SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Sağlık » Sıcak Çarpması (Hipertermi) Nedir?

Sıcak Çarpması (Hipertermi) Nedir?

A - +

Sağlık - 24.08.2022 - 9:46

Sıcak Çarpması (Hipertermi) Nedir?

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Acil Tıp Uzmanı Uzm.Dr.İsmet Parlak, sıcak çarpması konusunda açıklamalarda bulundu. Yapılan bilgilendirmede “Sıcak çarpması; yüksek derece ısı ve nemli ortamda, vücudun ısı dengesini ayarlayamaması sonucu aşırı terleme yoluyla sıvı ve tuz kaybına bağlı olarak ortaya çıkan durumdur. Sıcak çarpmalarını; Sıcak yorgunluğu ve sıcak çarpması şeklinde ikiye ayırabiliriz.” açıklamasında bulunarak önemli uyarılarda bulundu.

Sıcak Yorgunluğunun Belirtileri Şunlardır:

Aşırı terleme, solgunluk, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi veya yorgunluk, uykuya meyil, hızlı, zayıf nabız, hızlı yüzeysel nefes alma.

Sıcak Yorgunluğunda Neler Yapılmalıdır?

Hasta serin ve havadar bir yere alınır. Giysiler çıkarılır, Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı yada soda içirilir. Hasta/yaralının serin bir yere taşınmasına yardımcı olun. Bacaklarını hafifçe kaldırmış bir vaziyette uzanmasını yardım edin. Hasta/yaralıyı temiz bir bez veya sünger gibi bir malzemeyle silerek ya da serin bir duş almasını sağlayarak soğutun. Hasta/yaralının dinlenmesini isteyin. Normal şartlarda hasta/yaralıdan ilk yardımın temel bir kuralı olarak herhangi bir şey yememesi ve içmemesi istenirken, sıcak yorgunluğunda istisnai bir durum olarak bol su içmesi istenir.112 acil yardım numarasını arayarak ya da aratarak yardım istemeyi unutmayın. Hasta/yaralının nefesini ve bilincini gözlemlemeye devam edin.

Sıcak Yorgunluğunda Risk Grupları Kimlerdir?

Sıcak çarpması için özel bir risk grubu bulunmamakla beraber, diğer hastalık yada yaralanmalar için hassas olan kişiler, sıcaktan da diğer kişilere göre daha çok; Kalp hastaları, Tansiyon hastaları, Diyabet hastaları, Kanser hastaları, Normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar, Psikolojik yada psikiyatrik rahatsızlığı olanlar etkilenirler. Bu kişiler; böbrek hastaları, 65 yaş üzeri kişiler, 5 yaş altı çocuklar, hamileler, sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar, yeterli miktarda su içmeyenler.

Sıcak Çarpmasından Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler:

Özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce en az 30 faktörlü koruyucu bir güneş kremi kullanılmalıdır. Eğer yüzülüyorsa güneş koruyucu krem iki saatte bir yenilenmelidir. Mevsim şartlarına uygun, bol, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir. Bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Vücut temiz tutulmalıdır. Her öğünde yeteri miktarda sindirimi kolay hafif yiyecekler tercih edilmelidir.”

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021