ANKARA – BHA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji politikalarında arz güvenliği, ithal enerjiye bağımlılığın azaltılması ve iklim hedeflerinin aynı anda ele alınması gerektiğini belirterek, “Enerji güvenliği ile enerji dönüşümü birlikte ilerlemek zorunda. Türkiye açısından bunun anahtarı elektrifikasyon.” dedi.
Bayraktar, İstanbul İklim Finansmanı Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, küresel enerji piyasalarında yaşanan gelişmelerin enerji güvenliğinin önemini yeniden ortaya koyduğunu ifade etti. Petrol ve doğal gaz piyasalarında yeniden ciddi baskılar yaşandığını belirten Bayraktar, Avrupa doğal gaz fiyatlarının da son yılların yüksek seviyelerine ulaştığına dikkati çekti.
Türkiye açısından enerji dönüşümünün üç temel hedef üzerinden yürütüldüğünü belirten Bayraktar, bunları enerji arz güvenliğinin sağlanması, ithal enerjiye bağımlılığın azaltılması ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi başta olmak üzere iklim taahhütlerinin yerine getirilmesi olarak sıraladı.
Bu hedeflerin birbirinden bağımsız değerlendirilemeyeceğini vurgulayan Bayraktar, enerji dönüşümü sürerken enerji güvenliğinin de gündemde kalması gerektiğini belirtti.
Bayraktar, yenilenebilir enerjinin Türkiye’nin enerji dönüşümünün merkezinde yer alacağını söyledi. Güneş, rüzgar, hidroelektrik ve jeotermal alanlarında Türkiye’nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Bayraktar, yenilenebilir kurulu gücün artırılmasının yanı sıra daha yüksek miktardaki değişken yenilenebilir üretimin sisteme dahil edilebilmesi için elektrik altyapısının da güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Nükleer enerjinin de karbon içermeyen elektrik üretiminde önemli bir yere sahip olacağını belirten Bayraktar, yenilenebilir enerji ile nükleer enerjinin birbirinin alternatifi değil, enerji sisteminin birbirini tamamlayan unsurları olduğunu söyledi.
Bayraktar, enerji dönüşümünde yalnızca yeni enerji kaynaklarına değil, enerjinin daha verimli kullanılmasına da odaklanılması gerektiğini belirtti.
Mevcut Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 2024-2030 döneminde kamu ve özel sektörde 20 milyar doların üzerinde yatırım öngörüldüğünü açıklayan Bayraktar, yatırımların sanayi, binalar, ulaştırma, tarım ve enerji sektörlerini kapsayacağını söyledi. Bakan, 2030 sonrasına yönelik daha iddialı hedefler içeren yeni bir enerji verimliliği eylem planının da hazırlanacağını bildirdi.
Enerji dönüşümünün önemli başlıklarından birinin elektrik altyapısı olduğunu belirten Bayraktar, yalnızca elektrik üretim kapasitesinin artırılmasının yeterli olmayacağını söyledi.
Bayraktar, “Hem iletim hem de dağıtım şebekelerinde çok büyük ölçekli yatırımlara ihtiyaç duyuyoruz. Elektrik şebekelerimizin daha büyük, güçlü, akıllı ve esnek hale gelmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Elektrikli ulaşım ve batarya depolama sistemlerinin yaygınlaşmasıyla elektrik altyapısının öneminin daha da artacağını belirten Bayraktar, dönüşümün kritik minerallere yönelik yatırımları da beraberinde getirdiğini söyledi.
Bayraktar’ın açıklamalarının yanı sıra Türkiye’nin enerji dönüşümünün finansmanı da gündeme geldi. Bakan, Dünya Bankası Grubu bünyesindeki Uluslararası Finans Kurumu (IFC) heyetiyle İstanbul’da gerçekleştirdiği görüşmede, enerji dönüşümü kapsamındaki projeler ve yeni yatırımlar için finansman imkanlarını ele aldı.
Görüşmede yenilenebilir ve nükleer enerji hedeflerinin yanı sıra elektrik iletim ve dağıtım altyapısı, YEKA projeleri, kritik mineraller ve özel sektör yatırımları değerlendirildi. Bayraktar, mevcut projelerin hızlandırılması ve yeni yatırımların finansmanı konusunda uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliğinin önemine işaret etti.
Bayraktar, enerji dönüşümünün yalnızca çevre politikası olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek bunun aynı zamanda enerji güvenliği, ekonomik kalkınma ve sanayi rekabetçiliği açısından da stratejik bir konu olduğunu ifade etti.
Bakan, gerekli yatırımların ve uygun finansman mekanizmalarının oluşturulması halinde Türkiye’nin daha güvenli, rekabetçi ve temiz bir enerji sistemine ulaşabileceğini söyledi.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

04 Eylül 2026 Öğretmen önlüklerinde yeni dönem: Standartlar belirlendi

04 Eylül 2026 Ankara Nallıhan’da 4 günlük festival başladı
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da Yangın, çok sayıda yaralı var
Aksaray Haberleri 1 Ocak 2016’da tüm ehliyetler değişecek
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
