23:46 Elif Duru’dan Dikkat Çeken Mesaj: “Sevgisiz Toplumlarda Nefret Çoğalır”
15:10 TİMBİR Genel Merkezi Açıldı: Aksaray’dan Anlamlı Destek ve Katılım
16:00 Aksaray Esnaf Rehberi ile Google ve Yapay Zeka Aramalarında Öne Çıkın
11:30 Birlikhaber.com Yayın Hayatına Başladı | Hızlı ve Akıllı Haber Platformu

AYDIN (BHA) ERDAL AYDIN
Aralık ayının gelmesiyle birlikte Aydın’ın Efeler ilçesinde her hafta kurulan Salı pazarında bal kabağı tezgâhlardaki yerini aldı.
Gülten Savran, bal kabağının faydalarını saymanın mümkün olmadığını belirterek, “Bal kabağı peygamberimizden kalma bir yiyecek olarak bilinir. Tatlısı yapılır, mücveri hazırlanır, kavurmasını da sarımsaklı yoğurtla çok güzel olur” dedi. Savran, yöresel tatlılar açısından bal kabağının önemine de dikkat çekti. Özellikle Aydın’ın meşhur kabak tatlısının çok tercih edildiğini belirterek, bazı tüketicilerin kabak sert olduğunda soymanın zahmetli olması nedeniyle tatlıyı lokantalarda yemeyi tercih ettiklerini söyledi.
Savran, pazarda bal kabağına olan ilginin devam ettiğini belirtti: “Satılıyor, alıyorlar. İhtiyacı olan alıyor, bilmeyen veya zahmet bulduğu için almıyor. Evde vakti olanlar alıp değişik tariflerle değerlendiriyor, tahinli veya cevizli şekilde tüketiyor.”
Üretici, bal kabağının fiyatının 30–40 TL arasında değiştiğini ve bazı tüketicilerin pahalı bulduğunu ama senede bir kez yetiştiği için fiyatın satışları etkilemediğini vurguladı. “Senede bir mahsul, bir yıl boyunca emek veriyorsunuz. Serbest alanları seviyor, büyümesi uğraş gerektiriyor” diye ekledi.
Savran, bal kabağının satışının genellikle yılbaşı döneminde başladığını belirterek, “Aralık ayında tezgâha çıkarıyoruz. Ocak ve Şubat sonuna kadar bitiriyoruz, çünkü çekirdekler tellenmeye başlıyor ve havalar ısınınca ürün kalmıyor” dedi. Bu yıl yaklaşık 60–70 adet bal kabağı yetiştirdiklerini ifade eden üretici, “Bugün kestiğim kabak 20 kiloydu. Toprağımız bu yıl çok verimliydi” diyerek sezonun bereketli geçtiğini aktardı.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
18 Ekim 2026 Bursa’da yaşayan Ispartalılar bir araya geldi
18 Ekim 2026 İstanbul’daki selde can kaybı 5’e yükseldi
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da Yangın, çok sayıda yaralı var
Aksaray Haberleri 1 Ocak 2016’da tüm ehliyetler değişecek
23:46 Elif Duru’dan Dikkat Çeken Mesaj: “Sevgisiz Toplumlarda Nefret Çoğalır”
15:10 TİMBİR Genel Merkezi Açıldı: Aksaray’dan Anlamlı Destek ve Katılım
16:00 Aksaray Esnaf Rehberi ile Google ve Yapay Zeka Aramalarında Öne Çıkın
11:30 Birlikhaber.com Yayın Hayatına Başladı | Hızlı ve Akıllı Haber Platformu
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
