SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » “Medeniyetimizin Şafağında Yunus Emre” Sempozyumu

“Medeniyetimizin Şafağında Yunus Emre” Sempozyumu

A - +

Aksaray Haberleri - 30.04.2015 - 15:13

“Medeniyetimizin Şafağında Yunus Emre” Sempozyumu

Aksaray Valiliği, Aksaray Belediyesi ve Aksaray Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Medeniyetimizin Şafağında Yunus Emre” konulu sempozyum düzenlendi. Farklı üniversitelerden bilim insanlarının katıldığı sempozyumda Yunus’un şiirleri, yaşadığı dönem, tasavvuf anlayışı gibi konular ele alındı

Sempozyum açılışında konuşan ASÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, böylesi önemli bir etkinliği düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Geçen yıl Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu Hocamız üniversitemize gelmiş ve Yunus Emre ile alakalı bir konferans vermişti. Bugün tertiplenen bu sempozyumun temeli aslında o gün atılmıştı” dedi.

Yunus Emre’nin söz sanatının, şiirin, tasavvufun ve edebiyatın üstad-ı sultanı olduğunu belirten Dekan Yılmaz, “Bu etkinliğin düzenlenmesinde katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı yaptığı konuşmada “Yunus’u anlamak ve anladığımız noktaları kendi hayatımıza aksettirmek açısından çalışmalarımız olacağını düşünüyorum” diyerek Bu çalışmaların Valilik, Belediye ve Üniversite işbirliğinin güçlenmesine de vesile olduğunu kaydetti.

Başkan Yazgı “ Yunus Emre’nin nerede olduğu bu sempozyumlar sonucu netleşecek ama bizler Yunus’un eserlerini okuduğumuz zaman eğer yüreğimizde kendi gönlümüzde hissedebiliyorsak zaten Yunus Emre bizim Yunus Emre’dir diyebiliriz. Yunus Emre’yi şiirlerinin ötesinde hangi hakikatleri, hangi manayı bizlere söylediğini anlamamız gerek. Bu sempozyum sonucunda da Yunus Emre’nin Aksaraylı olduğunu tescil ederiz inşallah.” şeklinde konuştu.

Vali Şeref Ataklı ise şunları söyledi: “Anadolu’da Türk-İslam medeniyetinin tesisinde rol oynamış, gönül dünyamızın manevi iklimine can veren, fikirleriyle Anadolu’yu mayalayan çok sayıda mutasavvıf var. Yüksek tasavvuf kültürü ile Anadolu’yu şekillendiren büyük şahsiyetlerin yoğunlaştığı bölgelerden birisi de Orta Anadolu’dur. Anadolu’da ilmin zirveye ulaştığı dönemlerde Mevlana, Hacı Bayram-ı Veli, Taptuk Emre, Yunus Emre, Ahi Evran ve Somuncu baba gibi büyük âlimler gönül dünyamızı aydınlattılar. 13’üncü yüzyıldan itibaren Anadolu’da manevi bir iklim oluştu ve Aksaray Taptuk Emre, Yunus Emre ve Somuncu baba ile bu halka içerisinde yer aldı.”

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye Araştırmacı-Yazar Beşir Ayvazoğlu geldi. Yunus’un çeşitli şehirler tarafından sahiplenilmesinin son derece güzel ve sevindirici olduğunu kaydeden Ayvazoğlu, “Bütün bir ülkenin ve hatta bütün bir Türk-İslam coğrafyasının Yunus’a sahip çıkıyor olması, başlı başına gurur vericidir. Bence meseleye bu açıdan bakılmalıdır. Fani vücudunun kemikleri nerede gömülü olursa olsun, Yunus’un asıl kabri hiç şüphesiz kalplerimizdir” dedi. Yunus Emre’nin aslında çok enteresan bir hadise olduğuna değinen Yazar, “Yunus Emre, şiirlerini söylemeye başladığı tarihten itibaren çok büyük bir hızla yayıldı. Özellikle tekkeler vasıtasıyla bütün İslam coğrafyasına yayılan bir şairdir. Asırlar boyunca tekkelerin kendi dünya görüşünü ve aşk anlayışını insanlara anlatmak için kullandığı birinci vasıta Yunus’tur” dedi.

Etkinlikte ASÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Kerim Öner, Araştırma Görevlisi Hasan Mustan ve Kanun Sanatçısı Yaşar Musaoğlu, Yunus Emre’nin şiirlerinden bestelenen Tasavvuf Musikisi konseri verdi.

Protokol üyeleri aynı zamanda Aksaray Özel Eğitim Merkezi’nce ve Mehmet Tahir Yetkin tarafından hazırlanan ebru eserleri ve el işlerinden oluşan serginin açılışını yaparak gezi ve incelemede bulundular.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021