SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Aksaray SGK Aile Hekimlerine Konferans verdi

Aksaray SGK Aile Hekimlerine Konferans verdi

A - +

Aksaray Haberleri - 22.03.2016 - 14:29

Aksaray SGK Aile Hekimlerine Konferans verdi

Aksaray Sosyal Güvenlik İl Müdürü Saffet Çalışkan, Halk Sağlığı Müdürü Oğuz Keleş ile birlikte Halk Sağlığı Konferans Salonunda Aile Hekimlerine yönelik konferans verdi.
Hekimlerin 1 Ocak 2016’dan itibaren Güvenli elektronik imzaya geçmesi, akılcı ilaç ve Sosyal Güvenlik ile sağlık çalışanları arasındaki hususlarda konuşan Çalışkan;
“Öncelikle şunu söylemeliyimki Sosyal Güvenlik Kurumu olarak 1 Ocak 2016’dan itibaren Güvenli elektronik imzaya geçtik. Ama realiteye baktığımız zaman alt yapı ve donanım olarak Devlet Hastanelerinin, Üniversite Hastanelerinin buna tam hazır olmadığını gördük. Aile Hekimleri alt yapı olarak % 30 oranında hazırdı. Özel hastaneler daha hazırlıklı idi. Dolayısıyla uygulamayı 01.04.2016 ya kadar uzattık. Önümüzdeki haftadan itibaren artık Kurumsal İletişim Şifresi ile değil, Güvenli Elektronik imza ile reçete yazmanız gerekecek.
Kurumsal iletişim şifresinin, hekimler olmadığı zaman diğer sağlık çalışanlarınca da kullanılabilmesi mümkündü. Ancak Güvenli Elektronik imza sistemi ile inşallah bununda önüne geçileceğini umuyorum.
Özellikle son bir ayda ıslak reçete sayısında bir artış oldu. Bunu da anlamakta zorluk çekiyoruz. Ama 1 Nisandan itibaren artık Kurumsal İletişim değil Güvenli Elektronik imza ile reçete yazılabilecek.
Arkadaşlar burada ve her zaman her platformda değerlendirdiğimiz bir Akılcı İlaç Kullanımı Projemiz (A.İ.K) var. Bunlara neden gerek duyduk?
2002 yılında ilaca 5 milyar TL. para harcamışken, bu rakam 2009’ da 15 milyar TL. ye çıktı. Bu kabul edilebilir veya sürdürülebilir değil. Daha sonrası aldığımız tedbirlerle artması gerekirken 2010’ da 15,3 , 2011 de 15,8 , 2012 de 15 milyar 524 milyon TL.’ye kadar geriledi.
Akılcı olmayan ilaç kullanımı (AOİK) ’ndan hep birlikte hızla uzaklaşarak Akılcı İlaç Kullanımına (AİK) yönelmemiz gerekiyor. Bu projede en çok iş siz aile hekimlerine düşmektedir.
Zorluklarınızı biliyoruz. Hastaların sizlere ilaç dikta ettirmeye zorladıklarını sizlerde ifade ediyorsunuz.
Arkadaşlar ilaç istenmez. İlaç Hekimlerce uygun bulunursa verilir. Bu düsturu mutlaka işletelim. “ilaç zehirdir” diyor bir tıp adamı. Yani yan etkileri olan bir biyolojik ve kimyasal bileşendir.
Biz jenerik değeri etken maddesi aynı olan eş değer ilaçlardan en ucuzunu ödemekle ilaç piyasasında ki spekülatif fiyat oluşumlarını da önlemek amacındayız. Sizlerin Aile Hekimleri olarak hastalarıyla iyi diyalog kurarak, çok ilacın çok tedavi etmediğini, bir ilacın başkasına iyi gelmeyeceğini ve yan etkilerini de anlatmalısınız.
20. yüz yılda ’da ilaç sayısı sınırlı iken son yüz yılda A.İ.K ’na uyulmadan yazılan ilaçların başlı başına bir sağlık sorunu olabileceğini anlatmanız ve tedavi maliyetini dikkate almanız gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Konferansa İl Müdürü Çalışkan’ın yanı sıra, İl Müdür Yardımcısı Sebahattin Akbal, Aksaray Halk Sağlığı Müdürü Oğuz Keleş, Aile Hekimleri, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve İş kur yetkilileri katıldı.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021