
ANKARA – BHA
Bir televizyon programında değerlendirmelerde bulunan Altıparmak, kamuoyunda düzenlemenin önceki “Covid affı” ile birebir aynı şekilde hayata geçirileceğine dair bir beklenti oluştuğunu, ancak komisyondan çıkan tablonun bu öngörüden farklı olduğunu söyledi. Daha önce 5 yıl olarak tartışılan infaz indiriminin, aradan geçen zaman gerekçe gösterilerek 3 yıla düşürüldüğünü hatırlatan Altıparmak, hedefin Covid dönemindeki düzenlemeden yararlananlarla benzer bir kitleyi kapsamak olduğunu, bu nedenle bazı suçların kapsam dışında bırakıldığını ifade etti.
Komisyonda kabul edilen metnin kesinleşmiş bir düzenleme olarak görülmemesi gerektiğini belirten Altıparmak, Genel Kurul’un yasa metnini değiştirme yetkisine sahip olduğunun altını çizdi. “Komisyondan bu şekilde çıkması, Genel Kurul’da aynen kabul edileceği anlamına gelmez. Bugün konuşulanların dışında bir düzenlemenin ortaya çıkması hâlâ mümkün” dedi.
Eşitlik ilkesine aykırılık tartışmalarının da Genel Kurul sürecinde etkili olabileceğini kaydeden Altıparmak, şu an kapsam dışında bırakılan bazı suçların yeniden düzenlemeye dahil edilmesinin ya da indirimin genişletilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti. Bu aşamada hiçbir konunun kesinleşmediğini vurguladı.
Mevcut metinde terör, uyuşturucu, kasten öldürme ve cinsel saldırı suçlarının düzenleme dışında tutulduğunu hatırlatan Altıparmak, bu tercihin büyük ölçüde kamuoyundaki hassasiyetlerden kaynaklandığını söyledi. Medya ve siyasette dile getirilen görüşlerin zaman zaman kesin karar gibi sunulduğuna dikkat çeken Altıparmak, paylaşılan birçok bilginin henüz netleşmiş düzenlemeler olmadığını ifade etti.
İlk aşamada yaklaşık 55 bin kişilik bir tahliye beklentisinin gündemde olduğunu belirten Altıparmak, düzenlemenin suç tarihine göre uygulanması nedeniyle bu sayının zaman içinde artabileceğini dile getirdi. “Bugün kapsamda olmayan bir hükümlü, ilerleyen aylarda bu kapsama girebilir. Bu da tahliye sayısının 70 binlere, hatta 100 binin üzerine çıkabilecek bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor” dedi.
Altıparmak, düzenlemenin yalnızca infaz indirimi değil, bazı suçlar bakımından ceza artışlarını da içerdiğini belirterek, bunun cezasızlık algısını önlemeye yönelik bir denge unsuru olduğunu savundu. Denetimli serbestlik uygulamalarının genellikle olumlu sonuçlar verdiğini, cezaevinden çıkan hükümlülerin tamamen serbest kalmadığını ve sıkı denetim altında tutulduklarını hatırlattı.
Bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından infaz düzenlemesinin Genel Kurul gündemine gelmesinin beklendiğini söyleyen Altıparmak, sürecin hızlı ilerlemesi halinde düzenlemenin yılbaşından önce yasalaşabileceğini ifade etti. Meclis görüşmelerinin birkaç gün içinde tamamlanması ve Cumhurbaşkanı onayının ardından, ayın 27–28’i gibi yürürlüğe girmesinin mümkün olabileceğini belirtti. Uygulamaya ilişkin genelge ve alt düzenlemelerin ise yılbaşına kalabileceğini söyledi.
Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu ihtimaline de değinen Altıparmak, bu yetkinin sınırlı sayıda siyasi partiye ait olduğunu, geçmiş benzer düzenlemelerde AYM’nin eşitsizlik tespiti yapmadığını hatırlattı.
Mevcut düzenlemenin 3 yıllık infaz indirimi öngördüğünü ancak bunun yeniden 5 yıla çıkarılmasının önünde hukuki bir engel bulunmadığını vurgulayan Altıparmak, “Şu aşamada kesinleşmiş bir karar yok. Sürecin kaderini Genel Kurul belirleyecek” değerlendirmesinde bulundu.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
31 Ocak 2026 Kırmızı bültenle aranan Serdar Sertçelik tutuklandı
31 Ocak 2026 AK Parti Adana İl Başkanı Dağlı: Adana’da yaşanan sel felaketi değil, yönetim zafiyetidir!
31 Ocak 2026 Yaşar Sarıkaya ile Bu Programda Esnaf Susmuyor
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
19:31 Isparta’da ortaokulda tuvaletlere kamera iddiası: Veliler suç duyurusunda bulundu
19:26 Şırnak Cizre’de çekici dorsesinde 142 kilo sentetik uyuşturucu ele geçirildi
18:35 Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası Rize Handüzü Yaylası’nda başladı
17:55 Galatasaray, Leroy Sané’nin sakatlığıyla ilgili açıklama yaptı
17:42 Amasya’da ‘dur’ ihtarına uymayan motosikletli çocuk polise çarptı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da Yangın, çok sayıda yaralı var
Aksaray Haberleri 1 Ocak 2016’da tüm ehliyetler değişecek
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
