Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Ana Manşet » ASÜ TEKNOPARK Şehre Yeni Bir Ufuk Açacak

ASÜ TEKNOPARK Şehre Yeni Bir Ufuk Açacak

A - +

Ana Manşet - 27.09.2023 - 22:06

ASÜ TEKNOPARK Şehre Yeni Bir Ufuk Açacak

Aksaray Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin (ASÜ Teknopark) kuruluş çalışmalarındaki son durum, Aksaray Valiliği ve Aksaray Üniversitesi (ASÜ) iş birliğinde düzenlenen “ASÜ Teknopark: Aksaray İçin Yeni Bir Gelecek” isimli istişare toplantısında değerlendirildi. Siyaset, yerel idare, akademi ve sanayi çevrelerinin bir araya geldiği toplantıda, yerli ve milli teknolojilere dayalı üretim ekonomisinin önemine dikkat çekildi.

– Başarı, Tüm Dinamiklerin İş Birliğiyle Mümkün –

ASÜ’de gerçekleşen toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, ASÜ Teknoparkı Aksaray için yeni bir başlangıç, Aksaray için yeni bir gelecek olarak gördüklerini söyledi. Teknoparkların, üniversitelerdeki bilgi birikimini sanayinin üretim tecrübesiyle birleştirmek için çalıştığını ve bu sayede yüksek teknolojili üretim kültürünün geliştiğini ve ekonomik karşılığı olan ürünlerin ortaya çıktığını ifade eden ASÜ Rektörü Arıbaş, önemli noktaların altını çizdi. Üniversitelerin gerek teknolojiyi takip etmeleri gerekse bilgi üreten kurumlar olmaları hasebiyle Teknoparkların en önemli paydaşlarından birisi olduğuna değinen Arıbaş, “Ancak tek başına üniversite, Teknopark sürecinin başarıya ulaşması için yeterli değildir. Bu noktada başarı, kentteki tüm dinamiklerin aynı hedefe kilitlenmesi ve aynı heyecanı taşımasıyla mümkün olabilir” dedi.

– Beş Aşamalı Bir Sürecin Son İki Aşaması Kaldı –

ASÜ’deki Teknopark çalışmalarının 2020 yılında başladığını, geçen üç yıl içinde bir takım aşamaların tamamlandığını anlatan Rektör Arıbaş, “Bir Teknoparkın kurulabilmesi sürecini beş aşamada toplayabiliriz. ASÜ’de bu aşamaların ilk üçü tamamlanmış durumda. Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin ilan edilmesi, Teknoparkla ilgili çalışmaları yapacak ve ortaklıkları belirleyecek şirketin kurulumu ve binanın yapılacağı alana dair imar izninin çıkarılması süreçleri tamamlanmış durumda. Geriye binanın mimari projesinin onaylanması ve inşaatın tamamlanması aşamaları kaldı. Bu son iki aşama için göreve geldiğimiz günden itibaren çok yoğun biçimde çalışmaktayız. Gerek Aksaray’daki paydaşlarımızla gerekse Ankara’daki paydaşlarımızla bir araya gelerek görüşüyoruz, temaslarımızı sürdürüyoruz. Önemli adımlar attık” dedi.

– Aksaray Jeopolitik Konum Avantajlarına Sahip –

Konuşmasının devamında Aksaray’ın potansiyellerinden söz eden ve ASÜ Teknoparkın bu potansiyelleri geliştirici özelliklerine dikkat çeken Rektör Alpay Arıbaş, şehrin jeopolitik konumu itibariyle büyük avantajlara sahip olduğunu söyledi. Jeopolitik avantajların yanı sıra Aksaray’ın zengin bir tarihe, güçlü bir sanayiye, tarıma ve hayvancılığa sahip olduğunu kaydeden Prof. Arıbaş, “Şehrimiz her geçen gün hızla büyüyor. Teknoparkın bu büyümeye çok ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz. En kısa sürede Teknoparkı açma kararlılığındayız. Hatta inşaat sürecinin uzaması gibi bir ihtimale karşı da ilk etapta prefabrik binalarda çalışmaya başlamayı planlıyoruz” dedi. Üniversite-Sanayi iş birliğiyle gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmalarının çok ciddi teşvikler aldığını da vurgulayan ASÜ Rektörü, Aksaray’ın da bu teşviklerden istifade etmesini arzuladıklarını belirtti.

