Yerel Haberler - 26.10.2025 - 8:47
ANKARA – BHA
Bazı e-ticaret platformlarında satılan ürünlere yönelik yapılan denetim ve laboratuvar analizlerinde yüksek risk taşıyan 3 ürün grubu tespit edildi. 20 Ekim’de yayımlanan genelgeyle, ayakkabı, oyuncak ve saraciye ürünlerinin basitleştirilmiş gümrük beyannamesi kapsamında ithalatı sınırlandırıldı. Bu adım, insan sağlığının korunması ve güvenli ürünlerin piyasaya sunulması amacıyla atıldı.
Denetimlerde özellikle oyuncaklarda küçük parça içermesi nedeniyle boğulma riski, keskin kenarlar ve zayıf dayanım gibi sorunlar saptandı. Elektrikli oyuncaklarda pil kapağı tasarımı ve vida eksikliği gibi güvenlik açıkları bulundu. Ayakkabılarda, bazı kadın sandaletlerinde yasal sınırın 50 katı kurşun tespit edildi. Saraciye ürünlerinde ise yüzde 75 oranında uygunsuzluk belirlendi; yapılan kimyasal analizlerde kurşun ve kadmiyum seviyeleri limitleri aştı.
Bu bulgular üzerine tüketici sağlığını korumak ve adil rekabeti sağlamak için önlemler alındı. Yeni düzenleme gereğince, genelge öncesinde yüklenen veya Türkiye’ye ulaşan eşyalar basitleştirilmiş beyanla işlem görebilecek. Ancak sonrasında yüklenen ürünler, detaylı beyanla serbest dolaşıma sokulabilecek.
Alıcılar isterlerse ürünü iade edebilecek, gümrüğe terk edebilecek ya da mahrecine iade talebinde bulunabilecek. Belirtilen sürelerde serbest dolaşıma girmeyen ürünler ise tasfiye edilecek. Önceden sipariş veren tüketicilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak.
Ayrıca e-ticaret platformlarının ürün güvenliğine ilişkin bilgileri sistemlerinde tutması, uygunsuzluk tespitinde ilgili içerikleri 24 saat içinde kaldırması gerekiyor. Aksi halde idari yaptırımlar uygulanacak.
Yerel Haberler 14 şehirdeki 54 Hazine taşınmazı için özelleştirme kararı
Yerel Haberler Küresel ticaret alarmda: Hürmüz Boğazı’nda 1900 gemi durdu
Yerel Haberler Elazığ’da 4,3 büyüklüğünde deprem
Yerel Haberler Merkez Bankası rezervlerinde sert düşüş
Yerel Haberler ABB’den “peyzaj vurgunu” iddialarına yalanlama
Yerel Haberler Erdoğan: Teşkilatımız Ramazan’da milletle gönül gönüleydi
Yerel Haberler Sosyal medya devlerine 3 milyon dolar tazminat
Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021