SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » KIŞ HASTALIKLARINDA HİMALAYA TUZU

KIŞ HASTALIKLARINDA HİMALAYA TUZU

Tarık Özdolap

Tarık Özdolap

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 30.11.2014 - 19:36

Merhabalar,

Artık önümüz kış, soğuklar başladı bile, bu havalarda insanlar genelde grip, nezle, bronşit gibi kış hastalıklarına yakalanırlar.
Bugün size kış hastalıklarına yakalanmamak için neler yapmamız lazım onlardan bahsedeceğim.

Bizler olmasak da insanlar genellikle kışın daha çok hasta olurlar. Tabii ki bu onların kaderi değildir, sadece doğru önerilerle karşılaşmadıkları için başlarına gelmektedir. Halbuki bir kaç basit öneriyi uygulamakla bu hastalıklardan korunmak ve kışı sağlıklı geçirmek çok basittir.

Virüsle oluşan enfeksiyonlar kış geldiğinde ortaya çıkmaya başlar. Bu hastalıkların en sık görülen şekli griptir. Bunun yanı sıra nezle ve soğuk algınlığı da artmaya başlar. Bu tip solunum yolu enfeksiyonları çok çabuk bulaştığı için salgına dönüşür. Ondan sonra da mecburen ilaç kullanımı başlar, ilacın yan etkisi vs derken iyice zarar görmeye başlarsınız. Enfeksiyonu basit görmemek lazım, hafif soğuk algınlığı bir yana daha fazlası da görülebilir, solunum yetersizliği de ortaya çıkabilir. Örneğin virüs enfeksiyonu sonrasında yüksek ateş, aşırı halsizlik, öksürük, kas ağrıları ve krampları, şiddetli baş ağrısı, nefes darlığı, hatta solunum yetersizliği görülebilir. Bazen daha da ileri gider ve bu tip enfeksiyonlar zatürre, bronşit ve menenjit gibi hastalıklara yol açabilir. Son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bu enfeksiyonların önlenmesi için bazı noktalara dikkat etmek gereklidir.

Bu kış hastalıklarıyla nasıl baş edilir?
Etrafımızdan farklı farklı öneriler duyarız. Bunlardan bazıları aşı olmak, dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli uyumak, erken teşhis ve tedavi olmak gibi önerilerdir.
Bizim üzerinde duracağımız en etkili öneri ise su ve tuz dengesidir. Etkili midir? Evet etkilidir. Çünkü bizler bunu sağlayarak yıllardır kışı hasta olmadan geçirmekteyiz.
Bunun basit mantıksal açıklaması şudur: Bu hastalıklardan hastaneye düştüğünüzde doktorlar ilk olarak ne uygularlar? Serum takarlar değil mi? İşte %0,9 oranında NaCl tuz içeren serum benzeri soleli suyu bizler hasta olmadan önce de sürekli içersek hastaneye gidip serum takılmamıza gerek kalmayacaktır. İşin özü budur.

Kışın yaz mevsimine göre insanların su tüketimi genellikle azalır. Ancak vücudumuzun yaza kışa bakmadan su ihtiyacı vardır. Her gün hem kaybettiğimiz su, hem de sindirim vs için gerekli işlemler için su gerekmektedir. Bunu unutmamalı ve yeterli su tüketimine dikkat etmemiz gereklidir. Su susadıkça içilmesi gereken bir gıda değildir, su bedenimizin olmazsa olmaz en temel ihtiyacıdır. Eğer susama duygusu hissettiyseniz iş işten geçmiştir. Bunu hissetmeden önce su içmek gerekir. Susama duygusu bedenin bir belirtisidir, imdat susuz kaldım demesidir. Aynı ağrı sızı gibi bir belirtidir. Susama hissetmeniz demek beyninizin sizi uyarıyor olması demektir. Bedeninizde susuzluk yüzünden aksamalar olmaya başladığını anlatır size susamanız. O nedenle
vücudunuzu asla susuz bırakmayınız.
İçmeniz gereken su miktarı kilonuzun 30 a bölünmesi ile hesaplanabilir. Örneğin 60 kilo birisi 2 litre, 75 kilo birisi 2,5 litre, 90 kilo birisi 3 litre su içmelidir.
İçtiğiniz suya serum oranında sole ekleyerek içmeniz suyun bedeninizde yeterli süre kalmasını ve ihtiyaç olan bölgelere dağıtılmasını sağlayacaktır. Sürekli serum alan birisinde mikropmuş virüsmüş barınmaz.