– Fikir Üretimi Bireysel Ama Bilim Bir Ekip İşidir –

Aksaray’da Teknopark konusunun belli bir noktaya geldiğini ve bundan sonraki süreçlerin de olabildiğince hızlı biçimde tamamlanması için gayret göstereceklerini söyleyen AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, bilim, üniversite, üretim ve şehir eksenli bir konuşma

yaptı. Fikir ve felsefenin bireysel, bilimin ise bir ekip işi olduğuna değinen Aydoğdu, 17’nci yüzyıl Avrupa’sındaki bilim devriminin ekiple yapıldığını anımsattı. Bu devrimin üniversitelerin dışında gerçekleştiğini de söyleyen Aydoğdu, “Bilim devriminin öncülerinden Copernicus -dünyanın güneşin etrafında döndüğünü bulmuş ve heykelinin kaidesine ‘Güneşi durduran, Dünya’yı döndüren adam’ yazılmıştır- Polonyalı; Descartes, Fransız; Hughes, Hollandalı; Kepler, Alman; Newton, İngiliz; Galileo, İtalyan… Avrupa ulusları bir ekip olarak bilim devrimini yaptılar” dedi.

– Üniversite Toplumdan Kopmaz, Onun Denizinde Yüzer –

Avrupa’nın bilim devrimi yaptığı yıllarda Osmanlı’nın doğu dünyasına sahip olduğunu ancak yalnız kaldığını anlatan Cengiz Aydoğdu, tarihsel bağlamdaki gelişmeler üzerinden üniversite kavramına temas etti. İlgili dönemde Avrupa’daki üniversitelerin dini bürokrasinin tekelinde olduğunu söyleyen Aydoğdu, “Avrupa’da kiliseden bağımsız üniversiteler 18-19’uncu yüzyılda gelişmeye başladı. Halen tutarlı bir biçimde Avrupa üniversitelerinin kiliseden koptuğunu söyleyemeyiz. Bizdeki üniversite macerası ise çok daha başka bir hikâyedir. Bizim de hala tam olarak bilim devrimini gerçekleştirme anlamındaki üniversiteyi kurduğumuz söylenemez. Zira üniversite topluma yön göstermez, ona öncülük etmez! Öyle bir kabiliyeti de yoktur! Üniversite toplumun denizinde yüzer, toplumla alışveriş yapar, toplumdan uzaklaşmaz, toplumdan ayrı düşmez, toplumla çok sağlam bir iletişim kurar…” dedi.

– Sanayicinin ASÜ Teknoparkı Benimsemesi Önemli –

Yaptığı kapsamlı değerlendirmeleri ASÜ Teknoparka bağlayan ve bu yapıyı toplumun denizinde yüzen üniversite kavramının hayata geçişi olarak yorumlayan AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Teknoloji devrimi denilen şey fikir üretimi değildir; inovasyondur, keşiftir, icattır; ekiple yapılan iştir. Bu açıdan bakıldığında Teknopark, belki de Aksaray’da ‘üniversitenin topluma doğru elini uzattığı ilk uygulamadır’ diyebiliriz. Üniversite toplumun üstünde değildir! Üniversite toplumla birlikte yürür. Biz bugün yeni bir sürece ‘Bismillah’ diyerek başlıyoruz. Bundan sonraki kısım çok önemli. Özellikle sanayicinin bu işleri benimsemesi gerekiyor. Aksaray Organize Sanayi Bölgesi ihracat bakımından çok önemli bir noktaya geldi. Bu potansiyeli üniversiteyle birleştirebilirsek Aksaray’a yeni bir ufuk açabiliriz.”

