SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Ana Manşet » ASÜ’de Nanoteşhis Kiti Üretilecek

ASÜ’de Nanoteşhis Kiti Üretilecek

A - +

Ana Manşet - 11.08.2022 - 12:01

ASÜ’de Nanoteşhis Kiti Üretilecek

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Aras, hayvanlardaki paratüberküloz hastalığının teşhisini kolaylaştıran yeni bir yöntem üzerine çalışıyor. İlgili proje Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklendi.

Paratüberküloz hastalığının hayvanlarda kronik ishal ve zayıflama ile seyrettiğini ve gerekli önlemler alınmadığında ölümle sonuçlanabildiğini ifade eden Aras, hastalığın kontrolü için hızlı ve güvenilir teşhisin son derece önemli olduğunu söyledi. Gerek Türkiye’de gerekse dünyada yürütülen enfeksiyon mücadelesinde alternatif teşhis metotlarına ihtiyaç duyulduğunu belirten Zeki Aras, “Nanoteknolojideki gelişmelere paralel olarak, bu alternatif yöntemlerden en yenisi, altın nano parçacıkların kullanıldığı ‘AuNPs-prob Nanoteşhis’ yöntemidir. Ancak paratüberküloz enfeksiyonunun hızlı nanoteşhisi amacıyla geliştirilmiş herhangi bir AuNPs-prob Nanoteşhis metodu ve kiti bulunmamaktadır. Bu eksikliği gidermek ve yerli nanoteşhis kiti geliştirmek için Üniversite-Teknokent işbirliği ile bir proje hazırladık ve bu projeyi KOSGEB’e sunduk. Projemiz ‘Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Programı’ kapsamında destek almaya hak kazandı” dedi. Projenin Ar-Ge kısmının 24 ay süreceğini ve projenin sonunda nanoteşhis kitinin prototipinin geliştirileceğini dile getiren Doç. Dr. Zeki Aras, “Bu sürecin hemen ardından Ür-Ge kısmına geçilecek ve söz konusu prototip kit ticari ürüne dönüştürülerek seri üretimi yapılacak. Hazırlanacak kit sadece ülkemizde değil paratüberkülozun görüldüğü tüm ülkelerde kullanılabilecek” dedi. Çalışma, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teknoloji alanları sınıflandırmasına göre “Yüksek Teknoloji” alanında yer alıyor. Hastalıkların teşhisi için yerli tanı kitlerinin geliştirilmesi ve üretilmesi kapsamına giren projenin, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltma hususunda da önemli bir yere sahip olması bekleniyor.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Doç. Dr. Zeki Aras’ı projesi münasebetiyle kutladı ve çalışmalarında başarılar diledi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021