
ANTALYA – BHA
Antalya’nın Akseki ilçesi, anavatanı olan Toros kardeleni ile hem doğal güzelliklerini hem de ekonomik değerini korumaya devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan kontrollü üretim ve ihracat modeli, hem bitkinin korunmasını hem de üreticilerin sürdürülebilir şekilde ihracat yapabilmesini hedefliyor. Geçtiğimiz yıl 5 yıl süreyle koruma altına alınan Toros kardeleni, doğal popülasyonlarını korumak amacıyla doğadan sökümü yasaklandı.
Artık kardelen üretimi, yalnızca Bakanlık izniyle oluşturulan özel üretim parsellerinde gerçekleştiriliyor. Bakanlık yetkilileri, üretim yapmak isteyen ihracatçı firmalar için özel üretim alanları oluşturulduğunu ve bu alanlarda üretimin ziraat mühendisleri gözetiminde yürütüldüğünü belirtiyor. Üreticilere ayrıca yıllık söküm ve ihracat kotası veriliyor; böylece yalnızca kendi parsellerinden ve belirlenen miktarda kardelen soğanı toplayabiliyorlar.
Söküm işlemleri de Bakanlık görevlilerinin gözetiminde gerçekleştiriliyor. Yetkililer, bu uygulama sayesinde hem Toros kardeleninin doğal popülasyonlarının korunmasını hem de üreticilerin yasal ve sürdürülebilir şekilde ihracat yapabilmesini amaçladıklarını vurguluyor. Baharın müjdecisi olarak bilinen ve endemik türler arasında yer alan Toros kardeleni (Galanthus elwesii), Avrupa pazarlarında en çok talep gören kardelen türlerinden biri olarak öne çıkıyor. Süs bitkisi olarak kullanıldığı gibi kozmetik sanayisi ve bazı tıp ürünlerinin üretiminde de değerlendiriliyor.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
19 Haziran 2026 DSÖ’den Kongo’daki Ebola salgını için kritik uyarı
19 Haziran 2026 Adalar Belediyesi’ne yönelik soruşturmada: 41 gözaltı
19 Haziran 2026 Fenerbahçe’den forvete bir hamle daha
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da Yangın, çok sayıda yaralı var
Aksaray Haberleri 1 Ocak 2016’da tüm ehliyetler değişecek
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
