SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Şeker hastalarına Ramazan uyarısı

Şeker hastalarına Ramazan uyarısı

A - +

Aksaray Haberleri - 15.05.2018 - 12:49

Şeker hastalarına Ramazan uyarısı

Ramazan ayının uzun ve sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle şeker hastalarına yönelik bilgilendirme açıklaması yapan Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Şule Canlar, Oruç tutacak olan şeker hastalarını uyardı.

Faydası çok olan bu aydan, zararla çıkmayın

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Şule Canlar; “Endokrin ve Dahiliye Uzmanlarına danışmadan oruç tutmayın. Oruç tutmanın manevi sıhhat sağladığı gibi, beden sağlığımıza da faydası vardır. Faydası çok olan bu aydan, zararla çıkmayın” dedi.

Diyabet (Şeker) hastalığının çok geniş bir yelpazeye sahip bir hastalık olduğunu vurgulayan Canlar, “Tüm diyabet hastaları oruç tutamaz diye bir durum yoktur. Tip 1 diyabet hastaları, gebe diyabetliler, insülin ve çoklu şeker hapı kullanan hastalar oruç tutmamalıdır. Diğer grupta yer alan şeker hastaları ise, tetkiklerini yaptırıp, hekimleri ile konuşmadan oruç tutmasınlar”

Asitli içeceklerden ve yağlı yemeklerden uzak durun

Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Şule Canlar, iftar ve sahur da yağlı yemeklerden ve asitli içeceklerden uzak durulmasını da önerdi. Oruç tutan şeker hastalarının oruçlu olduğu sürede şeker düşmesi, iftar ve sahurdan sonra ise ani şeker yükselmesi yaşayabileceklerini vurgulayan Canlar, “iftar sonrası günlük sıvı alımının sağlıklı bir kişide en az 2,5-3 lt. olmalıdır. Bu ihtiyaç şekerli, asitli içeceklerle değil, kesinlikle su ve ayranla karşılanmalıdır. İftarların makul şekilde kademeli olarak yapılması uygundur. Öncelikle çorba ile başlanıp her besin öğesinden dengeli olarak alacak şekilde iftar öğünü karşılanmalıdır. Özellikle yağ ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmekten kaçınarak sebze ve et içerikli beslenmeye dikkat edilmelidir. İftar sonrası meyve, yoğurt vb. gıdalarla ara öğün alınmalıdır. Sahur öğününde kahvaltı yapılması uygun olup özellikle mide hastalıkları olanlar yağlı gıdalardan kaçınmalıdırlar. İftardan 2-2,5 saat sonra 45-50 dk. hafif tempolu yürüyüş ve koşu yapılabilir” dedi.

Şeker hastalarının ramazan boyunca evde şekerlerini aralıklarla ölçmelerini öneren Uzm. Dr. Canlar, Ramazan ayının herkese sağlık, huzur ve afiyet getirmesini diledi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021