SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Aksaray’a 240.000.000 TL sulama yatırımı

Aksaray’a 240.000.000 TL sulama yatırımı

A - +

Aksaray Haberleri - 01.04.2015 - 14:31

Aksaray’a 240.000.000 TL sulama yatırımı

1962 yılında işletmeye açılan Mamasun Barajı Sağ Sahil Sulama ve Sol Sahil Sulama açık kanal sistemleri 240.000.000 TL’lik büyük proje ile kapalı ve basınçlı sulama sistemine geçecek.

Uluırmak Sağ Sahil Sulama Tesisleri ile Hasandağı Sulama Birliği Tesisleri Yenileme Projesinin Uygulama protokolü düzenlenen törenle imzalandı.

Aksaray Valiliğinde düzenlenen törene Vali Şeref Ataklı, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Acar, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Tüzün, DSİ Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, sulama birlik başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

-Vali Şeref Ataklı: Suyumuzu etkin şekilde kullanacağız

Aksaray Valisi Şeref Ataklı yaptığı konuşmasında su ve sulama konusunun Aksaray için çok önemli olduğunu söyledi. Sağ sahil ve Sol Sahil Sulama Sistemleri diye adlandırılan çok geniş bir alanda kurulu olan sulama sisteminin zamanla aşınarak, yıprandığını verimliliğini kaybettiğini ifade eden Vali Ataklı, ‘Bu sistemde su kayıplarını sıfırlamamız lazım. DSİ Bölge Müdürlüğü ve DSİ Genel Müdürlüğünce hazırlanan Aksaray’daki birliklerinde desteklediği çok önemli bir projenin gerçekleştirilebilir hale gelmesi çok önemli. Çok büyük bir sulama sistemi büyük bir proje ile kapalı sulama sistemine alınıyor. Bu proje en kısa sürede gerçekleştirilmesi ile suyumuzu etkin şekilde kullanmaya başlayacağız. Böylece çiftçilerimiz arazilerini daha verimli kullanma imkânı elde edecekler’ dedi.

-Suyun bir damlasına ihtiyaç var

Devlet Su İşleri Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun da yaptığı konuşmasında, Aksaray’da 1962 yılında hizmete açılan Mamasun Barajı sulama projesinin Türkiye de uygulamaya geçen ilk sulama projelerinden, o günün şart ve teknolojisine göre iyi bir sulama tesisi olduğunu söyledi. Uzun, Aksaray, Konya, Karaman, Niğde illerinde suyun 1 damlasına dahi ihtiyaç olduğunu belirterek, Aksaray’da 53 yıldır çalışan sistemin yıprandığını ve yorulduğunu belirtti.

Sistemde artık birçok alanın yeterince sulamadan yararlanamadığını vurgulayan Uzun: ‘’Yenileme projesinde çalışmalar uzun sürdü. Burada toprak toplulaştırma, doğalgaz boru hatları, demiryolu, otoyol gibi büyük projeler vardı bunlar için proje sürekli revizyona uğradı. Ancak gelinen noktada DSİ Genel Müdürlüğümüz ve Bölge Müdürlüğümüz tarafından kapalı sistem sulama projesi tamamlandı. Yaklaşık 240 milyon TL keşif bedeli olan çok büyük bir işten bahsediyoruz. Aksaray’da bu büyük proje için Birliklerimizle de anlaştık. Yorulmuş yıpranmış sistemi yeni siteme geçirmek istiyoruz.’ dedi.

Mamasun Barajı ve sulama sistemleri hakkında bilgi veren DSİ Aksaray Şube Müdürü Murat Nazar ise konuşmasında Aksaray’ın en büyük depolama tesisi olan Mamasun Barajında maksimim 154 milyon metreküp su depolama yapılabildiğini söyledi. 1962 yılında kurulan sistemin 1995 yılında sulama birliklerine devredildiğini belirten Nazar, Mamasun Barajı Sulama projesi ile Uluırmak Sağ Sahil Sulama Birliğince 19.688 hektar, Uluırmak Sol Sahil Sulama Birliğince 17.032 hektar alanda mevcut sistemin kapalı ve basınçlı hale getirilerek modernize edileceğini belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından, Vali Şeref Ataklı ve diğer davetliler nezaretinde DSİ Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Mustafa Şahin, Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Adem Solak tarafından sulama sistemlerinin yenilenmesi projesinin protokolü imzalandı.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021