SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Döner Sermaye Sistemi Yeniden Düzenlenmeli

Döner Sermaye Sistemi Yeniden Düzenlenmeli

A - +

Aksaray Haberleri - 05.12.2018 - 16:32

Döner Sermaye Sistemi Yeniden Düzenlenmeli

Tük Sağlık-Sen Aksaray şubesi tarafından Aksaray Eğitim ve Araştırma hastanesi önünde basın açıklaması yapıldı. Türk Sağlık-Sen Başkanı Taner Kara ve üyeleri Hastane önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasında bir konuşma yapan Türk Sağlık-Sen başkanı Taner Kara; Performansa dayalı döner sermaye sistemi artık içinden çıkılamaz bir hale gelmiştir. Bugün bakıldığında çalışana da bir faydası kalmadığı açıktır.

Dün döner sermaye sisteminde adaletsizlik vardı. Bugün performansa dayalı döner sermaye ücretleri 5,6 TL gibi trajikomik düzeylere indi.

Çalışanlar çalıştıkça çok kazanacak denildi. Muayene, ameliyat ve tüm tıbbi hizmetlerde çok büyük artışlar olmasına rağmen sağlık çalışanlarının döner sermayeleri eridi.

Döner sermayeler çalışanın alın teri olduğu ilan edildi ama her ne hikmetse kurumların yaşadığı her finansal sıkıntıda döner sermayeler kullanıldı çalışanın hakkı başkalarına dağıtıldı.

Sağlık çalışanlarına ilave ücret artış taleplerine karşılık döner sermayeniz var denilerek hem kapılar kapatıldı hem de döner sermayeler yok edilerek çalışanın geliri azaltıldı.

Döner sermaye ödemelerine göre harcamalarını, kredi ve taksitlerini ayarlayan sağlık çalışanları geçinemez hale geldi. Bir çalışanın evine borcunu ödemediğinden dolayı haciz gelirse, geçim sıkıntısı nedeniyle ailesindeki huzur bozulursa bunun vebali çalışanın emeğini yok eden ve bunlara kayıtsız kalanlardadır.

Çünkü döner sermaye sistemi çökerken çalışanı da girdabın içine aldı ama çare aranmadı, çözüm üretilmedi. Pansuman bile sayılamayacak tedbirler büyük çözümler gibi sunuldu.

Her seferinde bunların bir işe yaramadığı anlaşıldı. Defalarca bu sorunu çözün, sistem kötüye gidiyor dememize rağmen çağrılarımıza kulak tıkandı. Malum-Sen’in her toplu sözleşmede döner sermayeler 400 TL artacak, şu bölümde olanlar şu kadar çok alacak lafları ile çalışanlar oyalandı, elde kalanın koca bir sıfır olduğu görüldü.

Kısacası bardak doldu, sabır taştı. Bugün yapılması gereken performansa dayalı döner sermaye sistemini yeniden dizayn etmektir. Sistem artık yamalarla kurtulacak gibi değildir. Sistemi temelden yapılacak değişikliklerle düzeltmek mümkün olacaktır.

Bu yapılırken de çalışan sistemin ana ekseni olmalı ve merkezine konmalıdır. Çalışanların aldıkları ücretleri makul bir düzeyde tutacak ve emekliliklerinde de yansımasını sağlayacak adaletli bir sistem acilen hareket geçirilmelidir.

Sağlık Bakanlığı bu konuya öncelik vermeli ve gerekli yasal hazırlığını bir an önce tamamlamalıdır.

Şunu hiç kimse unutmasın; Sağlık çalışanlarının döner sermaye ile ilgili talepleri lütuf değil haktır. Ekstra istek değil olması gerekendir.

Türk Sağlık-Sen olarak buradan Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz; çalışanın döner sermayesini yok etmek yerine adaletin sağlandığı ve emekliliğe yansıtıldığı bir düzeni sağlayın. Döner sermayeler bir sorunun değil çalışan için ekonomik bir iyileştirmenin adı olsun.

