Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Uygarlık Anadolu’da Doğdu

Uygarlık Anadolu’da Doğdu

A - +

Aksaray Haberleri - 23.12.2015 - 10:30

Uygarlık Anadolu’da Doğdu

Akdeniz Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, uygarlığın ilk temel taşlarının Anadolu’da, mağaralarda yaşayan insanlarla ve onların göç etmesiyle başladığını söyledi.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Arkeoloji Topluluğu’nun düzenlediği “Uygarlık Anadolu’da Doğdu” isimli konferansta konuşan Prof. Dr. Fahri Işık, insanlık tarihinin, 2,5 milyon yıl önce Afrika’da başladığını, daha sonra Konya ve İstanbul üzerinden Avrupa’ya doğru ilerleyen bir halk akımının söz konusu olduğunu belirtti. Daha o dönemde, Avrupa’yı oluşturan ve uygarlık denilen unsurun ilk temel taşlarının mağaralarda yaşayan insanların, Anadolu’dan o bölgeye göç etmeleriyle oluştuğunu ifade eden Işık, “Yontma Taş Devri denilen avcılar ve toplayıcılar döneminin Anadolu’da yaşandığı pek çok mağara var ama bunlar içerisinde en ünlüsü Antalya yakınlarındaki Karain’dir. Karain, yapılan çalışmalarda 500 bin yıl kadar öncesine tarihlenmekteydi. Daha sonra yapılan sistematik kazılarla bunun 170 bine kadar indiği kanıtlandı. Karain’in en önemli yanı ise sürekli olmasıdır. Doğu Roma dönemine kadar her dönemde Karain, Anadolu insanına yurt olmuştur. O coğrafya üzerinde başka mağaralar da vardır” dedi. Kaynaklarda tahılların tarıma alınması, hayvanların evcilleştirilmesi, köy yaşantısı, sınıfların oluşması gibi günümüz uygarlığının temel taşlarının, Anadolu ve Yakın Doğu’da başladığı ve tüm dünyaya yayıldığı şeklinde bilgilerin yer aldığını söyleyen Işık, çeşitli haritalar ve görsellerden örneklerle sunumunu tamamladı.

Konferansın ardından Prof. Işık, soruları yanıtladı. Etkinliği Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacı Murat Yılmaz, akademisyenler ve öğrenciler takip etti.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021