SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu Aksaray’da

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu Aksaray’da

A - +

Aksaray Haberleri - 15.05.2015 - 18:41

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu Aksaray’da

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Türkiye’nin bu modelle dünyada küresel güç olamayacağını söyledi.
Kuzu, Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti’nin organize ettiği ‘Başkanlık Sistemi’ konulu konferans için Aksaray’a geldi.
Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AK Parti Milletvekili İlknur İnceöz, Başkan Yardımcısı Yılmaz İlhan ve Cemiyet Başkanı Celil Acar tarafından Ağaçlı Tesisleri’nde karşılanan Kuzu, daha sonra Aksaray Valiliği’ni ziyaret etti. Burada Vali Şeref Ataklı ile görüşen Kuzu, ardından Aksaray Belediyesi’ni ziyaret etti. Başkan Haluk Şahin Yazgı ile görüşen Kuzu, Aksaray’daki çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Belediye ziyaretinde gazetecilerin ‘Başkanlık sistemi Türkiye’ye ne için gerekli’ sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Burhan Kuzu, “Şimdi hükümet sayısı diyoruz, bugün 62’inci hükümetteyiz, 63’ü kuracağız inşallah. Yani 4 yıllık hükümetin ömrü olması lazım. Normalde 62 hükümeti çarptığımız zaman 4 ile 248 yapıyor. Yani biz 90 yılda kurduğumuz 62 hükümeti aslında 248 yılda kurmamız gerekiyordu. Yani normal şartlardan bugün 22’inci hükümet olması lazım. 21, 22 falan olması gerekiyor. Bu çok önemli, şurada belediye başkanını veya il başkanını veya basınla uğraşan arkadaşlarımız 2-3 ayda bir değiştirir, hiçbir icraat yapamazsınız. Yani bırakın 2-3 ayı, 2-3 aylık hükümetler oldu bu memlekette. 1 aylık, 1,5 ay, 45 gün. Bunları hep yaşadık gördük. Dolayısı ile bu konuya son vermek adına, sürekli son vermek adına, bu modele geçmek zorundayız. Tabi parlamenter modelin çok başka sorunları var. Bunların detayına girmek istemiyorum ama en azından Türkiye’nin gündeminde olan bir baraj sorunu var. Yüzde 10’luk baraj meselesi hakikaten ben akademisyen olarak her zaman söyledim; Yüzde 10’luk baraj çok yüksek, dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bir baraj yok. Yüzde 7 Rusya, yüzde 5 Almanya’da. Tamam bunları kabul ediyorum ama her zaman da maalesef bunu savunmak zorunda kaldık bir bilim adamı olarak. Gerçi bizde Anayasa Mahkemesi, İnsan Hakları Mahkemesi ile bunu yüksek görmedi ama kim ne görmezse görmesin bence bu oran, bunun makulü yüzde 5’tir. Yüzde 5’e çektiğin zaman 15 parti girer Türkiye’de en az meclise. 7-8’li koalisyonlar başlar. Veya 4’lü 5’li koalisyonlar başlar. Bu memleketi yönetemezsiniz. Yani bir sistem eğer birisine ekmek vermiyorsa, o insanların karnını doyuramıyorsa, sadece ben bu modeli tutayım demekle bu model tutulmaz. Hangi modeli alırsan al, hangi sistemi alırsan al, hangi kuralı öne sürersen sür, hangi gerekçe olursa olsun bütün bunlar işin araç bölümüdür. Devletin kendisini de yönetir. Asıl olan amaç insanın mutluluğudur. Yani hangi modelden bir iyi sonuç alıyorsak ona geçeriz. Parlamenter model dediğiniz bizim akrabamız değil, başkanlık modeli de bizim düşmanımız değil. O yüzden en iyi şekilde memleketi nasıl yönetiriz sorusudur bu, cevabı da bence böyle özetlenebilir. Aksi halde Türkiye için eğer diyorsak bölgesinde güç, dünyada küresel güç olamaz. Olamaz yani, bu modelle olamaz” dedi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021