SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Yerel Haberler » Dünya’nın Tohumcuları İstanbul’da Buluşacak

Dünya’nın Tohumcuları İstanbul’da Buluşacak

A - +

Yerel Haberler - 18.05.2022 - 11:29

Dünya’nın Tohumcuları İstanbul’da Buluşacak
Uluslararası Tohum Federasyonu (International Seed Federation-ISF) tarafından her yıl bir ülkede düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresi 2025 yılında İstanbul’da yapılacak.
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) Başkanı Mete Kömeağaç, ISF Başkanı Donald Coles ve ISF Genel Sekreteri Michael Keller Barselona’da bir araya gelerek İstanbul’da yapılacak olan kongre için “İş Birliği Sözleşmesi” imzaladı.
TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer, 2025 yılında küresel ölçekte faaliyet gösteren, 59 ülkeden iki binin üzerinde tohumculuk sektörü paydaşını İstanbul’da buluşturacakları için mutluluk duyduklarını belirterek şunları kaydetti:
“2023 yılı Dünya Tohumculuk Kongresi için 2018 yılında yapmış olduğumuz ülkesel müracaat ISF tarafından oy birliği ile kabul edilmişti.
Ancak 2020 ve 2021 yıllarında, pandemi nedeniyle Dünya Tohumculuk Kongreleri yüz yüze organize edilemedi ve ev sahibi olan ülkelerde değişikliğe gidildi. Bizler de bugün Barcelona’da düzenlenen kongrede 2025 yılı kongresi için protokolü imzaladık.
Bu yılki kongreye 1059 firma katılım sağladı. İstanbul Uluslararası Kongre Merkezinde düzenleyeceğimiz kongrede ise küresel ölçekte faaliyet gösteren, 59 ülkeden iki binin üzerinde tohumculuk sektörü paydaşının katılımını bekliyoruz.
*TÜRK TOHUMCULUK SEKTÖRÜNÜN TANITIMI VE TİCARİ İŞ BİRLİKLERİ İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT BİZİ BEKLİYOR*
“Türkiye Tohumculuk sektörü olarak güçlü bir konumdayız. Doğru politikaların, doğru desteklemelerin sonucunda gelişiyor, güçleniyoruz. Hem iç piyasanın isteğini karşılıyor hem de ihracat yapabiliyoruz.
Bir taraftan iç piyasa ihtiyaçlarımızı karşılarken diğer taraftan da dış pazara açılmanın ve küresel tohum pazarında etkili bir şekilde yer almanın çabası içerisindeyiz.
Dünya Tohum Dış Ticaret Hacmi 2019 verilerinde yaklaşık 28 milyar dolar olarak belirtilmektedir. Ülkemizin tohum ticaret hacmi 400 milyon dolar seviyelerine yükselmiş, ihracatın ithalatı karşılama oranı %90’ı yakalamıştır.
Biz dört mevsimi aynı anda yaşayabilen, üretmeyi çalışmayı seven bir ülkeyiz. Tescil altına alınmış 12 bin, üretim izni almış 3 bin çeşidimiz var. Islahçılarımız son dönemlerde yaşamış olduğumuz iklimsel sıkıntıları da göz önünde bulundurarak farklı stres koşullarına karşı toleranslı, dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli çeşitler geliştirmeye devam ediyorlar.
Kongre ile Türk tohumculuk sektörünün tanıtımı ve ticari iş birlikleri için büyük bir fırsat bizi bekliyor. Dünya tohumculuğunun geleceğini konuşacak, tohum ticaretini kolaylaştırıcı unsurları, ticari iş birliklerini ve ticarette uluslararası uyum gibi konuları kongrede tartışacağız. Katılımcı tohum şirketlerimiz, uluslararası firmalarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirme, yeni pazarlar yakalama şansı bulacak.
Kongrenin Ülkemizde düzenlenmesi konusunda her türlü desteği sağlayan Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ nezdinde Tarım ve Orman Bakanlığı ve Bürokratlarına, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Sayın Şekib AVDAGİÇ’e, İstanbul Tanıtım Ofisine ve özellikle 1040 TSÜAB Üyemize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”
Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021