SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 06.10.2018 - 18:59

Değerli okurlarım bu makalemde sizlere anlaşmalı boşanma davalarından bahsetmek istiyorum.Bizim hukuk sistemimizde iki tür boşanma davası vardır ya taraflar birlikte boşanma davası dilekçesini imzalayarak Aile Mahkemesinde anlaşmalı boşanma davası açarlar . Yada taraflar dava süreci içinde hakime her konuda anlaşarak boşanmak istediklerini bildirebilirler. Biz bu tür davalara anlaşmalı boşanma davaları deriz. Yada taraflar tazminat nafaka çocuk velayeti gayrimenkuller konusunda bir anlaşmaya varamaz iseler taraflardan birisi boşanma davası açar. D
Bizim hukuk sistemimize göre tarafların her ikisinin boşanma dilekçelerini imzalayarak boşanabilmeleri için en az 1 yıl evli kalmış olmaları gerekir. Bu evlilik tarihi tabiî ki nikah tarihidir. Nikah tarihinin üzerinden 1 yıl geçmişse iki taraf Aile Mahkemesine giderek anlaşmalı boşanma günü alarak bir protokol düzenleyerek boşanabilirler. Ancak evlilik henüz 1 seneyi doldurmamışsa ise anlaşmalı boşanma mümkün değildir. Yani 6 aylık evli bir çift mahkemeye başvurup biz anlaşamıyoruz boşanmak istiyoruz diyerek boşanamaz.Hakim böyle bir dava açılmış olsa bile davayı reddeder. Ama taraflar davayı açtıkların da henüz 1 yılını doldurmamışlardı. Ancak dava süresi içinde bu 1 yıllık süreyi doldurmuşlarsa o zaman hakim davayı reddetmez . yinede davaya çekişmeli boşanma davası olarak devam eder.
Anlaşmalı boşanma davalarında bize Avukat olarak hep sorarlar Avukatlarımız davaya girse biz davaya girmesek olu mu diye. Ancak bu kesinlikle mümkün değildir. Hakim mahkemede mutlaka tarafları da isteyecektir.
Aile Mahkemeleri hakimleri anlaşmalı boşanma davalarında sizden protokol düzenlenmenizi isteyecektir. Bu protokolde çocukların velayetini hangi günler annede hangi günler babada kalacağını çocuk için ne kadar nafaka ödenmesini kararlaştırdığınızı maddi ve manevi tazminat konusunda ne kadar bir miktarı eşinizin ödeyeceğine karar verdiğinizi kendiniz için ne kadar nafaka isteyeceğinizi belirlemiş olmalısınız. Ayrıca sizlere önerim bu protokolde nafaka miktarının her yıl Tefe Tüfe oranında artırılmasını kararlaştırdığınız takdirde bir daha her sene dava açmanıza gerek kalmadan nafaka oranı artırılacaktır.
Taraflar anlaşmalı boşanma protokolünde nafaka ve tazminat hakkından feragat etmişlerse daha sonra bunu isteyemezler. Ancak anlaşmalı boşanma sırasında taraflardan velayet hakkı kendisine verilen taraf çocuk için nafaka istemeyeceğini beyan etmiş olsa bile sonardan çocuk için iştirak nafakası davası açabilir. Feragat demek bir haktan kesin olarak bir daha istememek üzere vazgeçmek demektir.
Boşanma davarlında hakim çocuk velayeti çocuğun velayetini almayan eşin çocuğu hangi günlerde göreceği noktasında protokolünüze müdahale edebilir. Sizin belirlemiş olduğunuz iştirak nafakası miktarını yetersiz görürse protokolünüzde değişiklik yapabilir.siz bu değişikliği kabul ederseniz anlaşmalı olarak boşanma davanız biter .Kabul etmezseniz davanız çekişmeli boşanma davasına dönüşür.

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021