SON DAKİKA
Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Ana Manşet » Ahilik Haftası kutlu olsun

Ahilik Haftası kutlu olsun

A - +

Ana Manşet - 18.09.2023 - 23:18

Ahilik Haftası kutlu olsun

Aksaray ESOB Başkanı Doğan CEYLAN, AHİLİK, kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamlarına gelmektedir. 

AHİLİK teşkilatı ise; 13 yüzyılda Türkler arasında gelişip yaygınlaşan, sanatta ticarette, dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyo-ekonomik bir kurumdur.  

AHİLİK, iş ahlakını savunan, sermayeyi ve işçinin alın terini koruyan, akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan günümüzün kooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite ve fiyat kontrol sistemine benzer yönleri olan bir teşkilattır  Ahiliğin Kurucusu Ahi Evran-ı Velidir. Asıl adı Şeyh Mahmud Nasuriddin’dir. Doğum tarihi kesin olmamakla beraber büyük bir ihtimalle 1171 yılında bugün İran sınırlarında bulunan Hoy şehrinde doğmuştur. 

Diğer Horasan erleri gibi Anadolu’ya göç ederek Konya, Denizli ve Kayseri’ye yerleşmiş, Kayseri’de ve Kırşehir’de Debbağlık yani Deri İşlemeciliği yapmıştır. 

Anadolu’nun çeşitli yerlerini gezdikten sonra Kırşehir’e yerleşen Ahi Evran-ı Veli’nin, unvanı Nimetullah olup Ahiler Ona “Sultan Ahi Evran” derlerdi. Asıl hedefi akıl, ahlak, bilim ve çalışma olan Ahiliğin kurucu Ahi Evran-ı Veli aynı zamanda 32 meslek dalının da piridir. Ahilik bu yapısal özelliği ile Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük rol oynamıştır.   

Ahi Evran Hazretleri tarafından; Ustalıktan kalfalığa geçen kişilere, bir törenle şed bağlanırdı. Böylece Fütüvvet yoluna giren usta, Ahilik felsefesine göre “Eline, diline, beline sahip ol. Kalbini, kapını, alnını açık tut” ilkesine bağlı kalırdı.  

Ahilik Teşkilatı, bu felsefesi ile iş ve ticaret hayatı içerisinde yer alanları, doğruluk, güvenilirlik, cömertlik, tevazu gibi temel prensipler şemsiyesi altında birleştirerek, güzel ahlakın ticaret hayatında vazgeçilmez olduğunu mensuplarına her daim telkin etmiştir. 

Ahi Evran’ın kalbini, kapını, alnını açık tut sözünün ışığında esnaf ve sanatkarlarımız yemediğini yedirmez, giymeyeceğini satmaz, komşusu siftah etmediyse kendine gelen müşteriyi ona gönderir, sokakta kavgayı ayırmaya ilk koşan odur, yol bilmeyene adres tarif eden odur, veresiye defteriyle zorda olana yardım eden yine odur. Doğru ve dürüst ticaretin, üretmenin ve paylaşmanın adı, aynası olan ahilik, yüzyıllardır esnaf ve sanatkarımızda vücut bulmuş, bulmaya da devam edecektir.  

Her daim hakka ve hakikate tanıklık eden ve daima iyiliği gören gözü, tutan eli olan ecdadımızdan aldığımız bu kutsal emaneti daha da zenginleştirerek, bizden sonraki nesillere aktarmak için çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Bu duygularla, Ahilik geleneğini yaşatan ve yaşatılması için gayret gösteren herkese teşekkür ediyorum. 

Ahilik geleneğinin ve felsefesinin canlı tutularak, gelecek kuşaklara aktarılması, bu önemli kültür varlığımıza, sahip çıkılması için; 20 EYLÜL 2023  Çarşamba günü saat 11.00’de 15 Temmuz Demokrasi Meydanı  (Valilik Önü) yapılacak kutlama törenine ve hafta içerisinde düzenlenecek, diğer etkinliklere tüm halkamızın katılım sağlaması son derece önemlidir.  

Bu duygu ve düşüncelerimizle; Ahilik Kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması ve daha iyi bilinmesi için bütün hemşerilerimizi, esnaf sanatkarlarımızı, sanayici ve iş adamlarımızı, 20 EYLÜL 2023  Çarşamba günü saat 11.00’de 15 Temmuz Demokrasi Meydanında (Valilik Önü) yapılacak olan, kutlama programına  davet ediyoruz            

Ahiliğin piri Ahi Evran’ı bir kez daha rahmetle anıyor; paylaşmayı, dayanışmayı dürüstlüğü ve cömertliği ilke edinen, hak ve hukuk terazisinde ekmeğini alın teriyle kazanan esnaflarımıza hayırlı ve bereketli kazançlar diliyor, bu etkinliklerde emeği gecen herkese de şahsım ve Oda Başkanlarım adına teşekkür ediyor, Ahilik haftamızın ilimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.  

Esnafımızın, sanayicimizin, tüccarımızın, tüm üretici ve müteşebbislerimizin Ahilik Haftası kutlu olsun.  

 

 

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

SON DAKİKA

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021