
ANKARA-BHA
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’nin teknik ve ekonomik olarak kullanılabilir su potansiyeli 112 milyar metreküp seviyesinde bulunuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2025 yılı nüfus verileri esas alındığında kişi başına düşen yıllık su miktarı 1301 metreküp olarak hesaplanıyor. Uluslararası kriterlere göre bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına yıllık 1700 metreküpten fazla kullanılabilir suya sahip olması gerekiyor. Bu veriler, Türkiye’nin su kaynakları açısından zengin ülkeler arasında yer almadığını ortaya koyuyor.
Türkiye’nin 78 milyon hektarlık yüz ölçümünün yaklaşık 24 milyon hektarını ekilebilir tarım arazileri oluşturuyor. DSİ’nin hedefleri doğrultusunda 2028 yılı sonuna kadar 7,85 milyon hektar alanın sulanabilir hale getirilmesi planlanıyor. Mevcut durumda ülke genelindeki sulanan alanın brüt 7,28 milyon hektar olduğu, depolama hacminin ise 183,82 milyar metreküpe ulaştığı kaydedildi.
Yarı kurak iklim kuşağında yer alan Türkiye’de yıllık yağış miktarı yaklaşık 450 milyar metreküp olarak hesaplanıyor. Ancak son yıllarda küresel iklim değişikliğinin etkisiyle yağış miktarında ve yağış rejimlerinde önemli değişimler yaşanıyor. Bu durum, mevcut su projelerinde kaynak ve ihtiyaç dengesini olumsuz etkilerken, yeni planlamalarda iklim değişikliği senaryolarının daha fazla dikkate alınmasını zorunlu hale getiriyor.
Su kayıplarının azaltılması amacıyla açık kanal sistemleri yerine modern kapalı basınçlı borulu sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Ayrıca mevcut sulama alanlarında yenileme projeleriyle suyun daha etkin ve verimli kullanılması amaçlanıyor. İklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak ve su kaynaklarından azami fayda elde etmek amacıyla Türkiye genelindeki 25 hidrolojik havzada master planların güncellenmesi için hazırlık çalışmalarına başlandı.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
31 Mayıs 2026 Dereboğazı yolunda 7 araç çarpıştı, 4 ölü, 11 yaralı!
31 Mayıs 2026 Meteoroloji’den yeni haftada sağanak yağış alarmı
31 Mayıs 2026 “Tarihin Sessiz Tanıkları Sergisi” Sivas’ta açılıyor
31 Mayıs 2026 Paris’te kutlamalarda ortalık karıştı: 426 gözaltı
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
0:00 DSİ verileri endişelendirdi: Türkiye su kısıtı riskiyle karşı karşıya
0:00 Emlak vergisi ödemelerinde süre yarın sona eriyor
0:00 Denizli’de yolcu otobüsünde korkunç kaza: 8 ölü, 33 yaralı
0:00 “Anksiyetem tuttu” diyerek polisten kaçan sürücüye 557 bin lira ceza
0:00 Dereboğazı yolu kazasında ölü ve yaralıların isimleri belli oldu
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da Yangın, çok sayıda yaralı var
Aksaray Haberleri 1 Ocak 2016’da tüm ehliyetler değişecek
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
