
ANKARA – BHA
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Avşar’a göre, Erdoğan’ın bu yılki BM Genel Kurulu konuşması, klasik bir lider beyanından öte, “küresel adalet vizyonunun somutlaştığı bir dış politika manifestosu” niteliği taşıyor.
Prof. Dr. Zakir Avşar, Türkiye’nin dış politikada izlediği çok yönlü stratejiyi değerlendirirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM kürsüsünden verdiği mesajları şu sözlerle özetliyor:
“Gazze meselesinde kullanılan açık ve güçlü dil, Türkiye’nin sadece kendi güvenlik endişeleriyle değil, küresel vicdan ve adalet anlayışıyla hareket ettiğini göstermektedir. ‘Gazze’de savaş değil, tek taraflı bir imha var’ vurgusu, uluslararası kamuoyuna net bir uyarıdır.”
Avşar’a göre Türkiye, bu süreçte krizlerin dışında duran değil, aktif olarak diplomatik çözüm arayan ve geliştiren bir ülke profili çiziyor. Suriye, Ukrayna, Kafkasya ve Afrika’da oynadığı arabulucu rol, bu yaklaşımın somut örnekleri arasında yer alıyor.
Prof. Dr. Avşar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle BM’nin yapısal sorunlarına yönelik eleştirilerini de yapıcı bulduğunu belirtiyor. “Dünya beşten büyüktür” söyleminin sadece bir eleştiri değil, daha adil ve kapsayıcı bir uluslararası sistem için önerilen bir modelin ifadesi olduğunu vurguluyor.
“Erdoğan’ın konuşması, sadece tepkisel değil, sistem kurucu ve çözüm öneren bir içerik taşıyor. Bu yönüyle Türkiye, eleştiren değil, yön gösteren bir ülke konumuna yükseliyor.”
Prof. Dr. Zakir Avşar, Türkiye’nin dış politikasındaki çok yönlü yaklaşıma da dikkat çekiyor. Erdoğan’ın temaslarının, Doğu Akdeniz’den Afrika’ya, Kafkasya’dan ABD ilişkilerine kadar geniş bir alanda** eş zamanlı yürütüldüğünü belirten Avşar, şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Türkiye artık sadece doğuya ya da batıya bakan bir ülke değil. 360 derece diplomasiyi esas alan, hem kendi bölgesinde hem de küresel ölçekte etki oluşturma kapasitesine sahip bir aktör.”
Prof. Dr. Zakir Avşar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu konuşmasının sadece güncel gelişmelere dair bir açıklama olmadığını; Türkiye Yüzyılı vizyonunun dış politikadaki tezahürü olduğunu vurguluyor.
“Bu konuşma, 21. yüzyılın uluslararası düzenine Türkiye tarafından yapılmış bir vizyon sunumudur. Erdoğan, dünyaya adalet, denge ve çözüm temelinde bir çağrı yapıyor.”.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
10 Aralık 2025 Ordu’da mazgallar bir bir temizleniyor
10 Aralık 2025 ATO ve DMO iş birliğiyle düzenlenen “Satın alma ve tedarikçi bilgilendirme toplantısı” ATO Meclis Salonu’nda yapıldı
10 Aralık 2025 Akyaka’da öğrencilere “Trafik Dedektifleri” eğitimi
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) ve HİMALAYA TUZU

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da okulda cinayet 1 ölü 1 ağır yaralı
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
