SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Milletvekili Erel; Aksaray Esnafının Yaşadığı Mağduriyeti Dile Getirdi

Milletvekili Erel; Aksaray Esnafının Yaşadığı Mağduriyeti Dile Getirdi

A - +

Aksaray Haberleri - 14.04.2020 - 15:20

Milletvekili Erel; Aksaray Esnafının Yaşadığı Mağduriyeti Dile Getirdi

İYİ PARTİ AKSARAY MİLLETVEKİLİ AYHAN EREL AKSARAYLI ESNAFININ YAŞADIĞI MAĞDURİYETİ DİLE GETİRDİ…

İlgili kanun maddesi dışarıdan gönderilecek hediyelere düzenleme yapmaktadır. Peygamber Efendimiz’in hediyeleşmeyi tavsiye ettiği, hediyeleşmenin sünnet olduğu inancımızda, hediyeleşmenin önünü kesmenin bence uygun olmayacağı kanaatindeyim. Dışarıdan gelecek hediyeler, eğer kurum güvenliğini tehdit etmiyorsa gelebildiği kadar gelsin düşüncesindeyim.

Ülke olarak corona virüsüyle mücadele ederken, ekonomik anlamda büyük bir tehlike içerisinde olduğumuzu, açıklanan paketin yetersiz olduğunu hem şahsım hem de milletvekili arkadaşlarımız defalarca buradan dile getirdik. Virüsle mücadelede, ekonomik anlamda sıkıntıyı en başta esnaf arkadaşlarımız yaşamaktadır. Hafta sonu seçim bölgem Aksaray’daydım. Esnaf arkadaşlar görüştüğümüzde halkın haklı olarak sokağa çıkmadığını, bu yüzden kendilerinin çok zor günler geçirdiğini, siftah dahi yapamadıklarını söylediler. Siftah yapamadıklarından dolayı almış oldukları malların karşılığında düzenlemiş oldukları senetleri ve çekleri ödeyemez durumdadırlar. Kendilerinin alacaklı olduğu çekler de ödenmediği için çark dönemez hâle gelmiştir. Tüm esnaf ve tüccarlar, bu çek ve senetlerin -çeklerin yazılmadan, senetlerin protesto edilmeden- en azından altı ay süreyle karşılıklı olarak ertelenmesini, çeklerin yazılmamasını ve senetlerin protesto edilmesinin önüne geçilmesini talep etmektedirler.

virüsle mücadele kapsamında iş yapamaz duruma gelen ve alınan önlemler kapsamında işyerlerini kapatan esnafımız kira, elektrik, su, doğal gaz, sigorta, vergi, kredi borcunu ödeyemeyecek, çalışanlarının masraflarını ödeyemeyecek durumda oldukları hepimizce bilinen bir gerçektir. Esnaflarımızın birçoğunun iş yeri kapalı, açılamaz durumda, açık olanlar ise iş yapamaz durumdalar. Bunu görmezden gelemezsiniz. Kamu bankaları esnafa yönelik önlemler açıkladı, kredi çekmek isteyen esnaftan “Sicilin temiz olsun, kredi borcun olmasın, BAĞKUR ve SSK’ya borcun olmasın, vergi borcun da olmasın, beş yıl içinde esnaf kefaletten ve KOSGEB’ten kredi kullanmamış olacaksın, alacağın borcun karşılığında da ipotek veya rehin vereceksin.” Zaten bu şartları taşıyan vatandaşın krediye ihtiyacı yok ki. Siz kredi vermemek için elinizden ne geldiyse buraya yazmışsınız. Aksaraylı esnaf diyor ki: “Bu kredi çekme işi, Aksaray’ımıza gelecek tren yolu gibi, havaalanı gibi, içilebilir su gibi, kanalizasyon arıtma tesisi gibi yani bizim için hayal.”

zaten esnaf kredi çekip borçlanmak istemiyor bu aşamada, dükkânları kapalı, iş yapamıyorlar; bir de bunun üzerine devlete borçlanırlarsa bu borcu nasıl ödeyecekler, onu düşünüyorlar. Esnaf ne istiyor, biliyor musunuz? Esnaf, kendileri için çok acil olarak uygulanabilir, gerçekçi, ayakları yere basan bir paket istiyor. Açık ve net olarak, altı ay kira desteği, elektrik, su, doğal gaz faturalarından muaflık veya ödeme kolaylığı, sigorta primleri ödemelerinin uzatılmasını, şartsız bir şekilde talepte bulunan her esnafımıza sıfır faizli, iki yılı geri ödemesiz kredi imkânı sağlanmasını, biriken borçlar için de yeniden bir yapılandırma istiyorlar. Dükkânını genelgeyle ya da iş yokluğundan kapatmak zorunda olan esnafımız, ayakta kalabilmek için, üç ay süreyle ya da salgın bitene kadar geri ödemesiz olarak kendilerine asgari ücret kadar nakit ödeme yapılmasını talep etmektedirler.

AK PARTİ’li vicdan sahibi Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri; eli kolu bağlanan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın uygulamalarını Hükûmet örnek alırsa problemlerin birçoğunu çözmüş olacak. Mesela ne yapıyor çok Kıymetli Başkan? Günlük ev işlerine giden temizlikçi kadınlar şu şartlarda çok zorda olduğu için onların iaşelerini, günlük yevmiyelerini nakit olarak ödeme yoluna gidiyor.

Yine, şehir içinde dolmuşçuların, halk otobüsçülerinin bu hastalıktan dolayı uğramış oldukları zararı karşılamak için önlemler alıyor, öğrencilerden su parası almıyor, yine belirli bir suyu Ankara halkına ücretsiz vermek için elinden geleni yapıyor.

Yine baktığımızda, devletin sırtındaki en büyük istihdam yükünü alan esnafa sağlanacak her türlü destek ve teşvik, ülkemizin ekonomisine olumlu izler sağlayacaktır ve Türkiye’nin ekonomisinin ana damarı olan, orta direği olan esnaf ve tüccarımızın sorunlarının bir an önce çözülmesinin, afaki söylemlerden gerçekleştirilmesi mümkün olmayan, kâğıt üzerinde kalan paketleri bir tarafa bırakarak gerçek paketler açıklamanın zamanı geldi geçti diyor.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021