayrimenkuller bu suçun konusu olmaz. Yani siz bir gayrimenkul hakkında gasp suçu işleyemezsiniz yasal olarak.
Bu suç şikayete bağlı bir suç değildir. Siz şikayetçi olsanız da olmasanız da savcılık bu suçun işlendiğini gördüğü anda resen soruşturma başlatır.
Mağdur şikayetten vazgeçerse cezanız düşmez. Yada bu sizin daha az ceza almanıza neden olmaz.
Bu suçun herhangi bir şikayet süresi yoktur. Ancak suçun işlendiği tarihten itibaren dava zamanaşımı olan 15 yıl içinde bu suç savcılığa bildirilmelidir.Aksi takdirde zamanaşımı dolduğu için savcılık bu suç ile ilgili soruşturma yapmak zorunda kalmayacaktır.
Ağır ceza Mahkemesinde yargılanmaya hazır olun .
Hırsızlık suçu ile gasp suçu arasındaki fark şudur. Hırsızlıkta taşınır bir malı sahibinin rızası bulunduğu yerden gizlice alırsınız. Ama gasp ta yine bir malı failin rızası dışında alırsınız ama burada cebirle zorla şiddet kullanarak alırsınız. Aradaki fark budur.
Aynı evde yaşayan kişiler arasında o evin eşyaları üzerinde ortak bir zilyetlik söz konusu olduğu için ortak ev eşyalarını birbirlerinin rızası dışında alsalar da bu zorla da olsa gasp ya da hırsızlık suçu olmaz oluşmaz.
Siz bir senedi bir kişiden zorla alırsanız yani o kişiye zorla senet imzalatırsanız ya da bir makbuzu mağdurun elinden senedi hükümsüz kılmak için alırsanız yine yağma suçu oluşur.
Hırsızlık suçunda mağdura cebir ve tehdit uygulamadan şahsın elinden malı rızası dışında alırsınız. GASP SUÇUNDA MAĞDURUN SAHİP OLDUĞU MALI CEBİR TEHDİT ile alırsınız.
Gasp suçu içinde tehdit ve darp suçunu da barındıran bir suçtur. Gasp suçunda mağdurun şahsına hayatına vücuduna ya da cinsel dokunulmazlığına karşı saldırı yapacağınız yönünde tehdit edersiniz. Onu büyük bir zarar uğratacağınız yönünde korkutursunuz.Adeta mağdurutehdit ederek cebir kullanarak o malı teslime zorlarsınız karşı koymamaya zorlarsınız . Mağdurun sizin uyguladığınız cebir ve sizin uygulamış olduğunuz cebir karşısında o malı teslim etmekten başka seçeneği kalmaz. Çünkü siz ona bu seçeneği cebir şiddet uygulayarak bırakmamış olursunuz. Bu suçla hem kişi özgürlüğü hem de vücut dokunulmazlığı korunmuş olmaktadır.
Tehdidin ciddi olması gereki r . Mağdurda korku uyandırması gerekir. Tabiki bu da her olayda mağdurun içinde bulunduğu yer ve zamana göre değerlendirilmesi gerekir.
Basit yağma suçunda siz bir kişiyi gündüz hiçbir silah ya da alet kullanmadan kendinizi tanınmayacak bir hale koymadan bir suç örgütü üyesi olmadan bir kişiye ait malı teslime zorlarsınız. Basit yağma suçunun cezası 6 seneden başlar en fazla 10 senedir.
Nitelikli yağma suçunun cezası daha ağırdır. Örneğin burada sopa ile taşla veya silah olarak kullanılmaya elverişli her türlü alet ile szi bu suçu işleyebilirsiniz
Kendinizi tanınmayacak bir hale koyabilirsiniz. Örneğin maske takarak bu suçu işlerseniz.
Siz gasp suçunu birden fazla tarafından birlikte işlerseniz nitelikli yağma suçunu işlemiş olursuz.
Bir kişinin yolunu keserek bu suçu işlerseniz bir kişinin konutunda işyerinde3 veya bunların eklentilerinde işlerseniz yol keserek seyahat özgürlüğünü ihlal ederek kapalı mekanlarda işlerseniz nitelikli yağma suçundan yargılanırsınız.
Siz Beden ya da ruhen kendini savunamayacak akıl hastası akıl zayıflığı olan bir kişiye karşı çocuklara yaşlılara karşı bu suçu işlerseniz
Var olan bir suç örgütünün korkutucu gücünden ya da varsayılan bir suç örgütünün korkutucu gücünden yararlanarak işlerseniz nitelikli yağma suçu işlemiş olursunuz.
Bir suç örgütüne yarar sağlamak için bu suçu işlerseniz nitelikli yağma suçu işlemiş olursunuz.
Gece vakti bu suçu işlerseniz bu durumda gasp suçunun nitelikli halinden ceza alırsınız.
Eğer siz bu suçu gece işlerseniz 10 sene ile 15 sene arası bir ceza ile Ağır cezada yargılanmaya hazır olun.
Eğer sizi yargılayan Ağır ceza hakimi birden fazla nitelikli gasp suçunun oluştuğunu görürse o zaman alt sınırdan ayrılabilir 12 yıldan cezanızı verebilir.
Hakimin alt6 sınırdan uzaklaşabilmesi için suçun işleniş biçimi suçun işlenmesini kolaylaştıran araçlar suçun konusunun önemi i ve değeri meydana gelen zararın ağırlığı failin kastının yoğunluğu failin amacı ve saikine bakar .
Yağma suçu çok ciddi bir suçtur. ve bir ceza Avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederim.
Yağma suçunda malın değeri az ise size 1/3 ile 1/2 arasında değişen oranda cezanızda hakim indirim uygular.
Siz yağam suçu ile işlediğiniz kişiden alacaklı iseniz ve o kişiden bu alacağınız tahsil edebilmek için o kişiyi tehdit ederseniz o kişiye cebir uygularsanız size tehdit veya kasten yaralama suçundan ceza alırsınız . TCK 150./1 Maddeye göre ceza verilir.

Burada sizin o kişiden bir sözleşme ilişkisi ile alacağınız olabileceği gibi haksız fiil ya da sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre de alacağınız olabilir.
Hırsızlık suçunuz yağma suçuna dönüşebilir. Siz mağdur olan kişinin malını hırsızlık amacı ile hakimiyet alanınızıa aldıktan sonra mağdura cebir ve tehdit uygularsanız suçunuz gaspa dönüşür.
Gasp suçu işledikten sonra siz bir baskı ve cebir olmadan yaptığınız bu suçtan dolayı pişmanlık duyarsanız ve ortadaki haksızlığı telafi edecek davranışlara girerseniz etkin pişmanlıktan yararlanırsınız.
Gasp suçunu işledikten sonra fakat dava açılmadan önce etkin etkin pişmanlıkta bulunursanız cezanız yarı oranında indirilir. Dava açıldıktan sonra hüküm verilmeden önce etkin pişmanlıkta bulunursanız cezanızda 1/3 indirim uygulanır.
Eğer siz silahla bir yağma suçu işlediniz ve dava açılmadan önce bu suçun mağdurunun zararını karşılarsanız 10 yıl olan cezanız ½ oranında yani yarı oranında iner. Yani 5 yıl ceza alırsınız.

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021