SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Yerel Haberler » 17 Mayıs Hipertansiyon Günü

17 Mayıs Hipertansiyon Günü

A - +

Yerel Haberler - 16.05.2022 - 12:16

17 Mayıs Hipertansiyon Günü

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr.Serkan Kadir KESKİN ; Yüksek tansiyon hastalığı ya da diğer adıyla hipertansiyon, kan basıncının normal seviyesinin üstünde seyrettiği bir hastalıktır. Toplumda sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlık olup, kalp damar hastalıkları açısından önemli bir risk faktörüdür. Yüksek kan basıncı kişide baş ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, çarpıntı, göğüs ağrısı, burun kanaması gibi semptomlar verebilir. Çoğu kişide ise hiçbir belirti olmayabilir. Yüksek kan basıncı kalp beyin, böbrek gibi önemli organların damarlarında hasara yol açabilir.

Hipertansiyon vakalarının büyük çoğunluğunda tek bir neden belirlenemez. Birden fazla faktör hipertansiyona sebep olabilir. Bu faktörler kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara, alkol, stres, fazla tuz kullanımı, yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlanmadır. Az sayıda vakada altta yatan bir hastalığa bağlı olarak gelişebilir. Bu durum sekonder hipertansiyon olarak adlandırılır. Genellikle böbrek hastalıkları, hormonsal bozukluklar, kan damarlarının anomalileri bunlardan sorumludur. Gebelikle ilişkili hipertansiyon da görülebilir. Ayrıca kişinin kullandığı ilaçlar, gıda takviyelerinin hipertansiyona sebep olabileceği unutulmamalıdır.

 

Solunumda güçlük çekme, göğüste baskı yada ağrı hissi, dudakta, yüzde, tırnaklarda morarma, bilinç bulanıklığı, uyanmada zorlanma, sürekli uyku hali olması halinde kişi acil bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Kardiyovasküler riski arttıran yüksek kolesterol ve yüksek kan şekeri gibi faktörler belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Tütün ve alkol kullanımından vazgeçilmesi, sağlıklı beslenme, ev içinde yapılan hafif ve düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek kan basıncının kontrol altına alınması için yeterli olabilir. Eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanabilir. Yüksek kan basıncı kontrol altına alınmazsa kalp krizi, kalp yetmezliği, damarlarda anevrizma oluşumu, inme, böbrek yetmezliği, körlük ve bilinç bozukluklarına neden olabilir. Şişmanlık, yüksek kolesterol değerleri, şeker hastalığı ile birlikte ise kalp krizi, inme riski artar. Kan basıncınızı belirli aralıklarla Aile Hekimliğinde kontrol ettirebilirsiniz.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021