Türkiye’nin en büyük zırhlı araç ihracatında yoğun mesai

Yerel Haberler - 05.11.2025 - 11:38

ANKARA-BHA

Sözleşme çerçevesinde toplam 1059 adet COBRA II 4×4 aracı üretilecek. Beş yıllık döneme yayılacak proje kapsamında, 10 farklı varyantta araç teslim edilecek. İlk 278 araç Türkiye’de üretilirken, kalan araçların üretimi Romanya’da gerçekleştirilecek. Türkiye’de üretilen araçlara ait alt sistemler yerli tedarikçilerden sağlanacak ve Romanya’daki üretim hattında entegre edilecek. Böylece COBRA II araçları ilk kez yurt dışında üretim görmüş olacak.

Şirketin üretim performansına da yansıyan bu dev sözleşme kapsamında, geçen yılın ilk 9 ayında 94 adet olan askeri araç üretimi, bu yıl aynı dönemde yüzde 128 artışla 224’e yükseldi. Satışlar da yüzde 55 artarak 133 adede ulaştı. Savunma sanayisi gelirleri ise yaklaşık iki kat artarak 2 milyar 732 milyon liradan 5 milyar 303 milyon liraya çıktı.

Otokar’ın savunma sanayi gelirlerinin yüzde 97’si ihracattan sağlanırken, Romanya sözleşmesi şirketin sonraki yıllara yönelik sipariş bakiyesini de önemli ölçüde güçlendirdi.

Romanya’daki yatırım sayesinde Otokar, Avrupa’da yerel üretim kabiliyetine de kavuşmuş oldu. Sözleşme; personel taşıyıcı, keşif aracı, uzaktan komutalı silah sistemine sahip araç, tanksavar, tanksavar komuta, 120 mm ve 81 mm havan taşıyıcı, mühendislik, KBRN keşif ve ambulans olmak üzere 10 farklı varyantı kapsıyor.

Romanya, Otokar’ın savunma çözümlerini tercih eden Avrupa’daki 9. ülke konumuna gelirken, şirket bugüne kadar 40’tan fazla ülkeye 33 binden fazla askeri araç teslim etti. NATO üyesi ülkelerde aktif görev yapan bu araçlar, muharebe sahasında performanslarını kanıtladı.

Yerel Haberler Böcek soruşturmasında yeni gözaltı: Özel kalem personeli yakalandı

Yerel Haberler Türkiye çevrim içi sürede dünya ortalamasını geride bıraktı

Yerel Haberler 1,2 milyarlık bahis vurgunu: 13 ilde eş zamanlı operasyon

Yerel Haberler Çetin’den acılı aileye taziye ziyareti

Yerel Haberler AJet’in CIP Salonu yenileniyor

Yerel Haberler İstanbul’da yağmur kazayı getirdi: 8 araç birbirine girdi

Yerel Haberler İsrail ve ABD saldırılarına karşı İstanbul’da yürüyüş düzenlenecek

Yerel Haberler Sosyal tuzak çetesi çökertildi: 15 tutuklama

Yerel Haberler Bakan Şimşek hakkındaki “ortaklık” iddiasına Bakanlıktan tepki

Yerel Haberler Kolonlardan ses geldi, 51 kişinin olduğu bina boşaltıldı

Yasal Uyarı : Kaynak gösterilerek dahi abone olmadan kısmen veya tamamen kullanılamaz... Birlik Haber Gazetesi - Tüm Hakları Saklıdır - 2021