
BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE – BHA
Ezine Ziraat Odası Başkanı Serkan Zehir, bölgede süt üretiminde yaşanan ciddi düşüş nedeniyle AB Coğrafi İşaretli Ezine Peyniri’nin geleceğinin tehlike altında olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu. Zehir, bazı büyük ölçekli süt işletmelerinin Ezine sütü kullanmak yerine farklı illerden getirdikleri sütleri Ezine Peyniri adı altında satışa sunduğunu vurguladı.
Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline sahip Türkiye’nin tek peyniri olan Ezine Peyniri, bölgedeki süt üretimindeki hızlı düşüş nedeniyle ciddi risk altında bulunuyor. Serkan Zehir, yerel mandıraların zorluklara rağmen Ezine sütünü işleyerek üretimi sürdürdüğünü, ancak kurumsal mandıraların bu hassasiyeti göstermediğini söyledi.
Zehir açıklamasında:
“Büyük kurumsal mandıralar, Ezine hayvancısını desteklemek yerine başka illerden ucuz süt getirerek Ezine adıyla peynir üretmeye devam ediyor. Bu durum hem üreticimizi hem de coğrafi işaretimizin değerini tehdit etmektedir. Kurumsal mandıraların acilen denetlenmesi ve Ezine adıyla sattıkları ürünleri gerçekten Ezine sütünden üretmeleri sağlanmalıdır.” dedi.
Ezine ve çevresinde küçükbaş hayvancılığın sürdürülebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunan Başkan Zehir, OR-KÖY projeleri kapsamında sağırlık koyun ve süt üretimine yönelik ek desteklerin artırılması gerektiğini belirtti.
Zehir, süt üretimindeki düşüşün devam etmesi halinde yaşanacak kayıpları şu sözlerle dile getirdi:
Ülkenin gıda güvencesinin üreticilerin ayakta kalmasına bağlı olduğunu hatırlatan Zehir:
“Biz üretmeye devam etmek istiyoruz; yeter ki üreticinin hakkı korunsun ve destekler sürdürülsün.” dedi.
Başkan Zehir, bazı işletmelerin farklı markalardan aldıkları peynirleri tenekelerini değiştirerek Ezine etiketiyle sattıklarını da söyledi. Yörede gerçek Ezine sütü ile üretim yapan mandıraların rekabet edemediğini belirten Zehir, şu örneği verdi:
Bu durumun yerel üreticiyi zor duruma soktuğunu vurgulayan Zehir:
“Her geçen gün Ezine sütünü işleyerek çalışan mandıra sayısı azalıyor. Bunun sebebi pazarda rekabet edememeleridir. Yerel mandıralarımız gerçek Ezine sütünden üretim yaptığı için maliyetleri daha yüksek oluyor.” dedi.
Elinde söz konusu usulsüzlükleri kanıtlayan fotoğrafların da bulunduğunu söyleyen Zehir, ilgili kurumları göreve davet ederek:
“Ezine sütü hak ettiği değeri bulmalıdır. Ezine hayvancısı yok olursa Ezine peyniri de olmaz.” ifadelerini kullandı.
Ezine Ziraat Odası Başkanı Serkan Zehir, bölgedeki hayvancılığın korunması ve coğrafi işaretli peynirin geleceği için acil önlem alınması gerektiğini belirterek:
“Ya üreticimizin emeğini hak ettiği değere kavuşturursunuz ya da biz gerekeni yaparız.” sözleriyle çağrısını yineledi
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
01 Şubat 2026 Sultanlar Ligi derbisinde kazanan Fenerbahçe Medicana
01 Şubat 2026 Güney Marmara’da feribot seferlerine hava engeli
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da Yangın, çok sayıda yaralı var
Aksaray Haberleri 1 Ocak 2016’da tüm ehliyetler değişecek
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