– Üniversitelerin Varlığı Şehirler İçin Büyük Şanstır –

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ise süreci “Çok önemli bir yatırım” ve “Çok büyük bir heyecan” olarak tarif etti. Üniversitelerin şehirlere heyecan verdiğini ve ASÜ Teknoparkın da heyecanın önemli bir parçası olduğunu kaydeden Vali Kumbuzoğlu, süreci, şehrin tüm dinamiklerinin harekete geçtiği yüksek enerjili bir noktaya götürmek gerekliliğinin altını çizdi. “Teknoparkı kurduk ve her şey bitti” biçimindeki bir düşüncenin yanlış olacağını kaydeden Aksaray Valisi, “Aksaray’ın bütün değerleriyle birlikte hareket edeceğiz ve ASÜ Teknoparkı zirveye ulaştıracağız. Burada firmalarımız çok önemli. Aksaray’da onlarla soluk alıyoruz. Teknopark, firmaları yeni teknolojilerle buluşturmak, üretimi ve üretimin kalitesini arttırmak için var. Ana hedefimiz bu. Sürece firmaların da dâhil olması gerekiyor. Üniversitelerin varlığı şehirler için büyük şans” dedi.

– Bizim, Ülkeye ve Millete Karşı Sorumluluklarımız Var –

Program, açılış konuşmalarının ardından, Ankara Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Mustafa Güray Değerli’nin sunumuyla devam etti. Bir Aksaraylı olarak, bilgi, birikim, beceri ve tecrübelerini, Türkiye’nin ve hatta bölgenin parlayan bir merkezi olan Aksaray’la paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Değerli, iş birlikleri sayesinde Ankara Üniversitesi’nin bilgi birikimini de şehirle bir araya getirmiş olacaklarını kaydetti. Hem üniversite hem de Teknokent eşleştirmeleri yapacaklarını ve Aksaray’ı sanayi bakımından en yüksek seviyelere çıkartmanın mücadelesini vereceklerini ileten Genel Müdür Değerli, “Bunu bir görev olarak addediyoruz. Bizim, ülkemize, topraklarımıza, milletimize karşı sorumluluklarımız var. Bu sorumluluk duygusuyla, Aksaray’ı daha iyi noktalara getirmek için gayret göstereceğiz” dedi.

– Firmalar ASÜ Teknoparkta Ar-Ge Şubelerini Açmalı –

4691 Sayılı Ar-Ge Teşvikleri Kanunundan söz eden ve bu kanunun, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri oluşturmak suretiyle, yerli ve milli projeler geliştirmek için Ar-Ge faaliyeti yapacak firmaların teşvikini öngördüğünü dile getiren Değerli, “Bu kanun, Türkiye’nin gelişmesinde olağanüstü itici gücü olan özelliklere sahip. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘teknoloji nesli’ olarak tarif ettiği bu neslin özgüvenini, yaptığımız çalışmalarla yükseltebiliriz. Bu sayede Teknokentlere olan ilgiyi de arttırmış oluruz” dedi. Teknokentlerin yerli ve milli teknolojilerin gelişmesinde çok büyük önemi olduğuna da dikkat çeken Mustafa Güray Değerli, Aksaray’ın gelişmesi yönünde en büyük görevin Aksaray topraklarında varlığını sürdüren, istihdam oluşturan, şirketleşen, üretim yapan yatırımcılara düştüğünü vurguladı ve firmaların ASÜ Teknoparkta Ar-Ge Şubesi açması gerektiğini dile getirdi.

Değerli, yaptığı konuşmasında, Teknoparkların çalışma biçimleri, Teknoparklarda kimlerin yer alabileceği, teşviklerin neler olduğu gibi konulara dikkat çekti. Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Uzmanı Ömer Türkmen’in sunumunun ardından gerçekleşen plaket takdimi ile program tamamlandı. Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, ASÜ Teknoparkın şu ana kadarki sürece gelmesine katkı sağlayan ASÜ yöneticilerine, siyasilere, yerel yöneticilere, çeşitli kurum ve kuruluş temsilcilerine ve iş insanlarına teşekkür etti. Toplantıya AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, Belediye Başkanı Evren Dinçer, AK Parti İl Başkanı Hamza Aktürk, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Yaşar Sarıkaya birim müdürleri, akademisyenler ve sanayiciler katıldı.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021