
TRABZON-BHA
Üretim süreci iç sularda başlayan Türk somonu, Karadeniz’de kurulu kafeslerde büyütülerek ihracata hazır hale getiriliyor. Yaklaşık 8-10 ay süren yetiştirme sürecinde balıklar, uluslararası standartlara uygun şekilde üretilip işleniyor.
Üretim kapasitesi her geçen gün artan Türk somonu; Rusya, Vietnam ve Belarus başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Son yıllarda yapılan yatırımlar, işleme tesislerinin artması ve pazarlama faaliyetleriyle birlikte Türk somonunun dünya pazarlarındaki bilinirliği de yükseliyor. Sektör temsilcileri, ihracatta katma değeri artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürürken, yeni pazarlara açılma hedefi doğrultusunda uluslararası fuarlara ve ticari temaslara ağırlık veriyor.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı İlker Yıldırım, Türk somonunun bölge ve ülke ekonomisi açısından öneminin her geçen yıl arttığını söyledi.
Bu ay içerisinde 2026 yılına ait somon adaylarının denizlerdeki kafeslere bırakıldığını belirten Yıldırım, “Hedefimiz yılı 500 milyon doların üzerinde kapatmak. Ancak mevcut somon ihracatını en az 2-3 yıl içerisinde milyar dolar seviyesine çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu konuda bakanlığımız ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğimiz ciddi emek harcıyor.” dedi.
Türk somonunun katma değeri yüksek bir ihraç ürünü olduğuna dikkati çeken Yıldırım, ihracatın geleceğine ilişkin umutlu olduklarını ifade etti.
İhracat potansiyelini artırmak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini vurgulayan Yıldırım, dünya genelindeki su ürünleri fuarlarında Türkiye olarak yer aldıklarını söyledi. Özellikle Çin pazarına odaklandıklarını aktaran Yıldırım, “Yaklaşık 3-4 yıldır Çin’e düzenli olarak gidiyoruz ve bu pazardan çok ümitliyiz. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde ihracatımızı ikiye katlamayı hedefliyoruz. Sonrasında ise katma değerli ürünlerle Avrupa başta olmak üzere Amerika ve Kanada pazarlarında da payımızı artırmak istiyoruz.” diye konuştu.
Yıldırım, hedefler doğrultusunda birçok projenin hayata geçirildiğini belirterek, Türk somonu ihracatında en büyük pazarın her dönem olduğu gibi Rusya olduğunu sözlerine ekledi.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
15 Ocak 2026 Vali Köşger Adanalılarla vedalaştı
15 Ocak 2026 Seyhan’da “çöp ev” operasyonu
15 Ocak 2026 Adana, Yeşil dönüşümde Türkiye liderliğine aday
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
6:43 Okullarda ilk dönem sona erdi, 18 milyon öğrenci yarıyıl tatiline giriyor
19:32 Kartal kupada hata yapmadı: Beşiktaş Keçiörengücü’nü 3 golle geçti
18:00 Sağlık Bakanı Memişoğlu: Rize’de bin 53 yataklı şehir hastanemizi de bitiriyoruz
16:46 Jayden Oosterwolde ve Mert Hakan Yandaş’a hapis cezası: Fenerbahçe’den açıklama geldi
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da Yangın, çok sayıda yaralı var
Aksaray Haberleri 1 Ocak 2016’da tüm ehliyetler değişecek
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
