BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE – BHA
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), son günlerde kamuoyunda gündeme gelen sahte diploma iddialarıyla ilgili kapsamlı bir açıklama yaptı. Üniversite, söz konusu iddialar kapsamında yaşanan bilgi güvenliği ihlali sürecine dair detaylı bilgi paylaştı ve gerekli tüm adımların atıldığını vurguladı.
Üniversite tarafından yapılan açıklamada, 23 Ekim 2024 tarihinde Öğrenci İşleri Modülü sistem sorumlusu bir personelin cep telefonuna, sisteme giriş amacıyla doğrulama kodu gönderildiği belirtildi. Ancak ilgili personelin o sırada sisteme giriş yapmadığını bildirmesi üzerine, bu olayın yetkisiz bir erişim teşebbüsü olduğu değerlendirildi.
Olayın hemen ardından personelin tüm şifreleri – Bilgi Yönetim Sistemi, kurumsal ve kişisel e-posta hesapları ile e-Devlet şifresi – güncellendi. Ayrıca, personelin bilgisi dışında tanımlanan elektronik imzanın iptali için elektronik imza sağlayıcı firma ile iletişime geçilerek işlem anında durduruldu.

ÇOMÜ, bilgi güvenliği ihlali sonrası hızlı bir aksiyon planı uygulayarak, sistem erişim yetkilerini kaldırdı ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na log kayıtlarının incelenmesi talimatını verdi. Sistemin hizmet sağlayıcısı olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi yetkilileriyle de iletişime geçilerek teknik incelemeler başlatıldı.
Üniversite, olayın ardından aynı gün Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne resmi şikayette bulundu ve konu Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na intikal ettirildi. Ayrıca, 14 Kasım 2024 tarihli Rektörlük emriyle idari inceleme başlatıldı ve süreç Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında yürütüldü.
ÇOMÜ tarafından yapılan incelemeler neticesinde, sistemde herhangi bir veri sızdırma ya da müdahale gerçekleştirilmediği, olayın sadece teşebbüs aşamasında kaldığı bildirildi. Üniversite, bu süreçte hem adli hem de idari soruşturmalara aktif katkı sunduklarını ve şeffaflık ilkesiyle hareket ettiklerini belirtti.
Açıklamanın sonunda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin, akademik dürüstlük ve bilgi güvenliği ilkelerine bağlılığını sürdürdüğü, yasa dışı erişim girişimlerine karşı “sıfır tolerans” politikası benimsediği ve gereken tüm önlemlerin alındığı belirtildi.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
29 Haziran 2026 Kars’ta 51 suç kaydıyla aranan ve şahıs yakalandı
29 Haziran 2026 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye NATO’nun güvenliğine katkı sunan müttefiklerin başındadır
29 Haziran 2026 Memur ve emeklinin temmuz zammı cuma günü belli olacak
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi
Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu
Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da Yangın, çok sayıda yaralı var
Aksaray Haberleri 1 Ocak 2016’da tüm ehliyetler değişecek
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
