SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Son Dakika » Metaverse Evreninde Eğitim

Metaverse Evreninde Eğitim

A - +

Son Dakika - 27.04.2022 - 16:38

Metaverse Evreninde Eğitim

METAVERSE EVRENİNDE EĞİTİM & DÜNYADAN ÖRNEKLER 

METAVERSE EVRENİNDE EĞİTİM ALANINDA BİR GELECEK OLACAK MI? 

METAVERSE ÜNİVERSİTELERİ NASIL DÖNÜŞTÜRECEK? 

Sanal ve artırılmış̧ gerçeklik teknolojileri, şu an için çoğunlukla oyun ve eğlence sektörlerinde kullanılıyor. Metaverse ile özellikle eğitim alanında da önemli bir dijital dönüşümün yaşanacağını öngördüklerini belirten Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Ali Eşkinat; metaverse evrenine dair açıklamalarda bulundu.

Amerikalı yazar Neal Stephenson tarafından 1992 yılında yayınlanan “Snow Crash (Parazit)” romanında ilk kez anılan metaverse kavramı da artık dijital dönüşüm çağında hayatımıza girmiş bulunuyor. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ile dijital dünyada oluşan şehirler, konser alanları, alışveriş merkezleri ve daha birçok örnek yoğun bir ilgiyle kitleler tarafından takip ediliyor.

DÜNYA DİJİTAL TEKNOLOJİLER ÜZERİNE İNŞA EDİLİYOR

Metaverse’ü, tüm dijital dünyaların bulunduğu kurgusal evrene verilen bir isim olarak tanımlayan Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Ali Eşkinat açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Metaverse evreninde insanlar üç̧ boyutlu avatarları ile dijital evrende bir yaşam alanına sahip olabilecek. Burada çalışıp, eğitim alıp, gezebilecek, alışveriş yapıp, eğlenebilecekler. Başka bir deyişle, fiziksel hayatlarında gerçekleştirdikleri neredeyse tüm aktiviteleri bu dijital evrende de yapabilecekler. Sayın Cumhurbaşkanımız da geçtiğimiz günlerde gerçekleşen metaverse etkinliğinde, dünyanın dijital teknolojiler üzerinde inşa edilen yeni bir döneme doğru dolu dizgin gittiği ifade ederek dijital seferberlik dönemini ilan etti. Günümüzde Facebook ve Microsoft gibi dünya devi teknoloji şirketleri Metaverse’ü internetin geleceği olarak görüp bu alana milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Örneğin 2014 yılında Oculus şirketini 2 milyar dolara satın alan Facebook’un metaverse yatırımları için binlerce mühendisi bünyesinde bulundurduğu biliniyor.”

YAKIN GELECEKTE EĞİTİM ALANINDA METAVERSE’ÜN KULLANILDIĞI BİRÇOK ÖRNEK GÖRECEĞİZ

Sanal ve artırılmış̧ gerçeklik teknolojileri günümüzde oyun ve eğlence sektörlerinde ağırlıklı olarak kullanılıyor olsa da metaverse ile özellikle eğitim alanında da önemli bir dijital dönüşümün yaşanacağını belirten Ali Eşkinat konu hakkında dünyadan önemli örnekleri aktardı:

“Çok ilginç bir örnek olarak 2021 yılında; Hong Kong Çin Üniversitesi (Shenzen)’nde üniversitenin blockchain güdümlü bir metaverse prototipi oluşturuldu. Üniversitenin fiziki kampüsünde bulunan öğrencilere, gerçek dünyadaki faaliyetlerini birebir gerçekleştirebilecekleri bir dijital ortam yaratıldı. Bu sistemle, fiziki kampüsteki öğrencilerin interaktif bir metaverse ortamı ile gerçek dünyadaki eylemlerinin dijital dünyayı etkileyebileceği karma bir ortam ve bunun tersinin sağlanması hedeflendi. Sürekli artan teknolojik gelişimler sayesinde bu alanda yakın gelecekte benzeri pek çok örneği görmeye devam edeceğiz.”

DİJİTAL DÖNÜŞÜM YÜKSEKÖĞRETİMİ DE FARKLILAŞTIRIYOR

Metaverse evreninde eğitim alanında dünyadan güncel örnekleri aktarmaya devam eden Ali Eşkinat sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Amerika’da Miami Üniversitesi, metaverse alanına giriş yapacağını açıkladı. ABD’deki Stanford Üniversitesi mevcut uzaktan eğitim sistemini kolaylaştırmak için dijital sınıfını açtı. Yeni adıyla Meta olan Facebook ABD genelinde 10 dijital üniversite kampüsü açacağını duyurdu. Çin’de, Çin İletişim Üniversitesi, arama motoru Baidu’nun metaverse platformu XiRang’la ortaklık kurarak dijital kampüsünü açtı. Bu noktada görüyoruz ki sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, blockchain, yapay zeka, web 3.0 ve metaverse gibi olgularla dijital dönüşüm global ekonomi gibi yükseköğretimi de farklılaştırıyor. Bu çerçevede, 2030’lar ile birlikte değişen dünyamızda sürdürülebilir gelişimini başarıyla devam ettiren geleneksel örgün eğitim veren üniversiteler ile birlikte dijital üniversiteler de global yükseköğretim sektöründe önemli bir pay sahibi olacak.”

 

Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi Hakkında

Eğitimde dijitalleşmenin öncüsü Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulmuş, eğitim dilinin Türkçe ve İngilizce olduğu İlk Online Türk Üniversitesi’dir. Ulusal ve uluslararası öğrencileri bünyesinde bulunduran üniversite, kurulduğu ilk günden bugüne kadar dijitalleşme hedefinde hem lokal, hem de global fark yaratmaya ve öncü olmaya devam etmektedir. Halen 3 Fakülte bünyesinde 9 Lisans ve 2 Yüksek Lisans toplam 11 programı ile pandemi sürecine rağmen eğitimine ara vermeden devam eden bölgemizin tek üniversitesi / yüksek öğretim kurumu olmuştur. Dijital dönüşüm çağının etkin bir aktörü olan Netkent Üniversitesi, önemli olanın yöntem değil, eğitmen olduğu ve günümüz dünyasında teknolojinin eğitimin gelişmesi için vazgeçilmez bir araç olduğu anlayışını benimsemiştir. Netkent ile, internet kullanım oranının sürekli arttığı, bilgiye erişimin kolaylaştığı, mekan kavramının soyutlaştığı günümüzde zamanın daha da önemli hale geldiği, sadece çağı yakalayan, hatta onu dönüştürenlerin yolunu aydınlatacak bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda araştırmaya ve bilim üretilmesine katkı sağlayarak kuruluş ilkelerini yaşatacak bir öncü üniversite hedeflenmiştir.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021