SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Dünya Süt Günü Aksaray’da Kutlandı

Dünya Süt Günü Aksaray’da Kutlandı

A - +

Aksaray Haberleri - 22.05.2015 - 16:47

Dünya Süt Günü Aksaray’da Kutlandı

21 Mayıs Dünya Süt günü münasebetiyle, Hükümet meydanında kutlanan programa Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Aksaray Gıda Tarım ve Hayvancılık Aksaray İl Müdürü Bestami Zabun, Aksaray Süt Birlikleri Onursal Başkanı Esat Zengin, Siyasi partilerin il başkanları ve çok sayıda vatandaşlar katıldılar .
Kutlama da konuşma yapan Süt Birlikleri Onursal Başkanı ve Zootekni Başkanı Esat Zengin, süt üretimindeki aşılan sıkıntıları, aşılamamış noktaları hayvancılıkta bugüne kadar gelişmişliğin ve gelişmek için daha neler yapılabileceği konusunda bilgiler verdi. Konuşmasına devam eden Esat Zengin şunları söyledi: Aksaray’da UHT süt üreten bilindiği gibi tek fabrikamız var. Dünyada süt üretimi bugün çok değişik etkinliklerde kutlandığı gibi ülkemizde de yıllardır kutlanmaya devam ediyor. Şu an Aksaray da 8000 süt üreticisi var. 8000 üreticinin bugün itibariyle günlük üretmiş olduğu süt 728 tondur. Günlük buzağılara içirdiği süt 40 ton, günlük üreticilerin tükettiği süt 16 tondur. Toplama günlük üretilen süt 784 tondur. Geçen yıla baktığımızda günlük üretilen süt 640 tondu, bu sene artışla 88 tona kadar ulaşmaktadır. 88 tonluk artış çok güzel bir artıştır. Bu ileri ki yıllarda Aksaray’ da günlük üretilen sütün 1000 tonu geçeceğinin hepiniz bilmelisiniz. Sütümüzün yüzde yüz üretim ve işlenmesi yerli üretimdir. Ancak yüzde yüz ürettiğimiz sütün hayvanlarının menşeisi Almanya Hollanda İtalya İsviçre Belçika Amerika’dır.
Sayın Valim şimdi soruyorum neden bizim hayvancılığımız bir ıslah çalışması şeklinde değil de bir montajla ve onların korumasıyla ? Kısaca bilgisini vereyim ki ileri de bu soruna bir çare bulunacağını düşünmek durumundayız. 1937 yılından beri ülkemizde kendi ırkımız olan hayvanlarımız birer birer yok edildiler. Burada en büyük eksiklik üniversitelerimizindir, sivil toplum örgütlerimizin ve bizim gibi birliklerin. Bu eksikliklerin kaynağını şöyle sıralamak isterim: 1995 yılında damızlık birliklerinin kuruluşuna başladığımda adı Holstein Fristein damızlık süt sığırı yetiştiricileri birliğiydi. Ondan sonra bir bakanımız geldi adı doğru değil dedi çok haklı bir kararla, Fristeini kaldırdı. Ondan sonra bir bakanımız geldi adı doğru değil dedi Holsteini kaldırdı. Çok doğru çalışmalardır bunlar. Şimdi damızlık sığır yetiştiricileri ıslah birliği olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu Holstein Fristein damızlık sığır yetiştiricileri birliğinin kurucusunun kim olduğunu acaba içimizde kaç kişi biliyor? Kimdi kuranlar? İtalya Almanya.. Neden Holstein Fristein dedi? Öyle ki emperyal ülkeler kimi dinini, kimi dilini, kimi kültürünü, kimi de malını yaymak için çok çeşitli faaliyetlerin içinde olduklarını hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bu örgütlere fırsat vermeyeceklerin yine üretici örgütleri, birlikler ve siyasilerdir. Almanya ve İtalya damızlık birliklerini kurdurdu yıllar boyu kendi ırklarını ülkemize yaymamıza sebep oldu. Kendi ırklarını dünya üzerine nasıl yaydığını ülkemizde ilk defa konuşan benim. Bizim öyle bir çalışma içinde olmamız lazım ki; Anadolu ırklarımızı yine dünyanın en gelişmiş hayvanlarıyla melezleyerek, kendi milli ırklarımızı geliştirmek için el birliği ile çalışma yapmak ve bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması dileğimle hepinizin desteğini bekler ve 21 Mayıs Dünya Süt Gününüzü kutlarım diyerek konuşmasına son verdi. Konuşmaların ardından halka süt ve ayran dağıtımı gerçekleştirildi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021