
Programlara katılmak üzere dün Bitlis’e giden Bakan Yumaklı, bugün de Tatvan ilçesindeki Nemrut Kalderası’nda incelemelerde bulundu.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Nemrut Kalderası’nın, özelliği itibarıyla ayrı bir parantez açılmayı hak ettiğini söyledi.
Biyoçeşitliliğin korunmasıyla ilgili Bakanlıklarının önemli bir görevinin olduğunu dile getiren Yumaklı, özellikle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, Türkiye’nin dört bir tarafında biyoçeşitliliği ifade eden her başlıkta faaliyetlerde bulunduğunu vurguladı.
Yumaklı, kalderanın korunmasıyla ilgili çalışmalardan dolayı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına teşekkür etti.
Mevcut güzelliklerin aynı şekilde devamı konusunda çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Bakan Yumaklı, “Bitlis Valiliğimizin öncülüğünde bunu bir adım öteye götürmek üzere kendileriyle bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Artık koruma kullanma dengesini gözeterek Nemrut Kalderası’nı sadece Bitlis ve Türkiye için değil, dünyanın ve özellikle de bu güzellikleri takip edenlerin gündemine sokmak için başka bir çalışma yapalım diye düşündük. Uzun süren bir hazırlık sürecinin ardından buranın milli park ilan edilmesiyle ilgili çalışmalarda sona gelindi.” diye konuştu.
Türkiye’de yeni bitki türlerinin literatüre kazandırıldığını anımsatan Tarım Bakanı Yumaklı, ülkenin biyoçeşitlilik anlamında çok ciddi zenginliğe sahip olduğuna işaret etti.
Nemrut Kalderası’nın çok nadide yerlerden biri olduğunu vurgulayan Yumaklı, şunları kaydetti:
“Buranın, bitki ve hayvan türleriyle, içinde bulunduğu atmosferiyle, insanların gözüne ve gönlüne hitap edecek, onların hizmetine çok daha fazla sunulması için hazırlık yapıyoruz. Sadece yurt içinden değil, yurt dışından da çok ciddi bir ziyaretçi kitlesinin buraya geleceğini düşünüyoruz. Bu manada etrafınızda da gördüğünüz gibi, sonbaharın bütün renklerini üzerinde taşıyan bir bitki örtüsü var. Yine içinde keşfedilmiş ya da henüz keşfedilmemiş hayvan türleri var. Bunların hepsiyle ilgili üniversitelerle çalışmalar yapılacak. Dağ ve kış sporları için bu kalderanın hem içi hem dışı bütün bunlara müsait. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, statü değişikliğinden sonra buranın koruma kullanma dengesini gözeterek turizmin hizmetine sunulmasına, insanların gözünün ve gönlünün açılacağı bu güzellikleri görmesini sağlayacak ortamın hazırlanmasına vesile olacak.”
Nemrut Kalderası’na yakın mesafede kayak tesisi olarak düzenlenen alanın bulunduğunu dile getiren Bakan Yumaklı, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Turizm olayı başka bir konu. Nemrut Kalderası’nın özellikle biyoçeşitliliğinin ne anlama geldiği, bu güzelliklerin fark edilmesi, izlenmesi ve insanlarımız tarafından gözlemlenmesinin onlar için ne ifade edeceği tarafındayım. Doğal olarak ziyaretin olduğu yerde turizm de oluyor. Bu konuda seyir terasları da dahil olmak üzere yaz ve kış için gözlemlemek mümkün olacak. Diğer taraftan son dönemde iklim değişikliğinin etkisiyle maalesef beklenen yağışları alamıyoruz ama onlar da gözetilerek buradaki kayak tesislerinin kullanımıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığımız çalışmaları yapıyordur. Valiliğimizle birlikte Gençlik ve Spor Bakanlığımızın da sanırım orayla ilgili çalışması var. Umarım onlarla birlikte bütüncül ve entegre şekilde insanların gelip vakitlerini geçirebileceği, bir taraftan eğlenip bir taraftan da gözlem yapabilecekleri bir ortam olur.”
Bakan Yumaklı’ya, Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Çolak, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ve Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez eşlik etti.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
06 Aralık 2025 Mercedes-Benz Türk Aksaray Fabrikası’ndan Tarihi Başarı: 400 Bininci Kamyon Üretildi!
06 Aralık 2025 İstanbul Valiliği’nden sağanak uyarısı
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
13:30 Sinerji AŞ, EDEX 2025’ten güçlü dönüş yaptı
13:26 Muhtemel 11’ler; Rams Başakşehir, namağlup Fenerbahçe’yi konuk ediyor
13:00 CHP Kars Kadın Kolları’ndan 5 aralık mesajı: “Çare eşitlikte, çare eşit temsilde!”
12:56 Galatasaray’ın Nijeryalı yıldızı Victor Osimhen, attığı gollerle takımını sırtlıyor
12:45 Kars’ta Yüzme Sporu Aday Hakem Kursu yoğun ilgiyle başladı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) ve HİMALAYA TUZU

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da okulda cinayet 1 ölü 1 ağır yaralı
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