Ülke genelinde sağlık camiası olarak tüm bu sıkıntılar yaşanırken ilimizde bu sıkıntılara ek olarak tüm Kamuoyunun bildiği üzere yeni hastane binamıza taşınma sonrası bazılarının basiretsizliği yüzünden birçok sıkıntı yaşadık yaşıyoruz.
Bu taşınma sürecinde tüm personelimiz özveri ile çalıştı. Herkes elinden gelen gayreti gösterdi. Ancak gel gelelim yeni hastanemizde Sağlık çalışanlarının bir çoğunun dinlenme odası yok olanlarında çalışma alanları dinlenme odaları maalesef tıkış tıkıştır.
Tek kişilik odada yedi kişi çalışmakta dinlenme odalarında onlarca personel ayakta dinlenmeye çalışmaktadırlar. Bu hastane planlanırken dönemin siyasilerine sesimizi duyurmaya çalışmıştık. Mevcut 500 yataktan 400 yatağa düşürüyorsunuz, Bölge Göğüs Hastanesini kapatıp servise çeviriyorsunuz yapmayın Aksaray’ın geleceğine yazık etmeyin diye.
Aksaray’ı çevre illerle kıyasladığımızda hem yatak sayısı olarak hem de sağlık personeli sayısı olarak yetersiz personelle hizmet etmeye çalışıyoruz. Örneğin bizden küçük komşu illerimizin sağlık personel sayısı bizden kat be kat fazla iken Aksaray 2400 civarında sağlık çalışanı ile hizmet vermeye çalışmaktadır. Üstelik döner sermaye gelirleri de hiç edilerek.
Buradan yetkililere soruyoruz.
-Hastane taşınma sürecinde bakanlıktan ne kadar ödenek gönderildi.
-Döner sermaye gelirlerinin düşmesinin sebebi nedir
-Hastanenin ne kadar borcu vardır.
Hastane yönetiminden şeffaflık bekliyoruz . Nereye ne kadar para harcadınız bunu sormak bu paraları kazananların en doğal hakkıdır.
Değerli Aksaraylılar
Aksaray da çalışan biz sağlık çalışanları sizlere huzur içinde hizmet etmek istiyoruz. Ancak çalışanın huzurunu sağlamakla görevli olanlar maalesef sanki çalışanın huzurunu kaçırmak için özel bir çaba sarf etmektedirler.
Yeni hastanemizde çalışanlarımız arasında iş barışı kalmamıştır. Vatandaşımızla çalışanlarımız idarenin basiretsizliği yüzünden karşı karşıya gelmektedir.
Hekimlerimiz başta olmak üzere tüm personele sanki bilinçli bir baskı yapılmaktadır. Hekimlerimizin bir çoğu önümüzdeki tayin dönemini beklemektedir.
Çalışanın moral motivasyonunu artıracağınıza çalışma alanlarında huzurunu kaçırmakla elinize ne geçiyor merak ediyoruz. Bu olumsuzluklar sağlıkta kaliteyi düşürmekte olup çalışanı da hizmet alan vatandaşlarımızı da mutsuz etmektedir.
Geçtiğimiz ay özveriyle çalışan hastane personelimiz maalesef döner sermaye alamamıştır. Bu ay alacağı da meçhuldür. Aksaray Devlet hastanesi bugüne kadar hiç bu kadar zor duruma düşmemişti.
Şifreli kapıların arkasında makam odalarında oturanların ise keyfi;…odalarının şatafatından belli olacağa üzere yerinde anlaşılan.
Her şeyi bir kenara bırakın hala hastanemiz inşaat molozlarından kalan pisliklerle dolu. Hastane temizliğini bile yaptıramayan idareci olursa döner sermaye alamayışımız gayet normal aslında.
Bu hastaneye her gün binlerce insanımız geliyor ve sağlık dağıtması gereken yer maalesef hastalık saçma riskiyle karşı karşıya.
Evet eleştirince adımız kötüye çıkıyor. Bu açıklamadan sonrada yine bizi arayacaklar.
Ama biz sorumlu sendikacılık anlayışımız gereği hep doğruları söyledik söylemeye devam edeceğiz. Çünkü biz sarı sendika değiliz biz hakkın ve haklının yanındayız. Biz sendikacılığı yaparmışız gibi değil sendikacılık yaparız.
Şimdi buradan idarecilerimize önerilerde bulunmak istiyoruz.
Örneğin eski binalarımızdan kullanılabilecek olanlardan birisine
Fizik Tedavi Hastanesi yapılmasını değerlendirmeye alınız
Sağlık Müdürlüğü şayet eski hastane binasına taşınacaksa eski sağlık müdürlüğünün semt polikliniği yapılarak yıllık 100-150 bin liralık Semt polikliniği kirasından kurtulmak,
Yine aynı şekilde sağlıklı yaşam merkezini de sağlık müdürlüğünden boşalacak binaya taşımak ta hem kiracılıktan kurtulmamıza sebep olacak hem de beytül mala sahip çıkmak açısından elzemdir.
Eski hastane binalarından örneğin göğüs hastane binasının
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi haline getirilerek hastalara daha uygun koşullarda hizmet verilmesi sağlanmalıdır.
Aksaray Ağız Diş Merkezinin Eski Doğumevine taşınarak ilk etapta merkezden hastaneye çevrilmesi aynı zamanda da böylece Diş Hekimliği Fakültesinin kurulması için bir adım olacaktır
Sağlık çalışanı ile uğraşmayı bırakıp Sağlık Bakanlığının dediği gibi çalışanın moral motivasyonunu artıracak çalışmalar yapınız.
En azından çalışanları dinleyiniz.
Değerli kamuoyu görüldüğü gibi yapacak çok şey var. Bugün burada kısaca değindik. Ancak bunu yapacak irade de zayıflık görüyoruz. Ciddi bir planlama ile elimizdeki imkanlar değerlendirilerek hem hastalarımızın konforlu hizmet alması sağlanabilir hem de sağlık çalışanlarının çalışma alanları bir nebze de olsa rahatlatılabilir.
Biz Türk Sağlık Sen olarak Mutlu Çalışan Mutlu Türkiye diyen bir sendikayız. Bu nedenle sağlık çalışanını mutlu etmeden hastaları memnun edemezsiniz.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021