SON DAKİKA
Ana Sayfa » Köşe Yazarları » 2017’de Af Çıkacak mı? Af Hangi Suçları Kapsayacak ?

2017’de Af Çıkacak mı? Af Hangi Suçları Kapsayacak ?

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

Av.Nevin Ömeroğlu Demirel

tüm yazıları
A - +

Köşe Yazarları - 31.12.2016 - 15:10

2017 yılına girilmeye az kala aylardır dillerde olan 2017’de af çıkacak söylentileri de artmaya başladı. 5 yıllık ceza indirimi ile ilgili düzenleme yapıldığı iddialarına karşın mahkum ve tutuklu yakınlarının aylardır beklediği af haberi yakında gelebilir. 5 yıllık ceza indirimi hazırlıklarının sürdüğü öğrenildi.
1 Ocak 2016’dan önce işlenen suçlarda 5 yıl ceza indirimi geliyor. Terör, cinsel saldırı ve çocuk suçları, af kapsamının dışında tutulacak. Üst sınırı 5 yıl olan suçlarda tutukluluk sona erecek. Cezaevlerindeki hükümlülerin cezası 5 yıl düşürülecek.
5 YIL CEZA AFFI GELEBILIR
15 Temmuz darbe girişiminin ardından cezaevlerinin doluluk oranının artması nedeniyle af çıkarılması ve bu amaçla infaz yasasının değiştirilmesi için hazırlıklara başlandı. Yeni bir Kanun Hükmünde Kararname’nin Resmi Gazete’de yayımlanması ile cezaevlerindeki hükümlülerin ceza miktarlarından 5 yıl düşülmesi öngörülüyor. Devam eden davalardaki tutuklular da bu değişikliklerden etkilenecek.
AF, 1 OCAK 2016’DAN ÖNCEKI SUÇLAR IÇIN GEÇERLI
Yapılması planlanan düzenlemeye göre af, 1 Ocak 2016 tarihinden önce işlenen suçlar için geçerli olacak. Üst sınırı 5 yıla kadar cezayı gerektiren suçlardan yargılananların davaları düşecek. Yeni düzenleme, terör suçları, cinsel saldırı suçları ve çocuk suçlarını kapsamayacak. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları hakkında da uygulanmayacak. 5 yıllık indirim, verilen her bir ceza için ayrı ayrı değil, toplam ceza üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak.
5 YIL VE DAHA AZ CEZALAR AF EDILECEK
Üst sınırı 5 yıl olan suçlarda, henüz takibata geçilmemiş ya da soruşturmasına girişilmemiş ve davası açılmamış dosyalarda ise davanın açılması ve kesin hükme bağlanması ertelenecek; varsa tutukluluk hali sona erecek. Haklarında yakalama, tutuklama, mahkumiyet kararı bulunup da firarda olan kişiler ise kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde resmi mercilere başvurup teslim olmadıkları takdirde bu düzenlemelerden yararlanamayacak.
CINSEL SUÇLARA AF VAR MI?
Daha önceki af haberlerinde Cinsel suçlar af kapsamı dıuşında tutuldu. “Bazı suçlar bu düzenlemenin dışındadır. Bu suçlar şunlardır: a) Kasten öldürme (madde 81,82); b) altsoya, üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları; c) cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde 102, 103, 104, 105); d) özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138); e) uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti (madde 188); f) devletin güvenliğine karşı suçlar; g) anayasal düzene karşı suçlar; h) milli savunmaya karşı suçlar; ı) devlet sırlarına karşı suçlar ve i) Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar.” açıklamaları yapıldı. 5 yıllık ceza indirimi düzenlemesinde ise cinsel suçlara af çıkacak mı henüz net bir açıklama yapılmadı.
UYUŞTURUCU SUÇUNA AF VAR MI?
Daha önce denetimli serbestliğin 1 yıldan iki yıla çıkarılması kapsamına alınmayan uyuşturucu suçlarının bu düzenlemeyle 5 yıllık ceza indirimi kapsamına alınacak mı henüz bilinmiyor. Bu konuyla ilgili henüz net bir açıklama yapmadı. Daha önceki ceza indirimi düzenlemelerinde yapılan açıklamalarda şu sözler ifade edilmişti.
“Bazı suçlar bu düzenlemenin dışındadır. Bu suçlar şunlardır: a) Kasten öldürme (madde 81,82); b) altsoya, üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları; c) cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde 102, 103, 104, 105); d) özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138); e) uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti (madde 188); f) devletin güvenliğine karşı suçlar; g) anayasal düzene karşı suçlar; h) milli savunmaya karşı suçlar; ı) devlet sırlarına karşı suçlar ve i) Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar.”

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com
SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021