SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Başkan Yazgı Ahilik Töreninde Şed Giydi

Başkan Yazgı Ahilik Töreninde Şed Giydi

A - +

Aksaray Haberleri - 13.05.2015 - 18:23

Başkan Yazgı Ahilik Töreninde Şed Giydi

Ahilik Haftası tüm yurtta olduğu gibi Aksaray’da da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Aksaray’da Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlenen tören, Aksaray Belediyesi önünde Mehter takımı eşliğinde yürüyüş ile başladı. Ahilik yürüyüşüne Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, meslek odalarının başkanları ve vatandaşlar eşlik etti.

Protokol üyeleri mehter marşı eşliğinde kent meydanına kadar yürüdü. Meydanda yapılan törene ise Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Alay Komutanı Albay Levent Ölmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, STK Başkanları, siyasiler, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Aksaray Valisi Şeref Ataklı, burada yaptığı konuşmada, ahiliğin ticaret ve ahlakı buluşturan bir hayat felsefesi olduğunu söyledi.

Ahiliğin ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştırarak Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sitemi olduğunu ifade eden Vali Ataklı şunları aktardı: “Ahilik prensipleri, yüzyıllar boyunca hem esnaf ve sanatkârlarımız için hem de Anadolu insanı için şaşmaz bir ölçü ve kılavuz olmuştur. Ahilik anlayışının temelinde insan vardır. Ticari ve toplumsal hayatta iş ve meslek hayatında dürüstlük güvenilirlik, ahiliğin en önemli kurallarıdır. Günümüz sosyal ve ticari hayatını düzenleyen birçok kural aslen ahilik kültüründen izler taşımaktadır. Bugünün küresel ekonomik sisteminin ahilerimizden öğreneceği çok önemli dersler var”.

Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan ise, geçmişteki değerlerine sahip çıkmayan toplumların önemli sorunlar yaşadığını belirterek, “Ahilik kültürü halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli alanlarda yetişmesini sağlayan ve onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden geliştiren bir örgütlenmedir” dedi.

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı’ da konuşmasında ahiliğin önemine değinerek gelecek nesillere aktarılması hususundaki görüşlerini şu şekilde ifade etti ;

“Ben de esnaf kökenli olduğum için, belediye başkanlığı yaparken de esnafları öncelikle dinleyerek, onlarla istişare etmek işin temel taşlarından biridir. Osmanlı’yı Osmanlı yapan dört temel unsurdan birinin de ahilik olduğunu söylemek istiyorum. Osmanlının temelleri oluşturulurken bu temeller sağlam olmasaydı bu kadar uzun süre ne imparatorluk yapılabilirdi ne de ülkeler fetih edilebilirdi. Bu şuuru, bu bilinci bir kez daha yaşamak bir kez daha anlamak ve geleceğe taşıma

noktasında ahilerle ilgili yapacağımız programlarda bu bilinci aktarmamız gerekiyor diye düşünüyorum.” dedi.

Başkan Yazgı “Son 10 yılda hükümetimiz tarafından esnaflarımıza yapılan kredi ve farklı desteklerle daha iyi noktalara geldiğimizi hepimiz biliyoruz. Bir ülkede ekonomi ne kadara istikrarlı olursa bizim gelişmemiz ve ileriye bakmamız daha rahat ve kolay olur.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı’ya, Ceylan tarafından temsili şed kuşatılıp cübbe giydirildi.

Vali Ataklı, ise “yılın ahisi” seçilen şapka imalatçısı Mustafa Mollaoğlu’na “ahilik kaftanı” giydirip, plaket verdi. Etkinlikler, geleneksel etli pilav ikramı ile devam etti.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021