Değerli okurlarım,
Toplumda sıkça karşılaşılan bir algı sorunu var: görevini yerine getirenin “başarılı” sayılması. Oysa görev, tanımı gereği yapılması zorunlu olan iştir; sorumluluk, bu görevi yerine getirme yükümlülüğünü ifade eder; başarı ise bu sınırların ötesine geçerek topluma niteliksel bir katkı sunmayı gerektirir.
Bir öğretmenin derse girmesi, bir hekimin hastasını muayene etmesi, bir belediyenin yol yapması… Bunlar görevdir. Görevini yerine getirenin alkışlanması, beklentilerin ne kadar düşük tutulduğunu gösterir. Daha da önemlisi, görevini yapmayanların normalleşmesine, görevini yapanların ise istisna gibi sunulmasına yol açar. Bu durum, toplumsal güveni aşındırır; kurumların asli işlevleri bile lütuf gibi algılanmaya başlar.
Siyaset alanında bu yanılsama daha da belirginleşir. Kamu otoritesinin asli görevlerini yerine getirmesi, çoğu zaman olağanüstü bir başarı gibi sunulur. Oysa siyasal meşruiyet, görevlerin düzenli, şeffaf ve toplum yararına icra edilmesine bağlıdır. Görev ile başarı arasındaki ayrımın bulanıklaştırılması, liyakat yerine popülist söylemlerin öne çıkmasına zemin hazırlar.
Burada bir başka sorun da beklenti kültürünün düşüklüğüdür. Toplum, görevini yapanı olağan değil olağanüstü bir şeymiş gibi algıladığında, hem standartlarını aşağıya çeker hem de gerçek başarıyı görünmez hale getirir. Görevini yapanı kahramanlaştırmak yerine, görevini ihmal edeni sorgulamak; başarıyı ise yenilik, vizyon ve topluma değer katma ölçütleriyle değerlendirmek gerekir.
Sonuç olarak, görevini yapmak bir sorumluluk, başarı ise vizyon ve yenilik gerektirir. Görevini yerine getirenin “başarılı” olarak sunulması yerine, görevini ihmal edenin sorgulanması gerekir. Başarıyı doğru ölçütlerle değerlendirmediğimiz sürece, toplum olarak görevle yetinmeye, sorumluluğu başarı sanmaya ve gerçek başarıyı ıskalamaya mahkûm oluruz.
Görev yapılır, başarı kutlanır.
Yazarın Diğer Yazıları
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da Yangın, çok sayıda yaralı var
Aksaray Haberleri 1 Ocak 2016’da tüm ehliyetler değişecek
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021

