SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » İstihdamda %60’lık Artış

İstihdamda %60’lık Artış

A - +

Aksaray Haberleri - 31.10.2019 - 14:02

İstihdamda %60’lık Artış

Aksaray İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Ekim ayı 4. olağan toplantısı Aksaray Valisi Sayın Ali MANTI’nın başkanlığında gerçekleşti. Aksaray Ticaret ve Sanayi odasında gerçekleşen toplantıya Aksaray Valisi Sayın Ali MANTI, Aksaray Belediye Başkan Yardımcısı Hıfsı PEKER, TSO Başkanı Cüneyt GÖKTAŞ, Ticaret Borsası Başkanı Hamit ÖZKÖK, Aksaray İŞKUR İl Müdürü Mahmut AKKUŞ ve İl istihdam kurulu üyeleri katıldı.
Toplantıda 2019 yılı istihdam rakamları ile Milli İstihdam Seferberliği değerlendirildi. İlimiz Valisi Sayın Ali MANTI konuşmasında “İlimizde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın talimatıyla başlatılan Çalışma Hayatında Milli Seferberlik kapsamında kurum ve kuruluşlarımızın iş birlikteliği içerisinde başarılı çalışmalar gerçekleşiyor. Temennimiz istihdamda ön sıralarda yer alan ilimizin bu başarılı pozisyonunu devam ettirmesidir.” dedi.

Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mahmut AKKUŞ konuşmasında “İlimizin ve bölgemizin istihdam rakamlarını değerlendirilerek, 2019 yılı itibariyle işsizlik rakamları değerlendirildiğinde bölgemiz işsizlikte Türkiye ortalamasının altında olup; Aksaray ilimiz işsizliğin ortalamasını düşüren öncü illerimizdendir. 2019 yılı işe yerleştirme rakamları incelendiğinde geçtiğimiz yılın ilk 10 ayına oranla bu yıl aynı dönemde kadın istihdamında %49,9’luk bir artış, Erkek istihdamında ise %64,1’lik artış söz konusudur. Genel olarak işe yerleştirme rakamlarında %60,36’lık bir artış gerçekleşmiştir. Böylelikle nüfusa oranla genel işe yerleştirmede ilimiz Türkiye 4. sü olmuştur.

AKSARAY, GENÇ İŞE YERLEŞTİRMEDE TÜRKİYE 1.Sİ

2017 TÜİK verilerine göre Türkiye’nin yaş ortalaması 33.44 olup, Aksaray ilimiz 32 yaş ortalaması ile bölge illeri arasında en genç yaş ortalamasına sahiptir. İŞKUR’un öncelikli hedef kitlesi arasında yer alan gençlere yönelik İş Kulüpleri aracılığıyla yapılan iş arama becerileri, iş ve meslek danışmanlarınca sunulan danışmanlık hizmetleri ve saha çalışmaları, kariyer günleri ve bilhassa il özelinde yapılan NEET (not in education, emplayment or training – ne istihdam da ne eğitimde) çalışmaları ve her geçen gün büyüyen gelişen 5. bölge teşviklerinin desteği ve kurumsal firmaların mevcudiyeti ile yatırımcı çeken OSB ile genç istihdamında ilimizin Türkiye 1.si olmasında önemli katkılar sunmaktadır.
Bilhassa eğitimde ve istihdamda yer almayan 15-24 yaş aralığında ki gençlere yönelik uygulanan iş avcılık modelinde ilk etapta 1.000 Gence ulaşılmıştır. Ayrıca aktif işgücü programlarından İşbaşı Eğitim Programı, Meslek Edindirme Kursları, İlave İstihdam Teşvikinden Gençlere 18 Aylık Sigorta Prim Desteği, 6111 Sayılı Genç Ve Kadınların İstihdamına Yönelik Teşvikler ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK öncülüğünde İŞKUR tarafından gençlere yönelik destek ve programlar genç istihdamında başarı kazanılmasında temel parametreler olmuştur. Böylece Yüksek Öğrenim mezunu işe yerleştirmede ilimiz Türkiye 7.si genç işe yerleştirmede ise Türkiye 1.si olmuştur.

10 AYLIK DÖNEMDE 7.181 KİŞİ İŞE YERLEŞTİ.

Temennimiz bu yıl yeni projelerle engelli ve eski hükümlü girişimci sayısını arttırmaktadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın başlatmış olduğu Çalışma Hayatında Milli Seferberlik kapsamında BURASI TÜRKİYE BURADA İŞ VAR sloganıyla işverenlerimiz teşviklerden önemli oranda yararlanarak istihdam gerçekleştiriyorlar. İŞKUR olarak 10 aylık dönem içerisinde 4.000 işyeri ziyaret edilerek teşviklerimiz anlatılmıştır. Bu kapsamda bilhassa imalat sektöründen, teşviklere kadar yoğun ilgi görülmüştür. İşbaşı Eğitim Programları kapsamında 1.036 kişi farklı sektörlerde istihdam edilirken, yine İŞKUR aracılığı ile 10 aylık dönemde 6.145 kişi işe yerleştirilmiştir. Böylelikle işe yerleştirme ve işbaşı eğitim programları kapsamında toplamda 7.181 kişi işe yerleştirilmiştir.

