Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Akin Köyünde Anıza Doğrudan Ekim Konulu Tarla Günü Düzenlendi

Akin Köyünde Anıza Doğrudan Ekim Konulu Tarla Günü Düzenlendi

A - +

Aksaray Haberleri - 05.06.2015 - 13:15

Akin Köyünde Anıza Doğrudan Ekim Konulu Tarla Günü Düzenlendi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı öncülüğünde Araştırma Enstitüleri-İstasyonları ve İl Müdürlükleri işbirliği ile tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması yayım projeleri devam ediyor.
Bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile beraber Merkeze bağlı Akin Köyünde “Hububatın Kalbinde Çiftçi Buluşmaları” ve “Çiftçiye ve Toprağa Dost bir Yöntem; Anıza Doğrudan Ekim Projeleri” konulu “Tarla Günü” düzenlendi.
Tarla Gününe; İl Müdürü Bestami ZABUN, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Rifat Zafer ARISOY, Enstitüde görevli Proje Koordinatörü M.Naim DEMİRTAŞ, Koordinasyon ve Tarımsal Şube Müdürü Yusuf ÇİÇEK, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Şeref OKTAY, Akin Köyü Muhtarı Üçler TAŞ, İlçe Müdürleri, Enstitüde görevli teknik personeller, çevre köy ve kasabalarda görevli TARGEL personelleri, Aksaray’da Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti yetki belgesi almış tarım danışmanları, önder çiftçiler ve bölge çiftçileri katıldı.
İl Müdürü Bestami ZABUN yaptığı konuşmada; Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi öncülüğünde Tarımsal Araştırma Enstitüleri ve İl Müdürlükleri iş birliği ile tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması yayım projeleri tüm hızıyla devam etmektedir. Başlatılan bu projeler kapsamında Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile beraber “Hububatın Kalbinde Çiftçi Buluşmaları” ve “Çiftçiye ve Toprağa Dost bir Yöntem; Anıza Doğrudan Ekim” adıyla iki proje yürütülmektedir. Bu projelerden ilki kapsamında bağlı olduğumuz enstitü tarafından yeni geliştirilerek tescil edilen Ekmeklik Buğdaylardan(Ekiz, Ahmetağa, Konya 2002 ve Eraybey), Arpa (Kral 97 ve Larende), Tritikale (Melez 2001) ve kışlık yulaf(Yeniçeri) çeşitlerinden birer dekar alanda çiftçi şartlarında demonstrasyon(gösteri) parselleri 2014 yılı güz döneminde kurulmuştur. Bu parsellerin üzerine Enstitü tarafından geliştirilen bu yeni çeşitlerin mibzerle ekimi yapılmıştır. Anıza doğrudan ekim amacıyla 6 dekar alana anıza doğrudan ekim mibzeri ile Macar fiği ve tritikale karışımı ekilmiştir. Ekilen bu parsellerdeki hububat ve Macar fiği ve tritikale bitkisi ile ilgili gerekli bakım ve gübreleme çalışmaları gerek Enstitü ve gerekse İl Müdürlüğümüz teknik personellerince yapılmıştır. Bu projelerle birlikte çiftçilerimizin daha kaliteli ve verimli yeni çeşitlerle üretim yaparak daha fazla kazanmasını, ekonomik ve sosyal refah seviyesinin yükselmesini amaçlamaktayız. Ayrıca çiftçilerimizin toprağı daha az işleyerek akaryakıt masrafını azaltmayı ve böylelikle daha kârlı bir üretim modeline yönelmesini hedefliyoruz. Bu sayede toprağın erozyonla daha az aşınmasını ve organik maddece artmasını amaçlıyoruz.” Dedi.
Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Rifat Zafer ARISOY da yaptığı konuşmada; Enstitünün tarihçesi, kuruluş amacı, faaliyetleri ve Anıza Doğrudan Ekim yöntemi konusunda katılımcılara bilgi verdi.
Akın Köyü Muhtarı Üçler TAŞ ise yeni geliştirilen hububat çeşitlerinin tanıtılması için köylerinde demonstrasyon(Gösteri) yapılmasından dolayı Enstitü ve İl Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.
Konuşmalardan sonra Akın Köyü Önder Çiftçisi Sıtkı KESKİN’e ait tarla üzerinde demonstrasyon(gösteri) amacıyla ekilişleri yapılan yeni çeşitler katılımcılarla beraber gezilip incelendi. Burada çeşitlerin teknik özelliği ve verim durumu hakkında konu uzmanları tarafından katılımcılara bilgi verilerek çeşitlerle ilgili merak ettikleri sorular cevaplandırıldı.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021