
KARS – BHA
Yargı mensupları ve adliye çalışanlarının katıldığı törende; hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, savunmanın etkinliği, makul sürede yargılanma hakkı ve vatandaşların adalete duyduğu güvenin güçlendirilmesi öne çıktı.
Kars Adliyesi’ndeki törene Kars Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çepni, Kars Adalet Komisyonu ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Emrah Turan, Kars İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Akif Akar, Kars Barosu Başkanı Av. Necat Yağcı ile hakimler, Cumhuriyet savcıları, avukatlar ve adliye personeli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, yargı temsilcileri geride kalan adli yılı değerlendirirken yeni döneme ilişkin hedef ve beklentilerini de paylaştı.
Programda konuşan Kars Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çepni, yeni adli yılın yalnızca yeni bir çalışma döneminin başlangıcı olmadığını belirterek, adalet ve hukukun üstünlüğüne ilişkin sorumlulukların yeniden hatırlanması açısından önem taşıdığını söyledi.
Adaletin devletin varlık sebeplerinden biri olduğuna dikkat çeken Çepni, adalet duygusunun zedelenmesinin toplumdaki güveni ve huzuru olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.
Hakimlerin kararlarından savcıların soruşturmalarına, avukatların savunmalarından adliye personelinin çalışmalarına kadar her aşamanın vatandaşların adalete olan güveninde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Çepni, yargı hizmetlerinin yalnızca kanunların uygulanmasından ibaret olmadığını kaydetti.
Çepni, adliyeye başvuran her vatandaşın hakkının korunacağına dair güven duymasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Kars’ın tarihi ve toplumsal özelliklerinin kentte görev yapan yargı mensuplarına ayrı bir sorumluluk yüklediğini ifade eden Çepni, adalet hizmetlerinin hızlı, etkin, tarafsız, güvenilir ve insan onuruna uygun şekilde yürütülmesi için tüm adliye personelinin ortak bir anlayışla çalıştığını söyledi.
“Her dosyanın arkasında bir insan hayatı bulunduğunun” unutulmaması gerektiğini belirten Çepni, yeni dönemde Anayasa, kanunlar ve evrensel hukuk ilkeleri doğrultusunda görev yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Kars Adalet Komisyonu ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Emrah Turan ise konuşmasında geride kalan adli yıla ilişkin istatistikleri paylaştı.
Turan’ın verdiği bilgilere göre, 1 Eylül 2025 tarihinde ağır ceza mahkemelerinde toplam 1.150 derdest dosya bulunurken, yıl içerisinde gelen dosyalarla birlikte toplam dosya sayısı 1.764’e ulaştı.
Adli yıl boyunca 1.229 dosyanın karara bağlandığını belirten Turan, yeni adli yıla 535 derdest dosyayla girildiğini açıkladı.
Böylece ağır ceza mahkemelerindeki mevcut iş yükünün yaklaşık yüzde 53 oranında azaltıldığını ifade eden Turan, yeni dönemde de “geciken adalet, adalet değildir” anlayışıyla çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
Geçtiğimiz dönemde adli teşkilatın insan kaynağının güçlendirilmesine yönelik çalışmaların da yapıldığını belirten Turan, Adalet Bakanlığı tarafından iki ayrı personel alımı gerçekleştirildiğini bildirdi.
Zabıt katibi, mübaşir ve infaz koruma memuru başta olmak üzere farklı kadrolarda personel takviyesi yapıldığını aktaran Turan, fiziki altyapıya yönelik yatırımların da sürdüğünü söyledi.
Bu kapsamda Kars merkezde yeni lojman binası ile Sarıkamış ilçesinde yeni adliye binasının yapımına başlandığını belirten Turan, projelerin tamamlanmasının ardından yargı mensupları ve vatandaşlara daha nitelikli hizmet sunulmasının hedeflendiğini kaydetti.

Kars İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Akif Akar da konuşmasında hukuk devleti ilkesinin önemine dikkat çekti.
Adaletin toplumsal huzur ve güvenin temel unsurlarından biri olduğunu belirten Akar, hukukun üstün olduğu toplumlarda bireylerin hak ve özgürlüklerinin güvence altında bulunduğunu, kamu gücünün ise hukuki sınırlar içerisinde kullanıldığını söyledi.
İdari yargının, idarenin hukuka uygun hareket etmesinin önemli güvencelerinden biri olduğunu ifade eden Akar, mahkemelerin yalnızca mevcut uyuşmazlıkları çözmediğini, aynı zamanda idarenin gelecekteki uygulamalarına da yön verdiğini kaydetti.
Kars İdare Mahkemesinde artan iş yüküne rağmen dosyaların makul sürede sonuçlandırılması için gerekli hassasiyetin gösterildiğini belirten Akar, güçlü devlet ve güçlü toplumun ancak sağlam bir hukuk düzeniyle mümkün olabileceğini dile getirdi.

Kars Barosu Başkanı Av. Necat Yağcı ise yeni adli yılın en önemli başlıklarından birinin savunmanın bağımsızlığı olduğunu söyledi.
Avukatlık mesleğinin ekonomik ve mesleki sorunlarının yanı sıra savunmanın bağımsızlığına yönelik engel ve sınırlamaların da bulunduğunu belirten Yağcı, avukatların yargılamadaki rolünün güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
“Savunmanın etkin biçimde sesini duyuramadığı bir ortamda adil yargılanmanın tam anlamıyla gerçekleşemeyeceğini” vurgulayan Yağcı, özellikle mesleğe yeni başlayan genç avukatların karşılaştığı sorunlara dikkat çekti.
Dijitalleşmeyle birlikte hukuk ve avukatlık mesleğinin önemli bir dönüşüm geçirdiğini belirten Yağcı, Kars Barosu olarak hak arama özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması ve avukatların mesleki itibarının korunması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
Yağcı, yeni adli yıla ilişkin beklentilerini üç başlıkta topladı. Bunları bağımsız, tarafsız ve hızlı işleyen bir yargı sistemi; savunma makamının hak ettiği saygınlık ve ekonomik güvencelere kavuşturulması; hukukun üstünlüğü ve insan haklarının ayrım gözetilmeksizin korunması olarak sıraladı.
Adaletin yalnızca mahkeme salonlarında verilen kararlardan ibaret olmadığını belirten Yağcı, etkin savunmanın ve hukuka uygun yargılama süreçlerinin adaletin ayrılmaz unsurları olduğunu ifade etti.
Tören, yeni adli yılın yargı camiası, Kars ve Türkiye için hayırlı olması temennileriyle sona erdi.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
01 Eylül 2026 Zabıta Teşkilatı 200. yılında
01 Eylül 2026 Kars Aşevi Dualarla Hizmete Açıldı
01 Eylül 2026 Kars’ta Yeni Adli Yıl Başladı
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
19:03 Youssoufa Moukoko resmen Çorum FK’da!
17:38 Mudanya’da adli yıl töreni: “Sürat, adaletin yerine ikame edilemez”
14:52 Uşak’ta tarihi emir film ile canlandırıldı
14:48 Türk Dünyası’nın Ödüllü Belgesel Filmleri Karabük’te seyirciyle buluşacak
14:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da Yangın, çok sayıda yaralı var
Aksaray Haberleri 1 Ocak 2016’da tüm ehliyetler değişecek
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