4.000 İŞYERİNE TEŞVİKLER ANLATILDI

“BURASI AKSARAY BURADA İŞ VAR” sloganıyla Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak toplamda 10 aylık dönem içerisinde 4.000 iş yeri ziyaret edilerek teşviklerimiz anlatılmıştır. Bu kapsamda bilhassa imalat sektöründe İşbaşı Eğitim Programları, İstihdam Garantili Meslek Edindirme Kursları, Mesleki Beceri ve İş Birlikteliği Geliştirme Projeleri ile 18 başlıkta teşvik ve desteklerimizden işverenlerimizin yararlanarak son dönemde istihdamda yüzleri güldüren rakamlar yakalanmıştır. Sadece işbaşı eğitim programı kapsamında 1.036 kişi istihdam edilmiştir ve işverenlerimiz tarafından işbaşı eğitim programları yoğun ilgi görmektedir. İşbaşı eğitim programları ile gençler bir taraftan mesleki deneyim ve beceri kazanıyorlar bir taraftan da iş kazası ve meslek hastalığı genel sağlık sigortası ile birlikte günlük 77,70 TL cep harçlığı ödenmektedir.

20.000 KİŞİYE İŞKUR TARAFINDAN DANIŞMANLIK GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR

Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü iş ve meslek danışmanları tarafından İş Danışmanlığı, Meslek Danışmanlığı, İş Arama Becerileri Danışmanlığı, okul alan ve meslek seçimi danışmanlığı başta olmak üzere danışmanlık hizmetleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca “İŞKUR KAMPÜSTE” sloganıyla tüm fakültelerde “İŞİN ANAHTARI İŞKUR’DAN” projesiyle kariyer günleri düzenlenerek; iş arama becerileri ve özgeçmiş hazırlama konularında danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.

104 ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜYE 3 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ

Dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan engelli ve eski hükümlülere yönelik geçtiğimiz yıl toplamda 104 proje başarılı bulunmuş ve kendi iş yerlerini kurmuşlardır. İŞKUR tarafından KOSGEB ve çeşitli kurum ve kuruluşların iş birlikteliğinde düzenlenen girişimcilik eğitimlerinde yer alan Engelli vatandaşlarımızın %87’si başarılı bulunarak 50.000 TL’ye kadar hibe desteğinden yararlanmışlardır. Engelli – E.Hükümlü hibe projeleri için Yeni çağrı dönemi son müracaat tarihi 18 Aralık 2019 olup tüm ilçelerimizde bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilecektir. Detaylı bilgi için www.iskur.gov.tr adresinden veya İŞKUR İl Müdürlüğümüzden alabilirler.

İŞ KAZALARINDA %25’LİK AZALMA

İŞKUR tarafından bilhassa sahada yapılan çalışmalar ve farkındalık projeleri ile geçtiğimiz yılın ilk 10 ayına oranla yılın aynı döneminde iş kazalarında %25’lik azalma gerçekleşti. Tüm işgücü piyasası aktörlerinin bu doğrultuda gerekli tedbirleri almaları noktasında çalışmalar kararlılıkla devam edecektir.

KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI

Kısa çalışma uygulaması işverenlerimizin geçici olumsuz durumlar nedeniyle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması hallerinde işçilerin çalışmadıkları süre için en fazla 3 ay kısa çalışma ödeneği ödeyerek personel maliyetlerini azaltan işverenlerin deneyimli elemanlarını kaybetmesini engelleyen, işçilerin olası gelir kayıtlarını azaltan ödemelerin bizzat işçiye gerçekleştirildiği önemli bir teşvik olup ilimizde işverenlerimizin istihdam yüküne bu doğrultuda katkı sağlamıştır.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE KARARLI MÜCADELE

Aksaray Valiliği öncülüğünde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın talimatlarıyla açıklanan II. 100 günlük eylem planı kapsamında çocuk işçiliği ile mücadele eylem planı değerlendirildi.
Bu doğrultuda “ÇOCUKLUK BİZE KALSIN” Sloganıyla kurum ve kuruluşların yapacakları çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Ayrıca farkındalık oluşturmak maksadıyla gönül elçilerinin daha fazla sahada olmaları değerlendirildi. Bu kapsamda Aksaray Valiliği öncülünde İŞKUR tarafından kurum ve kuruluşların iş birlikteliğinde Kültür Turizm İl Müdürlüğü ile mevsimlik geçici tarım işçilerinin çocuklarına yönelik gezici kütüphane faaliyetleri ve okuma etkinlikleri, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile okçuluk ve sportif faaliyetler, Kaymakamlık ve Belediyelerle Güzelyurt – Ihlara Vadisi, Selime ören yerlerin ziyareti, İl Milli Eğitim ile riskli bölgelerde yer alan çocuklara yönelik sinema günleri ile “Çocuk İşçiliğine Hayır” temasıyla billboard ve afiş dağıtımı gerçekleştirilmiş, Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile oluşturulan mobil ekip tarafından çocuk işçilere yönelik gerekli tedbirler alınmıştır.

GEÇİCİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ KONUSU MASAYA YATIRILDI

Aksaray Vali Yrd. Mustafa TÜRKCAN konuşmasında; “İŞKUR ve kurumlarla iş birlikteliği içerisinde İlimizde yaklaşık 14 yerleşim biriminde geçici mevsimlik tarım işçilerinin karşılaştığı sorunlar ve altyapı imkânlarının sağlanması bununla birlikte sağlık ve bilhassa çocuk işçiliği ile mücadele, çocukların eğitimi devam etme durumlarının takibi, çalışma koşulları hakkında kurum ve kuruluşların faaliyetleri ile mevsimlik tarım işçileri büro üyeleri ve kamu kurum ve kuruluşları iş birlikteliğinde 2020 yılında yapılacak eylem planları değerlendirildi” dedi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021