SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Ana Manşet » Kırım Tatar’larının sürgün edilişlerinin 79. yıldönümü

Kırım Tatar’larının sürgün edilişlerinin 79. yıldönümü

A - +

Ana Manşet - 17.05.2023 - 21:01

Kırım Tatar’larının sürgün edilişlerinin 79. yıldönümü

Aksaray-Hamidiye Kırım Türkleri Derneği Başkanı Rıdvan Çağlayan
18 MAYIS 1944 – KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Kırım Tatar’larının vatanlarından sürgün edilişlerinin 79. yıldönümü bugün.
18 Mayıs 1944 sabahı Kırım Tatar’larının kapılarına dayanan Stalinin on binlerce canisi, on dakika içerisinde meydanda toplanmalarını, aksi halde öldürüleceklerini söylediler. Bırakın eşyalarını, yaşamsal ihtiyaçlarını bile alamadan meydanda toplanan halk zorla hayvan vagonlarına bindirilerek aylarca sürecek sürgünde ölüme gönderildiler.
2. dünya savaşı nedeniyle Yetişkin erkeklerin tamamının rus ordusunda asker olduğu bu sürgünde, yaşlı,çocuk ve kadınların oluşturduğu 423.100 (dört yüz yirmi üç bin yüz) Kırım Türkü soydaşımız sürgün edilmiş ve bu insanların yarısından fazlası yolda hayatını kaybetmiştir. Dolayısıyla bu sürgünden de öte katliamdır aslında.
1944 de yaşanan bu mezalim aslında bugünde devam etmektedir. 2014 de Kırım’ın işgaliyle başlayan süreç rusyanın yakın coğrafyasınada yayılmış ve Ukrayna’da savaş olarak patlak vermiştir.
Kırım’ da ruslar, Kırım Tatarlarını bastırmak ve sindirmek için, öldürme, kaçırma, hapse atma, sağlık hizmetlerinden faydalandırmama, Kırım dışına sürme veya Kırıma sokmama, Tarih ve kültür miraslarımızı yok etme gibi bir çok argüman hala kullanılmaktadır.
Ancak Kırım’da , Türkiye’de, Ukraynada veya dünyanın bir çok ülkesinde yaşayan bizler, Kırım’ın bir Türk yurdu olduğunu ve Kırım Tatar’larının yurdu olduğunu ve bir gün muhakkak hür ve müreffeh bir Kırımda yaşayacağımız inancıyla mücadelemize yılmadan devam edeceğiz ve bu mücadelemizi her platformda yerine getirmekten geri durmayacağız.
79. yılında Sürgünde şehit olan soydaşlarımıza Yüce Allah tan rahmet diliyoruz, mekanları cennet olsun.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021