Himalaya tuzu uygulamaları sadece iyileşmenize değil, sağlıklı kalmanıza da yardımcı olur. Yani su ve tuz sizin koruyucu hekiminizdir. Soğuk algınlığının türleri olan öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, bronşit, sinüs iltihabı, orta kulak iltihabı, gribal enfeksiyon ve buna benzer diğer rahatsızlıklar tuzlu su uygulamaları ile engellenebilmektedir.

Gribal enfeksiyonun etkileri gribe göre daha hafiftir, ama yine de üst solunum yolu iltihaplanmasına, yüksek ateşe, baş ve eklem ağrısı gibi belirtilere neden olabilir.
Boğaz ağrısı genellikle soğuk algınlığının ilk habercisidir. Boğazınızda yaşanan yanma ve batma hissi yutkunurken canınızın yanmasına sebep olabilir. Ağzımız mikropların ana giriş kapısıdır. Bağışıklık sistemimiz zayıfladığı anda boğazımızda ve solunum yollarımızda iltihaplanma başlar.
Soğuk algınlığından kaynaklanan burun ve boğaz hassasiyeti ağrılı bir orta kulak iltihabına neden olabilir. İltihaplanan orta kulakta hava sirkülasyonu kesilir ve kulağın içinde bir nevi balçık birikir. Bu da hastalıklara ve orta kulak iltihabına davetiye çıkartır. Orta kulak iltihabında yapılması gereken en önemli şey, yıkanan kulak kanalının yeniden açılmasını sağlamaktır. Böylece kulak yine hava sirkülasyonuna kavuşur. Bu havalandırmanın gerçekleşmesi için öncelikle burnunuzu rahatlatmanız iyi olacaktır.

Bu tür soğuk algınlıklarında uygulanacak ortak adımlar ve enfeksiyonun türüne göre uygulanacak özel uygulamalar vardır.
Olmazsa olmaz ilk adım her gün kilomuza uygun şekilde su ve tuz kullanımını sağlamaktır. İçtiğimiz tüm suya sole ekleyerek içmeliyiz.

Soğuk algınlıklarında Himalaya banyo tuzu ile yapacağınız genel veya kısmi banyo ile kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Aynı zamanda tuz yastığı, tuzlu su gömleği gibi yöntemlerle rahat ve sağlıklı bir kış geçirebilirsiniz.

– Eğer ateşiniz yoksa ya da çok az ise, en az % 1’lik yoğunlukta tuzlu su banyosu yapın.(100 litre suya 1 Kg. tuz). Suyun sıcaklığı 37 derecede olmalıdır. En fazla 20 dakika banyoda kalın.

– Tuzlu su banyosu ile vücut ozmos yoluyla zehirli maddeleri dışarı atarken, sudan da enerji ve mineraller alır. Böylelikle vücudun savunma gücü artar.

– Yüksek ateş durumunda tuzlu su ile ıslatılan bir bezle başa, koltuk altlarına, diz kapağının iç taraflarına ve karın bölgesine sararak ateşin düşmesini sağlayın.

– Boğaz ağrılarında tuzlu su ile birkaç kez gargara yapın. Suyun yoğunluğu % 1 ve yukarısı olabilir. Ne kadar yüksek olursa o kadar etkili olur. Tuzlu su gargarasını günde birçok kez tekrarlamanızda yarar var. Ne kadar sık yaparsanız o kadar çabuk etkisini gösterir. Tuzlu su bakterileri çekip alır, çoğalmasını engeller, ağzı arındırır.

– Yüksek yoğunluktaki tuzlu su ile ıslatılmış bir havluyu boğazınıza bastırın, üzerine de kuru bir havluyla birlikte kompres yapın ve bir saat bekleyin. Boğaz ağrınız hafifleyecektir.

– Burun akmasına karşı, %1 ile %3 lük yoğunluktaki tuzlu su ile burnunuzu yıkayın. Günde birkaç kez tekrarlayın.

Burada tedavide önerilen Himalaya tuzunun gerçek kristal olması önemlidir. Yanlış tuz kullanıp zarar görmemek için bu konuya dikkat edilmesi gerekmektedir.

Hepinize sağlıklı bir kış sezonu dileriz.

Haftaya görüşmek üzere tadınız tuzunuz eksik olmasın.

Tarık Özdolap

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021