23:46 Elif Duru’dan Dikkat Çeken Mesaj: “Sevgisiz Toplumlarda Nefret Çoğalır”
15:10 TİMBİR Genel Merkezi Açıldı: Aksaray’dan Anlamlı Destek ve Katılım
16:00 Aksaray Esnaf Rehberi ile Google ve Yapay Zeka Aramalarında Öne Çıkın
11:30 Birlikhaber.com Yayın Hayatına Başladı | Hızlı ve Akıllı Haber Platformu
BURSA – BHA
Osmangazi Belediyesi, çevre kirliliğini önlemek, doğal kaynakları korumak ve atıkları yeniden ekonomiye kazandırmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında 2026 yılının ilk 9 ayında farklı türlerde binlerce ton atık topladı. Sıfır atık anlayışı doğrultusunda ilçenin dört bir yanında sürdürülen faaliyetlerle geri kazanım ve güvenli bertaraf süreçlerine katkı sağlandı.
Osmangazi Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde ambalaj atığı, bitkisel atık yağ, atık pil, elektronik atık, floresan atık, giysi, ömrünü tamamlamış lastik, atık ilaç ve zirai ilaç ambalajları türlerine göre ayrıştırılarak ilgili tesislere yönlendiriliyor. Geri dönüştürülebilir malzemeler yeniden üretim döngüsüne kazandırılırken, insan sağlığı ve doğa açısından tehlike oluşturan atıkların güvenli yöntemlerle bertaraf edilmesi sağlanıyor.
Osmangazi Belediyesi, 2026 yılının ilk 9 aylık döneminde 4 bin 813 ton ambalaj atığı, 6 bin 113 kilogram atık pil, 127 bin 483 kilogram bitkisel atık yağ, 22 bin 153 kilogram elektronik atık, 587 kilogram floresan atık, 128 bin 829 kilogram giysi, 17 bin 230 kilogram ömrünü tamamlamış lastik, bin 895 kilogram atık ilaç ve bin 500 kilogram zirai ilaç atığı topladı.

Çalışmalarla farklı atık türlerinin kontrollü şekilde yönetilmesi, doğal kaynakların korunması ve çevresel sürdürülebilirliğin desteklenmesi hedefleniyor.
Osmangazi Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Rüveyşa Burça Turan, 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde 14 farklı atık grubunun toplama ve depolama işlemlerini yürüttüklerini belirtti.
2026 yılının ilk 9 ayında 4 bin 813 ton ambalaj atığı topladıklarını ifade eden Turan, atıkların toplama ve ayırma tesislerinde türlerine göre ayrıştırıldıktan sonra geri dönüşüm tesislerine gönderildiğini söyledi. Ambalaj atıklarının evlerden, okullardan ve resmi kurumlardan kapıdan toplama uygulamalarıyla temin edildiğini belirten Turan, bu çalışmalarla hem çevrenin korunmasına hem de ekonomiye katkı sağlandığını kaydetti.

Bitkisel atık yağların hanelerden ve restoran gibi işletmelerden toplandığını aktaran Turan, yılın ilk 9 ayında 127 bin 483 kilogram bitkisel atık yağın geri kazanım sürecine dahil edildiğini bildirdi. Bu yağların suya karışmasının yer altı ve yer üstü su kaynaklarıyla toprağın kirlenmesine neden olabileceğine dikkat çeken Turan, geri dönüşümün çevresel ve ekonomik açıdan önem taşıdığını vurguladı.
Elektronik atıkların da değerli metaller içerdiğini belirten Turan, evlerde kullanılmayan televizyon, buzdolabı, küçük ev aletleri ve diğer elektronik eşyaların toplanarak geri dönüşüm tesislerine gönderildiğini ifade etti. Bu tesislerde altın ve gümüş gibi değerli metallerin ayrıştırılarak ekonomiye kazandırıldığını belirten Turan, 2026 yılının ilk 9 ayında 22 bin 153 kilogram elektronik atık toplandığını söyledi.
Floresan atıklarının içeriğindeki cıva nedeniyle insan sağlığı açısından tehlike oluşturabildiğini belirten Turan, bu atıkların diğer atıklardan ayrı toplanarak uygun yöntemlerle bertaraf edildiğini ifade etti. İlk 9 ayda 587 kilogram floresan atığı toplandığını kaydeden Turan, giysi atıklarının toplanması için vatandaşların giysi kumbaralarını kullanmaya ve kıyafetlerini muhtarlıklara teslim etmeye yönlendirildiğini söyledi.
Bu dönemde 128 bin 829 kilogram giysi atığı toplandığını belirten Turan, kullanılabilir durumdaki kıyafetlerin ayrıştırılarak belediyenin Sevgi Mağazası aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıldığını aktardı. Kullanım ömrünü tamamlamış lastiklerin doğaya gelişigüzel bırakılması veya yakılmasının çevre kirliliğine yol açtığına dikkat çeken Turan, ilk 9 ayda 17 bin 230 kilogram lastik toplandığını bildirdi.

Tehlikeli atık grubunda yer alan ilaçların toplanması amacıyla eczanelere özel atık ilaç kutuları yerleştirildiğini belirten Turan, ocak ayından bu yana bin 895 kilogram atık ilaç toplandığını ve bertaraf ücretlerinin belediye tarafından karşılandığını söyledi.
Çiftçilerin zirai ilaç ambalajlarını güvenli şekilde bırakabilmesi amacıyla 7 farklı köyde toplama konteynerleri oluşturulduğunu ifade eden Turan, bu ambalajların doğaya bırakılması veya yakılmasının çevreye ciddi zararlar verebildiğini kaydetti. Konteynerlerde biriktirilen zirai ilaç ambalajlarının toplanarak çevreye zarar vermeyecek yöntemlerle bertaraf edildiğini belirten Turan, 2026 yılının ilk 9 ayında toplam bin 500 kilogram zirai ilaç atığı toplandığını açıkladı.
Vatandaşlar, atıkların toplanması ve atık yönetimi kapsamında ihtiyaç duydukları materyallere ilişkin taleplerini Osmangazi Belediyesi’nin 444 16 01 numaralı çağrı merkezi aracılığıyla İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’ne iletebiliyor. Başvurular, ilgili ekipler tarafından değerlendirilerek en geç üç iş günü içerisinde karşılanıyor.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

20 Ekim 2026 Bursaspor’un golcüsü Iheanacho’dan 11 maçta 15 gol
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da Yangın, çok sayıda yaralı var
Aksaray Haberleri 1 Ocak 2016’da tüm ehliyetler değişecek
23:46 Elif Duru’dan Dikkat Çeken Mesaj: “Sevgisiz Toplumlarda Nefret Çoğalır”
15:10 TİMBİR Genel Merkezi Açıldı: Aksaray’dan Anlamlı Destek ve Katılım
16:00 Aksaray Esnaf Rehberi ile Google ve Yapay Zeka Aramalarında Öne Çıkın
11:30 Birlikhaber.com Yayın Hayatına Başladı | Hızlı ve Akıllı Haber Platformu
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
