
ANKARA – BHA
Destatis, Kovid-19 salgınının etkili olduğu 2020 yılı hariç tutulduğunda, Almanya’da istihdamın 2006’dan itibaren kesintisiz şekilde arttığını hatırlattı. Salgın öncesindeki 15 yıllık dönemde yükseliş gösteren istihdam, 2020 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 0,7 oranında, yani 325 bin kişi azalmıştı.
Geçen yıl yaşanan istihdam kayıplarının ağırlıklı olarak sanayi sektöründe gerçekleştiği, buna karşın kamu sektöründe yeniden büyüme görüldüğü belirtildi.
Destatis açıklamasında, “2025 yılında istihdamdaki bu eğilimin temel nedenleri, iş gücü piyasasında yaşanan ekonomik yavaşlama ve önceki yıllarda olduğu gibi demografik değişimin giderek daha belirgin hâle gelmesidir” değerlendirmesine yer verildi. Açıklamada, yüksek doğum oranına sahip Baby Boomer kuşağının (1946-1964) emekliye ayrılmasıyla birlikte, bu neslin yerini alacak genç nüfusun iş gücüne katılımının giderek azaldığına dikkat çekildi.
Arındırılmamış verilere göre ülkede işsizlik oranı geçen yıl yüzde 3,1’den yüzde 3,5’e yükseldi. İşsiz sayısı ise 161 bin artarak 1,7 milyona çıktı.
İstihdam edilebilir nüfus, geçen yıl 156 bin kişi artışla 47,5 milyona ulaştı. Destatis, istihdamdaki artışın temel nedenleri arasında önceki yıllarda olduğu gibi yabancı iş gücü göçünü ve yerli nüfusun iş gücüne katılımındaki yükselişi gösterdi. Özellikle yaşlılar ve kadınlar arasında istihdam oranlarının arttığı belirtildi.
Geçen yıl istihdama en büyük katkı, yüzde 0,5’lik artışla 164 bin kişilik yükselişin yaşandığı hizmet sektöründen geldi. Buna karşılık imalat ve inşaat sektörlerinde istihdam kayıpları dikkat çekti. Enerji sektörü dahil sanayide istihdam edilen kişi sayısı yüzde 1,8 azalarak 143 bin kişi düşüşle 7,9 milyona geriledi. İnşaat sektöründe ise istihdam 23 bin kişi azalarak 2,6 milyon seviyesine indi.
Birlik Haber Gazetesi öne çıkan Aksaray firmalarını ağırlıyor.
03 Ocak 2026 Kırıkkale’de Çevre Bilinci Eğitimle Güçleniyor
02 Ocak 2026 Adil Kurban’dan kayıtlı test reddi kararına tepki
02 Ocak 2026 AK Parti’nin üye sayısı 11,5 milyonu aştı
BirlikHaber Güncel Haber Akışı
Bugün En Çok Okulanlar
Aksaray Haberleri Aksaray’da İhraç edilenlerin listesi

Köşe Yazarları ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) ve HİMALAYA TUZU

Köşe Yazarları ASTIM, BRONŞİT, KOAH ve Himalaya Kristal Tuzu

Köşe Yazarları KRİSTAL TUZ NASIL KULLANILMALI? SOLE KULLANIMI
Aksaray Haberleri Aksaray’da okulda cinayet 1 ölü 1 ağır yaralı
Birlik Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi YS Grup adına Yaşar SARIKAYA
E-Posta : birlikhaber@hotmail.com
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.
Birlik Haber Gazetesi ile Aksaray Haberleri ve Son Dakika Aksaray İlçe Haberlerini Takip Edin. En Güncel Aksaray Haber Sitesi ve Aksaray İle İlgili En Son Gelişmeler.Konular
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021
