Ana Sayfa » Aksaray Haberleri » Yerel Haberler » Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu neslin artması lazım

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu neslin artması lazım

A - +

Yerel Haberler - 11.01.2026 - 10:52

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu neslin artması lazım

ANKARA – BHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Hane İslam Eserleri Sergisi’nde katılımcılarla bir araya gelerek soruları yanıtladı. Programda hem sanatın ve kültürel mirasın önemine değinen Erdoğan hem de Türkiye’deki nüfus artış hızındaki düşüşe dikkat çekti.

Sergiyi gezerek eserleri tek tek incelediğini ifade eden Erdoğan, ortaya konulan çalışmaların büyük bir titizlik ve estetik anlayışın ürünü olduğunu belirtti. İmkânı olan herkesi sergiyi ziyaret etmeye davet eden Cumhurbaşkanı, İslam sanatlarının hem inancı hem de medeniyet birikimini yansıtması açısından büyük bir değer taşıdığını vurguladı. İstanbul’un fetihten sonra hat sanatının merkezi haline geldiğini hatırlatan Erdoğan, merhum hattat Hasan Çelebi başta olmak üzere bu alanda iz bırakan ustaların çok önemli eserler ortaya koyduğunu dile getirdi.

Geleneksel sanatların sabır ve emek isteyen alanlar olduğunu belirten Erdoğan, teknoloji ve dijital kültürün etkisinin arttığı bir dönemde bu sanatların yaşatılmasının ayrı bir önem taşıdığını söyledi. Bu sanatları öğrenen ve öğreten herkesi tebrik eden Cumhurbaşkanı, serginin hazırlanmasında emeği geçenlere, özellikle Albayrak Grubu’na teşekkür etti.

Programda nüfus artışına ilişkin soruları da yanıtlayan Erdoğan, Türkiye’de nüfus artış hızındaki düşüşü ciddi bir tehdit olarak gördüklerini belirtti. “Bu tehdidi fark ettik ama istediğimiz sonucu alamadık. Gidişat iyi değil” diyen Erdoğan, en yakın çevrelerinde dahi nüfus artışına karşı çıkanların bulunmasının kendilerini üzdüğünü ifade etti. Bu buluşmanın nüfus artışına yönelik yeni bir farkındalık oluşturmasını temenni eden Cumhurbaşkanı, aile yapısının güçlenmesinin önemine dikkat çekti.

Kendisinin bir dede olduğunu ve 9 torunu bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, “En az üç çocuk” vurgusunu yineleyerek güçlü aile yapısının bununla mümkün olacağını söyledi. Neslin çoğalmasının sadece bir tercih değil, inanç çerçevesinde bir sorumluluk olduğunu dile getiren Erdoğan, Peygamber Efendimizin ümmetinin çokluğuyla iftihar edilmesini öğütlediğini hatırlattı. Geçtiğimiz yılın “Aile Yılı” ilan edilmesinin de bu anlayışın bir yansıması olduğunu ifade etti.

Tophane-i Amire gibi tarihi mekânların korunmasının ve yaşatılmasının önemine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasının bir sorumluluk olduğunu belirtti. Sultanahmet, Süleymaniye, Fatih, Eyüp Sultan ve Çamlıca Camii gibi eserlerin sahiplenilmesinin Türkiye’nin tarihine ve kimliğine sahip çıkmak anlamına geldiğini vurguladı. Son 23 yılda yapılan restorasyon çalışmalarının bu anlayışın bir sonucu olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca kendisine hediye edilen eserlerin Kasımpaşa’da kurulacak müzede sergileneceğini, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı binasının restorasyonunun tamamlanmasının ardından bu müzenin halkın ziyaretine açılacağını söyledi.

Sanatla ilgisine yönelik soruya ise gençlik yıllarında daha çok siyasetle meşgul olduğunu belirten Erdoğan, özellikle hat sanatına özel bir ilgisi bulunduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı döneminde Mehmet Özçay ustaya yazdırılan Kur’an-ı Kerim’in de kendisi için ayrı bir anlam taşıdığını söyledi.

Aksaray'ın Altın Markaları

Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.

marka
marka
marka
marka
E-Postabirlikhaber@hotmail.com

BirlikHaber Güncel Haber Akışı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021