SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Çoçuklara Sınır Koymanın Kuralları Vardır

Çoçuklara Sınır Koymanın Kuralları Vardır

A - +

Aksaray Haberleri - 19.04.2018 - 9:23

Çoçuklara Sınır Koymanın Kuralları Vardır

Psikolog Aysun Hızlı Okur Çoçuklara Sınır Koymanın Kuralları Vardır.Mutlaka her anne baba çocuklarını çok sever ve onlar için her şeyi yapar, onların iyiliği için kendilerini feda eder, çocuklarına istedikleri şeyi verebilmek için kendi gereksinmelerinden vazgeçer ve günümüzde anne babalar malesef daha çok çalışıyor, daha mutlu ve özgüvenli çocuklar yetiştirmek için çaba harcıyor.

Çocuklar beklentilerin fazlaca yüklendiği, aşırı korunan, özgürleşemeyen sosyalleşemeyen ama neredeyse her dediği yapılan bireyler haline geldi. Aileler kendilerinin sahip olamadıklarını çocuklarına vermek, çocukları kırmamak, yoksun bırakmamak arkadaşları arasında mahcup etmemek adına her istediğini yapıyor. Özellikle çalışan anne babalar çocuklarına zaman ayıramamanın suçluluğunu bastırmak için çocuklarına sevgi göstermek adına hayır demiyor diyemiyor.

Anne baba çocuğun o an yapılması mümkün olmayan davranışına önce ‘’hayır’’ diyor sonra ‘’evet’’ diyerek izin veriyorsa, çocuk ısrar etmenin işe yaradığını öğrenecektir. Hayır dediğimizde çocuk ağlayıp, bağırıp kendine veya çevreye zarar verdiğinde geri adım atarsak, çocuğu bu olumsuz davranışları ödüllendirmiş oluruz ve bu olumsuz davranışlar pekişir. Daha sonra çocuk her hayır dediğimiz davranışta daha önce işine yarayan bu yöntemleri deneyecektir.

Kuralları koymamız kadar bunlara ebeveynler olarak ne kadar uyduğumuz da önemlidir. Çünkü çocuklar söylediklerimizden çok yaptıklarımızı örnek alır ve uygular. Çocuğunun başarılı olmasını ders çalışmasını, kitap okumasını isteyen bir anne baba sürekli tv de dizi izliyor veya zamanının çoğunu bilgisayar ve telefon başında zaman geçiriyorsa çocuğa bu konuda kural koyamaz veya uygulatamaz.

Peki Neler yapmalıyız?

* İlk adım kararlı ve tutarlı anne baba olmaktır.

* Çocuğumuzun ağlama, bağırma ve ya öfke nöbetleri karşısında pes etmemeli, isteklerini bu şekilde yaptırabileceklerini öğretmemelisiniz.

* Her istek ve ihtiyacının hemen gerçekleşmeyeceğini öğretmelisiniz.

* Adil ve tutarlı sınırlar koymalısınız. Her yerde geçerli olmalıdır.

* Düzenli ve kuralları olan bir ailede yetişmek, onlardan beklenilenleri toplum içinde uygulaması, çocuğun hayata hazırlanması açısından önemlidir.

* Çocuklarımıza sevgimizi ilgimizi pahalı oyuncaklar alarak, her istediğini yaparak değil, onlarla birebir kaliteli zaman geçirerek göstermeliyiz.

* Unutmamalıyız ki çocukların sevgi gösterebilen ve tutarlı kurallar koyabilen aileye ihtiyacı vardır.

Mutlu çocuklar, mutlu yarınlar için…

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021