
MALATYA-BHA
1893’te yapımına başlanan cami, 1894’te depremle yıkılmış, 1912’de ise yine Sultan Abdülhamid’in katkısıyla tamamlanmıştı. 2020 Sivrice depreminde kısmen zarar görüp onarılan cami, “asrın felaketi” olarak anılan 2023 depremlerinde tamamen çökmüştü. Vakıflar Genel Müdürlüğü, kısa süre sonra yeniden inşa sürecini başlattı ve çalışmalar bugün yüzde 60 seviyesine ulaştı.

Malatya Vakıflar Bölge Müdürü Adem Bacanlı, caminin tarih boyunca birçok depremde hasar gördüğünü hatırlatarak, bu kez çok daha sağlam bir proje ile harekete geçtiklerini söyledi.
Bacanlı, bilim kurulunun önerileri doğrultusunda zeminin 25 metre uzunluğunda, 1 metre çapında toplam 268 beton kazıkla güçlendirildiğini belirtti. Bu sistemin üzerine radyal temel inşa edilirken, caminin duvarları içeriden moloz taş, dış yüzeyde ise kesme taş görünümüyle eski mimarisine sadık kalınarak yapılıyor.
Yapının ana taşıyıcı sisteminin betonarme olacağını, kubbelerin çelikten imal edileceğini aktaran Bacanlı, minarelerde ise içi çelik levha, dışı taş kaplama özel bir yöntem kullandıklarını ifade etti.
Depreme dayanıklı bir yapı ortaya koymak için tüm imkanların seferber edildiğini belirten Bacanlı, “Kazıklarda 5 bin 295 metreküp C-30 sınıfı beton kullandık. Beden duvarlarında ise C-40 beton tercih edildi. Şu anda yüzde 60 seviyesindeyiz. Hava şartlarının elverdiği ölçüde çalışmaları sürdüreceğiz. 2026 yılı içinde tamamlamayı bekliyoruz.” dedi.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
01 Şubat 2026 Sultanlar Ligi derbisinde kazanan Fenerbahçe Medicana
01 Şubat 2026 Güney Marmara’da feribot seferlerine hava engeli
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da Yangın, çok sayıda yaralı var
Aksaray Haberleri 1 Ocak 2016’da tüm ehliyetler değişecek
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
