16:12 Milletvekili Kaşlı TBMM Genel Kurulu’nda 2026 Bütçesini Değerlendirdi
9:48 Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Doğan Ceylan, öyle açıklamalar yaptı ki
12:36 Mercedes-Benz Türk Aksaray Fabrikası’ndan Tarihi Başarı: 400 Bininci Kamyon Üretildi!
10:55 Özkök Masaya Yumruğu Vurdu: ‘Zaman Kalmadı! Su Gelmeli, Demiryolu Başlamalı!

ANKARA – BHA
Geçen hafta yüzde 10’un üzerinde değer kazanan gümüş, kasım ayı sonuna kıyasla yüzde 13,5, 2024 yılı sonuna göre ise yüzde 120’nin üzerinde artış gösterdi. Piyasalarda, özellikle arz tarafındaki kısıtlar ve güçlü talep, fiyatların yükselmesinde belirleyici oldu.
Gümüş, altın gibi jeopolitik risklerin ve finansal belirsizliklerin arttığı dönemlerde güvenli liman olarak görülmesinin yanı sıra, endüstriyel alanda yoğun şekilde kullanılmasıyla da öne çıkıyor. Elektronik, güneş panelleri, mücevher ve madeni para üretiminde yaygın olarak tercih edilen gümüşe olan talep güçlü seyrini koruyor.
Altından farklı olarak gümüşün büyük ölçüde diğer minerallerin yan ürünü olarak üretilmesi, arzın artan talebe hızlı şekilde yanıt vermesini zorlaştırıyor. Bu durum da piyasada arz sıkışıklığına yönelik endişeleri artırıyor.
ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yılı üç faiz indirimiyle tamamlaması ve gelecek dönemde de faiz indirimlerinin süreceğine dair beklentiler, gümüş fiyatlarını destekleyen unsurlar arasında yer aldı. Düşük faiz ortamı beklentisi, yatırımcıların kıymetli metallere yönelmesini güçlendirdi.
Son aylarda ABD’nin gümüşe olası gümrük vergileri uygulayabileceği yönündeki endişeler, ülkede büyük miktarda gümüş stoklanmasına yol açtı. Bu durum, küresel ölçekte zaten sınırlı olan arzı daha da baskı altına aldı.
ABD’nin bu yıl gümüşü kritik mineraller listesine dahil etmesi de fiyatlardaki yükselişi hızlandıran bir diğer gelişme oldu. “Section 232” kapsamında yürütülen incelemenin önümüzdeki haftalarda yayımlanması beklenirken, bunun gümüş dahil bazı emtialara yönelik yeni tarifelere işaret edebileceği öngörülüyor.
Özellikle Kuzey Amerika’da bireysel yatırımcıların gümüşe ilgisi artış gösterdi. Gümüş, bu bölgede sıklıkla “fakir adamın altını” olarak tanımlanıyor.
Öte yandan Hindistan’da emeklilik düzenleyici kurumunun, ilk kez altın ve gümüş yatırımlarına izin vermesi de kıymetli maden fiyatlarını destekledi. Buna göre Ulusal Emeklilik Sistemi fonları, varlıklarının yüzde 1’ini onaylı altın ve gümüş ETF’lerine ayırabilecek. Çin’in de yılın başında sigorta şirketlerine varlıklarının yüzde 1’ini altına ayırma izni vermesi, küresel ölçekte kıymetli metallere olan talebi artıran gelişmeler arasında yer aldı.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
13 Aralık 2025 Fatih Erbakan: Terör konusunda çözüm referandumdur
13 Aralık 2025 Gümüş fiyatları zirveyi gördü, haftayı rekorla kapattı
13 Aralık 2025 Tavuk eti üretimi artarken yumurta azaldı
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) ve HİMALAYA TUZU

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da okulda cinayet 1 ölü 1 ağır yaralı
16:12 Milletvekili Kaşlı TBMM Genel Kurulu’nda 2026 Bütçesini Değerlendirdi
9:48 Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Doğan Ceylan, öyle açıklamalar yaptı ki
12:36 Mercedes-Benz Türk Aksaray Fabrikası’ndan Tarihi Başarı: 400 Bininci Kamyon Üretildi!
10:55 Özkök Masaya Yumruğu Vurdu: ‘Zaman Kalmadı! Su Gelmeli, Demiryolu Başlamalı!
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
