
MALATYA – BHA
Valilik tarafından yapılan açıklamada, bilinçsiz ilaç kullanımının ihracatta kalıntı sorununa neden olduğu belirtilerek üreticilerin mutlaka İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden reçete alması gerektiği vurgulandı.
Valilik açıklamasında, 2011 yılından bu yana Malatya’daki kayısı bahçelerinde etkili olan erik koşnilinin, bu yıl yoğunluğunda azalma görülmesine rağmen yağışlı ve değişken hava şartları nedeniyle halen ciddi bir tehdit oluşturduğu ifade edildi. Üreticilerin doğru zamanda ve bilinçli şekilde mücadele etmelerinin büyük önem taşıdığı kaydedildi.
Açıklamada zararlının biyolojisine ilişkin bilgiler de paylaşıldı. Kışı ikinci dönem nimf halinde geçiren zararlının, havaların ısınmasıyla birlikte gelişimini sürdürdüğü, mayıs ayından itibaren yumurtlama dönemine geçtiği ve bir dişinin kabuğu altında 2 bin ila 3 bin arasında yumurta bulunabildiği belirtildi.
Erik koşnilinin özellikle gövde ve kalın dallarda koloniler oluşturduğu, ağaçları zayıflatarak dalların kurumasına yol açtığı ifade edilirken, salgıladığı tatlımsı madde nedeniyle yaprakların solunumunu engellediği ve meyve üzerinde mantar oluşumuna neden olarak kaliteyi düşürdüğü bildirildi.
Valilik açıklamasında kültürel mücadele yöntemlerine de yer verilerek, yoğun bulaşık dalların budanıp bahçeden uzaklaştırılması, ağaç bakımının düzenli yapılması ve sık dikimden kaçınılması gerektiği kaydedildi. Kimyasal mücadelede ise özellikle mart sonu-nisan başında yazlık yağlarla ilaçlama yapılmasının önemine dikkat çekildi.
Öte yandan kayısının ihracat ürünü olduğu hatırlatılan açıklamada, bilinçsiz ilaç kullanımının kalıntı sorununa yol açtığı ve yapılan analizlerde reçetesiz kullanılan ilaçlar nedeniyle bazı ürünlerde kalıntı tespit edildiği belirtildi. Bu nedenle üreticilerin mutlaka İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurarak reçeteli ilaç kullanmaları gerektiği ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, nisan-haziran döneminde kullanılabilecek ilaçlar ve doz bilgileri de üreticilerle paylaşıldı.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
21 Mayıs 2026 THY’den teknoloji girişimlerine yatırım hamlesi
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da Yangın, çok sayıda yaralı var
Aksaray Haberleri 1 Ocak 2016’da tüm ehliyetler değişecek
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
