SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Belediye Haberleri » Giysi Kumbarasındaki Kıyafetler Defileye Dönüştü

Giysi Kumbarasındaki Kıyafetler Defileye Dönüştü

A - +

Belediye Haberleri - 10.11.2021 - 15:27

Giysi Kumbarasındaki Kıyafetler Defileye Dönüştü

Merve Dinçer “Geri Dönüşüm Kıyafetlerinin Değerlendirilmesi ile Düzenlediğimiz Defile Türkiye’de İlk Olma Özelliği Taşıyor”

Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in eşi Merve Dinçer’in organizasyonunda Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nden esinlenerek geri dönüşüm kumbarasındaki giysilerden hazırlanan kıyafetler İpekyolu Defilesi’nde sergilendi. Tarihten izler taşıyan defile, geri dönüşüm kıyafetlerinden oluşması sebebiyle Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor.

Tarih ve kültür şehri Aksaray’da, Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet Dönemi’ne kadar, her daim zarafetiyle ön plana çıkan Anadolu kadının giyim tarzını yansıtan “İpekyolu Kıyafet Defilesi” düzenlendi.

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in eşi Merve Dinçer’in organizasyonunda, tarihten günümüze Anadolu kadınlarının giyim tarzı defileyle günümüz modasına uyarlandı. Aksaray Belediyesi AKMEK ve Kadın Aktivite Merkezi bünyesinde Tekstil ve Moda tasarımı hocaları tarafından giysi kumbaralarından alınan kumaşların değerlendirilmesiyle ortaya çıkan kreasyonda geçmiş ve günümüz modası ortak konseptle bir araya geldi.

Gala Delux düğün salonunda düzenlenen defileye Vali Hamza Aydoğdu’nun eşi Emine Aydoğdu, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in eşi Merve Dinçer, protokol eşleri, bayan meclis üyeleri, meclis üyesi eşleri, kadın dernekleri, STK’ların bayan üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını Belediye Başkanı eşi Merve Dinçer yaptı. Merve Dinçer, insanlık tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan İpek Yolu’nun farklı fikirlerin ve kültürlerin de taşınmasına vesile olduğunu ve böylelikle defileye bu ismi verdiklerini açıkladı. Merve Dinçer konuşmasının devamında “Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşleri Emine Erdoğan hanımefendinin başlattığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yürüttüğü ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında Aksaray Belediyesi olarak 48 mahallede 260 farklı noktaya giysi kumbarası yerleştirildi. Vatandaşlarımızın kolayca ulaşabilecekleri noktalarda bulunan giysi kumbaralarında toplanan kıyafet, ayakkabı, kaban gibi ürünler belediye ekiplerimizce kullanılabilir durumda olan ürünler yıkanarak, ütülenerek ve paketlenerek ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor. Geride kalan kıyafetler ise AKMEK, Kadın Aktivite Merkezleri”mizle tekstil ve moda tasarımı hocalarımız tarafından değerlendirilerek birbirinden kıymetli kıyafet ve kostümlere dönüştü. Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyet Dönemi’ne kadar, her daim zarafetiyle ön plana çıkan Türk kadının giyim tarzını yansıtan kıyafetleri siz değerli davetlilerimize sergileyeceğiz.” dedi.

Anadolu tarihinde kullanılan kıyafet çeşitliği ve zenginliğinden söz eden Merve Dinçer; “ Tarihte Anadolu kadınlarımızın giyim kuşamlarında birçok kültürün etkisini görebiliyoruz. Özellikle Osmanlı Medeniyetinin izleri bugün hala başta bizler olmak üzere tüm dünyaya ilham kaynağı olmaktadır. Çünkü Osmanlı Medeniyetinin temelinde farklı milletlerin yani başka bir ifadeyle farklı kültürlerin bir arada yaşaması bulunmaktadır. Bu farklı kültürlerin birbirinden güzel kıyafetleri bugün bile insanı hayretler içerisinde bırakacak kadar ihtişama sahip.

Bizler de bu kültürlerin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması için çeşitli organizasyonlar düzenliyoruz. Biliyoruz ki kökünden sulanmayan ağaç kurumaya mahkûmdur. Bugün burada düzenlediğimiz İpekyolu Defilesi ile Türk kadınının giyimdeki zarafetine şahitlik edeceğiz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Emine Hanımefendinin himayesinde başlatılan sıfır atık projesi ülkemiz ve insanlık tarihi açısından önemlidir. Bu bağlamda bu defilemizi; şehrimizi tanıtmak, geri dönüşüm ve sıfır atığa dikkat çekmek için organize ederek geçmişten günümüze giyim tarzını bir araya getirmeye çalıştık. Eğitmenlerimiz tarafından kullanılmayan elbise kumaşları değerlendirilip 35 adet kıyafet tasarlanıp dikildi. Defilede izleyeceğiniz kıyafetler bu şekilde hayata kazandırıldı.

Geri dönüşüm giysi kumbaralarına bırakıldıktan sonra kıyafetlerin tekrar değerlendirilmesi, geri dönüşüme kazandırılması ve böyle bir defile programında sergilenmesi ülkemizde bir ilk olarak belediyemiz tarafından şehrimizde gerçekleştirmekteyiz. AKMEK ve Kadın Aktive Merkezimiz başta olmak üzere defilenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Kıyafet defilesi ile ilgili düşüncelerini aktaran Vali Hamza Aydoğdu’nun eşi Emine Aydoğdu; “Bugün burada geri dönüşüm kumbaralarından alınan kıyafetlerin tasarım ve ince dokunuşlarıyla hem kullanışlı hem de modern ürünler haline getirilmiş bir etkinlikte bulunuyoruz. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet’ten izler taşıyan defilenin ismi bile birçok anlam ifade ediyor. İpekyolu Defilesi’nde, incelik ve zarafetin yolculuğu ancak bu kadar güzel ifade edilebilirdi. Bu tür kültürel programları her zaman önemsiyoruz. Anadolu kültürünün giyim tarzını yansıtan bu defilenin hazırlanmasında öncülük eden Merve Hanımı ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Aksaray Üniversitesi Güzelyurt Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Fatma Küçük Ak, tarihteki Anadolu kadının giyim tarzını anlatan bir sunum yaptı. Kıyafetlerdeki motiflerin tarihsel süreçlerini ve yaşadığı dönemdeki milletlerin kimliğini yansıttığını aktardı. Merve Dinçer, sunum yapan Öğretim Görevlisi Fatma Küçük Ak’a katkılarından dolayı teşekkür etti.

Defile, davetlilerin AKMEK ve Kadın Aktivite Merkezi hocaları ve kursiyerleri tarafından hazırlanan sergiyi gezmesiyle sona erdi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021